ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Δίκτυο 21» και το ... «Δίκτυο υποκρισίας»

Πόσο ασθενής είναι η μνήμη ορισμένων! Και πόσο υποκριτική η συμπεριφορά κάποιων άλλων! Αλήθεια, πόσο πειστικοί νομίζουν ότι γίνονται το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του, η κυβέρνησή του (και οι συμπαρατασσόμενοι μαζί τους), όταν θέλουν να πλασαριστούν σαν «ιεροκήρυκες» της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στην Ελλάδα; Ο κ. Σκανδαλίδης, εμφανιζόμενος ως πολέμιος της απαράδεκτης, αντιδημοκρατικής και βαθιά επικίνδυνης τακτικής του «Δικτύου 21» και των παραθρησκευτικών οργανώσεων τύπου «ΕΛΚΙΣ», νομίζει ότι μπορεί να αποκρύψει ότι μια εξίσου επικίνδυνη πηγή φαλκίδευσης των δημοκρατικών ελευθεριών - ελευθεριών τις οποίες υποτίθεται ότι προασπίζει - είναι το κόμμα του; Ας μας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στα ακόλουθα ερωτήματα.

***

Πρώτον: Πόσες ανακοινώσεις εξέδωσε ο κ. Σκανδαλίδης για να καταδικάσει ενέργειες όπως η επί χρόνια περιφορά δημοσιογράφων στα εδώλια, με την κατηγορία, μάλιστα, της «κατασκοπίας» (!); Δεν άκουσε ποτέ ότι ο κ. Πάγκαλος, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ήταν αυτός που εξεδίωκε τους δημοσιογράφους; Δεν ξέρει ότι το μοναδικό «έγκλημα» αυτών των δημοσιογράφων και της εφημερίδας («Ελεύθερος Τύπος») ήταν ότι δημοσίευσαν πράγματα για το Σκοπιανό, που, απλώς, δεν ήθελε να δημοσιευτούν ο κ. Πάγκαλος;

Δεύτερον: Δεν άκουσε ποτέ ο κ. Σκανδαλίδης ότι ένα δημοσίευμα για τα Ιμια στάθηκε αφορμή για να σύρει ο κ. Πάγκαλος, υπουργός Εξωτερικών ων, το «Ριζοσπάστη» στα δικαστήρια, ζητώντας μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, με πρόσχημα ότι «εθίγη η τιμή του»; Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε, τότε, το ΠΑΣΟΚ για την τιμή και την υπόληψη της δημοκρατίας;

Τρίτον: Δεν άκουσε ποτέ ο κ. Σκανδαλίδης τον κ. Ρέππα να δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη απλώς «κάνει τη δουλιά της» (!), όταν η τελευταία επενέβη για να τιμωρήσει το δημοσιογράφο και την εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ»), επειδή αποκάλυψαν την έκθεση του πρεσβευτή στην Κένυα, σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν;

Τέταρτον: Πόσες συνεντεύξεις έδωσε ο κ. Σκανδαλίδης για να προστατέψει τους δημοσιογράφους και τον Τύπο από τη μανία του κ. Γιαννόπουλου; Μήπως μίλησε όταν ο κ. Γιαννόπουλος έστελνε αγωγές, τη μια μετά την άλλη, κατά του «Ριζοσπάστη»; Μήπως μίλησε για την επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης (τότε) κατά περιοδικών («Νέμεσις»); Μήπως ενδιαφέρθηκε να ταχθεί κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, όταν ένας υπουργός ζητούσε και ζητά τη δικαστική εξόντωση του οιουδήποτε θεωρεί αντίπαλό του (από τον Θ. Κατριβάνο, τον Β. Κεδίκογλου και τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, μέχρι τον Γ. Μανδίκο, αλλά και τον βιβλιοπώλη που πουλούσε το βιβλίο του Μανδίκου!);

***

Οολισθηρός δρόμος της ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής έχει ανοιχτεί διάπλατα από τους προϊσταμένους των χαφιέδων, που πιάνονται επ' αυτοφώρω να τελούν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» στις συγκεντρώσεις των οικοδόμων και στις συγκεντρώσεις των στελεχών της ΕΣΑΚ. Ο αυταρχισμός είναι διάχυτος στα «αγροτοδικεία» και στα «μαθητοδικεία». Η κρατική βία και η επακόλουθη δικαστική ρομφαία της είναι παρούσα εναντίον των διαδηλωτών στην αστυνομοκρατούμενη - λόγω Κλίντον - Αθήνα, είναι παρούσα στο Λιτόχωρο και στα μπουντρούμια της Αστυνομίας, όπου ακόμα και εν έτει 2000, «εξαφανίζονται» επί ώρες οι αιμόφυρτοι ειρηνιστές. Η ανελευθερία είναι παρούσα ακόμα και στους σταθμούς του Μετρό, εκεί που απαγορεύεται η διακίνηση ιδεών, ακόμα και με τη μορφή φέιγ-βολάν!

***

Αυτός ο ολισθηρός δρόμος έχει και τα ολισθηρά του παρακλάδια. Τέτοιο παρακλάδι είναι η επίδειξη επιλεκτικής «ευαισθησίας» για θέματα που άπτονται των δημοκρατικών ελευθεριών.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο διευθυντής της «Αυγής» που χτες εκφώνησε λόγο στη συνέντευξη που οργάνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, αλλά δε θυμήθηκε να αναφέρει κανένα άλλο περιστατικό επίθεσης εναντίον του Τύπου, πέραν αυτής της εξοργιστικής επίθεσης που δέχτηκε η «Αυγή» από το «Δίκτυο 21».

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του «ΑΕΚ», που ομοίως έδειξαν να εξεγείρονται, όχι με όλα, αλλά μόνο με ένα από τα «είδη» των μηνυτών που περιφέρονται στο δημόσιο βίο.

Επίσης, θα έπρεπε να γνωρίζει και ο κ. Φυντανίδης ότι, όταν επί δυο ώρες μιλάς για θέματα προστασίας της «ελευθεροτυπίας», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως ούτε μια φορά δεν ακούστηκε η λέξη «Γιαννόπουλος», πως ούτε μια νύξη δεν έγινε για τις επιδόσεις του τελευταίου σε αυτή την ιδιότυπη «βιομηχανία μηνύσεων».

Ομοίως, από τον παρευρισκόμενο στη συνέντευξη Μ. Ανδρουλάκη, ακόμα αναμένουμε να ψελλίσει μια κουβέντα για τις δικαστικές διώξεις εναντίον του «Ρ».

***

Οι κομμουνιστές ξέρουν πως όταν αυτοί γίνονται στόχος, θα έρθει η σειρά και όλων των υπόλοιπων. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των εναντίον μας επιθέσεων. Το επαναλάβαμε και όταν - από την πρώτη στιγμή - πήραμε θέση στο πλευρό εκείνων που βρίσκονται στο στόχαστρο του «Δικτύου 21» και του «ΕΛΚΙΣ». Εμείς τα θιγόμενα δημοκρατικά δικαιώματα οποιουδήποτε θα συνεχίζουμε να τα υπερασπίζουμε. Δεν παζαρεύουμε τις αρχές μας, όποιος κι αν είναι ο απειλούμενος, όποιος κι αν είναι ο επιτιθέμενος, και ανεξάρτητα από τη δική τους «επιλεκτικότητα». Δεν πρόκειται, όμως, ποτέ να υπερασπιστούμε το «δικαίωμά τους» στην υποκρισία.


Ν. ΜΠ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Επεισοδιακή συνέχεια

Επεισοδιακή ήταν χτες η συνέχεια της δίκης του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, με μηνυτή τον Ε. Γιαννόπουλο για το «έγγραφο Σολωμού». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να επιτεθεί με το γνωστό, απαράδεκτο τρόπο του σε όλους: Στον κατηγορούμενο, στους συνηγόρους του, στους μάρτυρες υπεράσπισης, στους δικαστές, στους δημοσιογράφους. Λίγο έλειψε να ανέβει στην έδρα, να δικάσει ο ίδιος τον αντίδικό του!

Επί μία σχεδόν ώρα διάβαζε το κείμενο της επίμαχης τηλεοπτικής εκπομπής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, κατά την εξέταση του μάρτυρα Ιω. Ντάσκα , χωρίς να του απευθύνει ερωτήσεις, απείλησε τον μάρτυρα ότι «σε λίγες μέρες» θα πάρει «πράγματα» που χειρίστηκαν μαζί και ότι θα ζητήσει «να κρατηθεί επί ψευδορκία», τον κατηγόρησε ότι διέπραξε «απάτη εις βάρος του ΔΣΑ» και τον ειρωνεύτηκε, λέγοντας «καλά, τόσα γράμματα έχεις μάθει;», επειδή είπε ότι «ο κατηγορούμενος δεν είχε σκοπό να τον συκοφαντήσει».

Νωρίτερα είχε πρωτοστατήσει στην κατάσχεση του μικροφώνου και της κασέτας του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ, γιατί είχε τοποθετηθεί κοντά στο έδρανό του, ενώ είχε οξύτατο διάλογο με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτ. Εβερτ, ο οποίος επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχε μηνυθεί ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός και όχι ο Τριανταφυλλόπουλος».

Γιαννόπουλος: Κάνεις συνεχώς γκάφες.

Εβερτ: Μη μου κάνετε παρατηρήσεις.

Γιαννόπουλος: Οχι, θα σου κάνω.

Εβερτ: Νταηλίκια όχι στον Εβερτ.

Γιαννόπουλος: Μη μου λες εμένα έτσι, γιατί θα φθάσω στο βάθος.

Εβερτ: Φθάσε σε όποιο βάθος θέλεις.

Γιαννόπουλος: Ο άνθρωπος δεν επικοινωνεί με το θέμα.

Εβερτ: Εσύ δεν επικοινωνείς με τον εαυτό σου.

Πρόεδρος (προς Γιαννόπουλο): Προσέξτε τι λέτε.

Γιαννόπουλος: Δε θα μου πείτε εμένα, προσέξτε. Μη με αναγκάσετε να προσφύγω...

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Τάκης Παππάς, επισημαίνοντας ότι «ο Σολωμός έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή στο σκαμνί». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ