Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται για το Κιλελέρ

Με συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα τιμηθεί η 99η επέτειος του Κιλελέρ.

Το συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης μεγάλης, πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης, στη διάρκεια της οποίας οι μικρομεσαίοι αγρότες εξέφρασαν, πιο καθαρά, την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών..

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας θ' αποτίσουν φόρο μνήμης και τιμής στους κολίγους που, με τον μαζικό και ηρωικό αγώνα τους και τις αιματηρές θυσίες τους, κατάφεραν να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να έρθουν σε, κατά μέτωπο, σκληρή σύγκρουση με το αστικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς που διέθετε - τη χωροφυλακή, το στρατό, τη Δικαιοσύνη - για να χτυπήσει την εξέγερση των κολίγων και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των τσιφλικάδων.

Ταυτόχρονα, θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν στους «νεοτσιφλικάδες του καιρού μας» - μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες - τη γη που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, όπως επιχειρεί να τους εξαναγκάσει η ΚΑΠ, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Μαζί με την αγωνιστική δράση τους οι μικρομεσαίοι αγρότες συνδυάζουν και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την αναζωογόνηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, τον παραμερισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και πολλών δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που είναι η ΠΑΣΥ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά, συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας από στελέχη της ΠΑΣΥ που καλούν σε μαζική «κάθοδο» στη Θεσσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ. Χτες και σήμερα περιοδείες έγιναν στο Μικρό Μοναστήρι, στα Κουφάλια, τη Χαλκηδόνα, το Λουδία, το Αδενδρο και το Πρόχωμα του Νομού Θεσσαλονίκης. Σε όλο το νομό και ιδιαίτερα στα παραπάνω χωριά, οι παραγωγοί των οποίων είχαν συμμετάσχει μαζικά στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι θα κατευθυνθούν την Κυριακή στο Κιλελέρ. Ηδη ανακοινώθηκε ότι πούλμαν θα αναχωρήσουν από το Λουδία και τα Κουφάλια.

Από την πόλη της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι και οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο θα αναχωρήσουν με λεωφορεία την Κυριακή στις 7.30 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου (κέντρο Θεσσαλονίκης), τον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους και την Πολίχνη.

Στην Κρήτη

Σε συγκέντρωση και αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ καλούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μάρτη στα Χανιά οι αγροτικοί Σύλλογοι Π. Ρουμάτων, Κάινας των Δήμων Αρμένων και Μηθύμνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Κάλεσμα πλατύ απευθύνει και η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ στους μικρομεσαίους αγρότες για αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ την Δευτέρα 16 Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία των Αρχανών (καφενείο Ν. Ζουράρη) στις 6 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ