Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Πετρολάτσειο Πεδίο μετατρέπεται το Θριάσιο

Επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ προανήγγειλε ουσιαστικά ο Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λ.  Κανέλλη

Σε «Πετρολάτσειο Πεδίο» μετατρέπει η κυβέρνηση το Θριάσιο με την πρόθεσή της να εγκρίνει την περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ του Γ. Λάτση δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για το περιβάλλον αλλά και για την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στην απάντησή του ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανάψει «πράσινο φως» στην επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Είπε συγκεκριμένα ότι ναι μεν η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί ακόμα αλλά συναρτά τη θετική απάντηση για την επέκταση από όρους και προϋποθέσεις. Η ΠΕΤΡΟΛΑ, ανακοίνωσε, έχει καταθέσει προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση και τεκμηριώνει τη σημασία της επένδυσης για λόγους βιωσιμότητας κάνοντας λόγο για μείωση ρύπων και κατοχύρωση της ασφάλειας. Η κυβέρνηση, είπε, ο υπουργός συναρτά την έγκριση από τεκμηριωμένες θέσεις για τη μη αύξηση ή ακόμα και μείωση των ρύπων και αύξηση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα 84/84 που απαγορεύει μεταξύ άλλων την επέκταση βιομηχανικών μονάδων στην Αττική, είπε ότι υπάρχει σχετικό νομοθέτημα που επιτρέπει κάτω από προϋποθέσεις την παράκαμψή του κάτι που έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Εχει ανατεθεί, είπε, μελέτη στο Πολυτεχνείο για το πώς θα γίνεται ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανικών μονάδων με ταυτόχρονη μείωση των ρύπων και της μόλυνσης και παρέπεμψε το όλο πρόβλημα στη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων.

Η Λ. Κανέλλη, στην τοποθέτησή της, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει καθαρά εάν θα κηρύξει το Θριάσιο κορεσμένη βιομηχανικά περιοχή ή θα το μετατρέψει σε Πετρολάτσειο Πεδίο. Με την επέκταση, είπε, οι μονάδες της ΠΕΤΡΟΛΑ από 16 θα γίνουν 32 και θα τετραπλασιαστεί η μόλυνση ενώ θα έρθει πολύ κοντά με το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Για το τι σημαίνει αυτό, αρκεί να θυμηθούμε το πρόσφατο ατύχημα στην Ολλανδία όπου μία περιοχή ολόκληρη τινάχτηκε στον αέρα από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε, ότι πρόσφατα (15 Μάη) έγινε ατύχημα στην προηγούμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, κάτι που ολοφάνερα δείχνει ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και οι υποχρεώσεις της εταιρίας.

Κατήγγειλε δε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει ούτε μία μέτρηση για την υγεία των κατοίκων και κατέληξε τονίζοντας ότι δε δικαιολογείται η επέκταση και δε θα δημιουργήσει ούτε νέες θέσεις αφού και στην προηγούμενη επέκταση αντί για αύξηση, είχαμε μείωση θέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στην επέκταση - «βόμβα» (2008-09-06 00:00:00.0)
Το «κοινωνικό έργο» των ΕΛΠΕ (2008-07-01 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ στο χώρο της πρώην OWENS (2008-03-15 00:00:00.0)
«Νομαρχία και δήμος βοηθούν την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ» (2008-01-25 00:00:00.0)
Κυβερνητική αβάντα με νέες παρεκκλίσεις! (2002-02-07 00:00:00.0)
Εγκληματικές μεθοδεύσεις (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ