ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται για το Κιλελέρ

Με συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα τιμηθεί η 99η επέτειος του Κιλελέρ.

Το συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης μεγάλης, πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης, στη διάρκεια της οποίας οι μικρομεσαίοι αγρότες εξέφρασαν, πιο καθαρά, την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών..

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας θ' αποτίσουν φόρο μνήμης και τιμής στους κολίγους που, με τον μαζικό και ηρωικό αγώνα τους και τις αιματηρές θυσίες τους, κατάφεραν να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να έρθουν σε, κατά μέτωπο, σκληρή σύγκρουση με το αστικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς που διέθετε - τη χωροφυλακή, το στρατό, τη Δικαιοσύνη - για να χτυπήσει την εξέγερση των κολίγων και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των τσιφλικάδων.

Ταυτόχρονα, θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν στους «νεοτσιφλικάδες του καιρού μας» - μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες - τη γη που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, όπως επιχειρεί να τους εξαναγκάσει η ΚΑΠ, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Μαζί με την αγωνιστική δράση τους οι μικρομεσαίοι αγρότες συνδυάζουν και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την αναζωογόνηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, τον παραμερισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και πολλών δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που είναι η ΠΑΣΥ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά, συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας από στελέχη της ΠΑΣΥ που καλούν σε μαζική «κάθοδο» στη Θεσσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ. Χτες και σήμερα περιοδείες έγιναν στο Μικρό Μοναστήρι, στα Κουφάλια, τη Χαλκηδόνα, το Λουδία, το Αδενδρο και το Πρόχωμα του Νομού Θεσσαλονίκης. Σε όλο το νομό και ιδιαίτερα στα παραπάνω χωριά, οι παραγωγοί των οποίων είχαν συμμετάσχει μαζικά στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι θα κατευθυνθούν την Κυριακή στο Κιλελέρ. Ηδη ανακοινώθηκε ότι πούλμαν θα αναχωρήσουν από το Λουδία και τα Κουφάλια.

Από την πόλη της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι και οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο θα αναχωρήσουν με λεωφορεία την Κυριακή στις 7.30 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου (κέντρο Θεσσαλονίκης), τον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους και την Πολίχνη.

Στην Κρήτη

Σε συγκέντρωση και αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ καλούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μάρτη στα Χανιά οι αγροτικοί Σύλλογοι Π. Ρουμάτων, Κάινας των Δήμων Αρμένων και Μηθύμνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Κάλεσμα πλατύ απευθύνει και η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ στους μικρομεσαίους αγρότες για αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ την Δευτέρα 16 Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία των Αρχανών (καφενείο Ν. Ζουράρη) στις 6 το απόγευμα.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Εγκριση «μετ' επαίνων» από την Κομισιόν

Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για το έγκλημα που διέπραξαν

«Μετ' επαίνων» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στα ιδιωτικά κεφάλαια που εκπροσωπεί ο Α. Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε πλήρως με τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών και ως εκ τούτου «το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης» όχι μόνο δεν παρουσιάζει προβλήματα και δεν καταστρατηγεί νόμους και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αντίθετα η επιλεγείσα «διαδικασία άμεσης πώλησης διευκολύνει την ταχύτερη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών εν συγκρίσει με το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού».

Την «ιδιαίτερη ικανοποίηση» της κυβέρνησης για την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ενώ δεν παρέλειψε και να υπερηφανευτεί, λέγοντας ότι ο όμιλος ΟΑ πουλήθηκε «στο πιο δύσκολο μεταπολεμικά οικονομικό πεδίο». Ανταποδίδοντας έμμεσα τα «εύσημα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά επί της ουσίας ομολογώντας την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε λόγο για «μια προσπάθεια η οποία στηρίχτηκε σε πολύ γερά θεμέλια». Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χατζηδάκη, σήμερα ή αύριο θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να εγκρίνει τη σύμβαση με τη MIG και στη συνέχεια θα σταλεί προς κύρωση στη Βουλή. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «είναι απολύτως καλυμμένοι, χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους» και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα χρησιμοποιήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζόμενους της "Ολυμπιακής"... Πιστεύω λοιπόν ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας». Απαντώντας σε ερώτηση για τα «γκρίζα σημεία στην εισήγηση των συμβούλων αποκρατικοποίησης», που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Χατζηδάκης είπε: «Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι και στο κόμμα αυτό υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις θέσεις μας, που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης».

Στο μεταξύ η MIG άρχισε να δημοσιεύει αγγελίες για την πρόσληψη εργαζομένων, παραπέμποντας τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις πρόσληψης και την αποστολή βιογραφικών, μέσω του διαδικτύου. Σημειώνεται ότι ο Α. Βγενόπουλος έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι όσους επιλέξει να προσλάβει, θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με όρους αγοράς!

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Μεγάλη υποχώρηση το Δ' τρίμηνο 2008

Κατά 29,4% υποχώρησε ο τζίρος στον κλάδο των αυτοκινήτων, κατά 1,7% στον τουρισμό, ενώ μεγάλη επιβράδυνση σημειώθηκε στο χονδρικό εμπόριο

Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζει ο τζίρος (κύκλος εργασιών) το Δ' τρίμηνο του 2008 στον κλάδο των μέσων μεταφοράς, μικρότερη στον τουρισμό, ενώ σε θετικό έδαφος, αν και με σημαντική επιβράδυνση, συνέχισε να κινείται στο χονδρικό εμπόριο και στις μεταφορές.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία καταδεικνύουν τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης, που δεν είναι τίποτα άλλο, από το προοίμιο της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το Δ' τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2007:

  • Στον τουρισμό σημείωσε υποχώρηση 1,7%, έναντι αύξησης 10,1% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τη σύγκριση της περιόδου Δ' τρίμηνο '08 προς Γ' τρίμηνο '07, προκύπτει υποχώρηση του τζίρου κατά 47,6%, έναντι υποχώρησης 43,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Μεγάλη υποχώρηση 15,4%, έναντι αύξησης 9% σημείωσε ο τζίρος στον κλάδο των μέσων μεταφοράς (αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες) και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων - λιπαντικών. Ειδικά για τα αυτοκίνητα, η πτώση του τζίρου ανήλθε στο 29,4%, έναντι αύξησης 16,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Στο χονδρικό εμπόριο σημειώθηκε επιβράδυνση στο +4%, έναντι αύξησης 12,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Τέλος, στις χερσαίες μεταφορές σημειώθηκε αύξηση 3,6% (3,7%), στις θαλάσσιες υποχώρηση 1,4% (10,3%) και στις εναέριες σημείωσε αύξηση 5,2% (-1%).
ΚΚΕ
Επιτεύχθηκε ο στόχος τους

Με αφορμή την έγκριση της Κομισιόν για την «Ολυμπιακή», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα συγχαρητήρια της ΕΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, αφορούν την επίτευξη του στόχου τους: Της υπονόμευσης, της συρρίκνωσης και της παράδοσης της "Ολυμπιακής" σε επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των συγχαρητηρίων παίρνει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή" είναι πια αντιμέτωποι με την ανεργία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων και με τους εκβιασμούς της MIG. Οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" και ο ελληνικός λαός έχουν πολλούς λόγους να παλέψουν κατά της πολιτικής του "ευρωμονόδρομου" και να τιμωρήσουν τα κόμματα που τον εκφράζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ