ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32

Βρυξελλάδα...

Δικομματισμός και ακροδεξιά

Ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός που υποσχόταν ότι θα βάλει τέλος στους «εθνικούς εργολάβους». Τελικά, έγινε το ακριβώς αντίθετο: αφού χώρισε το χάρτη της Ελλάδας σε εθνικούς άξονες, κατόπιν μοίρασε τους εθνικούς άξονες στους εργολάβους. Τώρα, μάλιστα, σχεδιάζει να βάλει διόδια μέχρι και στον Αγιο Στέφανο, μέχρι και στη Βαρυμπόμπη!

Ο κ. Καραμανλής ήταν επίσης αυτός που διακήρυξε ότι θα έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνοι οι «κουμπάροι», ούτε μόνο εκείνα τα δομημένα ομόλογα. Είναι και το ότι του πήρε και κανά τεσσάρι μήνες για να αντιληφθεί ότι «κάτι έτρεχε» με τη Βιστωνίδα...

Στα λόγια του κ. Καραμανλή (από το «σεμνότητα και ταπεινότητα» μέχρι τα περί «νταβατζήδων») μπορεί κανείς να δει με ασφάλεια την πολιτική που ακολουθήθηκε στη χώρα την τελευταία πενταετία. Αρκεί, βέβαια, να αναποδογυρίσει τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις.

*

Το μόνο, λοιπόν, που είχε απομείνει μετά από την «επανίδρυση» ήταν εκείνο το «δε συνεργάζομαι με τα άκρα», που είχε διατυπώσει ο κ. Καραμανλής ερωτηθείς, στις προηγούμενες εκλογές, για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Καρατζαφέρη.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, η φράση αυτή μόνο δειλά επαναλαμβάνεται πλέον από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Την ίδια ώρα σχεδόν οι μισοί καθήμενοι στα υπουργικά έδρανα (μεταξύ αυτών και αρκετοί διακινητές της πομφόλυγας περί του «μεσαίου χώρου») καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια να αυτοσυγκρατηθούν, ώστε να μην απευθύνουν ακόμα και ανοιχτή πρόσκληση συγκυβέρνησης με το ΛΑ.Ο.Σ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δικαίωμα της ΝΔ να επιλέγει τα «φλερτ» της και να διαμορφώνει το κλίμα για τις ενδεχόμενες πολιτικές της συμμαχίες. Είναι όμως δικαίωμα και των υπολοίπων να αντλούν συμπεράσματα από τα «παιχνίδια» με τη βαθιά αντίδραση, με το ρατσισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό.

Εξάλλου, οι δυνάμεις του δικομματισμού, όταν πρόκειται τόσο για την εκπλήρωση του συστημικού τους ρόλου, όσο και για την ικανοποίηση των στενών κομματικών τους σκοπιμοτήτων, έχουν δείξει ότι πρωταγωνιστούν σε τέτοια «παιχνίδια». Αρκεί να θυμηθούμε τα κρυφά «μνημόνια» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ στις νομαρχιακές του 2006 στην Κέρκυρα, ή την - επί ΠΑΣΟΚ - υπερπροβολή του Καρατζαφέρη από τα ηλεκτρονικά «μέσα» στις νομαρχιακές του 2002.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η πολιτική ζυγαριά «γέρνει» (με τη διαρκή βοήθεια των ΜΜΕ που έχουν ανακηρύξει τον Καρατζαφέρη στον πλέον προβεβλημένο «μαϊντανό» τους), αξίζει να θυμόμαστε ότι το έργο ανέβηκε και πριν τρεις δεκαετίες, όταν ανοίχτηκε διάπλατα η πόρτα στην ακροδεξιά. Και την άνοιξε, για ίδιον όφελος, ενόψει της αναρρίχησής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Καραμανλής. Ο Καραμανλής, ο θείος...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αμα έχεις «αρχές»...

«Ενθουσιασμός» επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ λόγω της αυριανής συνάντησης Παπανδρέου - Σημίτη και εν αναμονή της «γεφύρωσης» των σχέσεων των δυο αντρών, ακούγαμε χτες στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις.

Αλλά δεν πάνε παρά οκτώ μήνες που από τα ίδια ραδιόφωνα και τις ίδιες τηλεοράσεις μαθαίναμε ότι η απόφαση του Παπανδρέου να αποπέμψει τότε τον πρώην πρωθυπουργό από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν η κίνηση εκείνη που του προσέδωσε «ηγετικό κύρος» (γεγονός που επίσης είχε προκαλέσει «ενθουσιασμό» στο ΠΑΣΟΚ...).

Επομένως δυο τινά ισχύουν: Αφ' ενός οι «παπαγάλοι» είναι έτοιμοι να αναμασούν ό,τι ακριβώς τους μεταφέρουν από το ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν ο ένας ισχυρισμός «γρονθοκοπεί» τον άλλον και ακριβώς αντίθετο ισχυρισμό για το ίδιο θέμα. Αφ' ετέρου και επειδή ακριβώς είναι «παπαγάλοι», τους αρκεί να αναμεταδίδουν κάθε φορά τη νέα κασέτα χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να αναρωτηθούν για την αλήθεια της προηγούμενης κασέτας (που επίσης την είχαν αναμεταδώσει)...

*

Πάντως για το πόσο «αγαπησιάρικο» μπορεί να γίνει το κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ - ακόμα και μεταξύ δηλωμένων εχθρών - ειδικά μάλιστα σε συνθήκες όπως οι τρέχουσες, που οι αντιμαχόμενοι «σοσιαλιστές» εμφορούνται από την ελπίδα για την ανακατάληψη της κυβερνητικής «κουτάλας», ούτε λόγος να γίνεται. Σε κόμματα... αρχών, όπως το ΠΑΣΟΚ, κάτι τέτοια συνηθίζονται. Αλλωστε, σε μια περίοδο που στη Χαριλάου Τρικούπη «προβάρουν υπουργικά κοστούμια», σιγά μη δώσουν εξηγήσεις για τα όσα εξόχως «συντροφικά» έλεγαν οι «Παπανδρεϊκοί» για τους «Βενιζελικούς» (και τούμπαλιν) μόλις πριν από ενάμιση χρόνο. Περασμένα - ξεχασμένα...

«Εμπαινε Γιώργο»!

«Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα» (!), αναφώνησε με τη γνωστή και στομφώδη... ευφράδειά του ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στα Γιάννενα και στο πλαίσιο του αιτήματός του να γίνουν εκλογές για να έρθει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Δε θα ισχυριστούμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας την παραπάνω φράση είχε στο μυαλό του το εξόχως... δημοκρατικό «κάντε τόπο να περάσω... εγώ»! Πάντως για καλό και για κακό, οι συντάκτες των λόγων του ας τον προφυλάξουν, γιατί πάνω στον οίστρο του κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να εκστομίσει την επόμενη φορά. Ειδικότερα, δε, ας τον ενημερώσουν, ότι εκείνο το «L' Etat c' est moi» έχει κατοχυρωθεί στον Λουδοβίκο...

Η Αννα... «παγκαλίστηκε»!

Προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή («Αλτερ») η συμμετέχουσα στις συνεδριάσεις της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, η κ. Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, έντονα εκνευρισμένη με τις θέσεις του ΚΚΕ για την καπιταλιστική κρίση, εξερράγη εναντίον του Κόμματος και σε μια επίδειξη «παγκαλισμού», αφού πρώτα έκανε την «αυτοκριτική της» (σ.σ. «όλοι χαϊδεύουμε το ΚΚΕ», ισχυρίστηκε...), ρώτησε με ύφος δικομματικού (και ουχί... «βασιλικού») επιτρόπου: «Δηλαδή το ΚΚΕ τι θα έκανε αν κυβερνούσε;»...

Δεδομένου ότι η κ. Διαμαντοπούλου σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή προσποιούνταν (ή μήπως πράγματι δεν το γνώριζε;!) ότι το 1993 η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ (τον οποίο αργότερα ξεπούλησε) ήταν «μια μετοχή κι αυτή στο Δημόσιο», θα ξεκινήσουμε από τα εύκολα:

Το ΚΚΕ, λοιπόν, ΔΕ θα ξεπουλούσε τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα λιμάνια και την «Ολυμπιακή», ΔΕ θα τα 'πιανε από τη «Ζήμενς», ΔΕ θα έδινε ένα ευρώ «αύξηση» στους εργάτες, ΔΕ θα επιστράτευε τους ναυτεργάτες, ΔΕ θα ανέσυρε χουντικούς νόμους κατά των αγροτών, ΔΕ θα πουλούσε την ανεργία σαν... «ευελφάλεια» (όπως η ίδια), και τα στελέχη του ΔΕ θα συνέτρωγαν σε «μυστικά δείπνα» με τραπεζίτες και εφοπλιστές.

Ελπίζουμε, τα παραπάνω να αποτελούν μια ικανοποιητική πρώτη δόση ενημέρωσης της κυρίας Διαμαντοπούλου για το τι θα έκανε (και ΔΕ θα έκανε) το ΚΚΕ.

Του Ηλία Μακρή (από την «Καθημερινή»)
Του Ηλία Μακρή (από την «Καθημερινή»)
Δεν ξέρουμε πόσο «κεφάτη» είναι η «Ολυμπιακή», εκείνο που οι πάντες όμως γνωρίζουν πλέον είναι ότι αφού την απαξίωσαν, τη συκοφάντησαν και τη ναρκοθέτησαν, τελικά του την πήγαν... «καροτσάκι».

1822: Με τη βοήθεια πατριωτών από τη Σάμο, η Χίος κηρύσσει επανάσταση κατά των Τούρκων.

1935: Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πόλεμο. Το σύνολο σχεδόν της γερμανικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε πολεμική. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του Χίτλερ και των επιτελών για την κατασκευή εκατοντάδων αεροσκαφών. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοίνωσε επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε», το ισχυρότερο όπλο των Γερμανών στην πρώτη φάση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1944: Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συνέλαβαν και τις έκλεισαν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής οι κατακτητές υποχρεώθηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες.

1997: Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώνεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004: Η Μαδρίτη ζει τη δική της «11η Σεπτέμβρη» καθώς συγκλονίζεται από τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό με εκατοντάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση Αθνάρ που επιχειρεί να ενοχοποιήσει την ΕΤΑ καταδικάζεται λίγες μέρες αργότερα στις εκλογές.

Οπως αποφάνθηκε ο κύριος Πρετεντέρης («Mega») «εδώ και ενάμιση χρόνο η ελληνική κοινωνία δεν θεωρεί ότι ο κύριος Καρατζαφέρης είναι ακροδεξιός»...

Το ενδιαφέρον με την... ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση είναι ότι έγινε ενώπιον του καλεσμένου του κ. Πρετεντέρη, του κ. Μάκη Βορίδη, βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, πρώην επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου, εκπροσώπου του Λεπέν στην Ελλάδα(επίσημα ανακηρυγμένου από τον ίδιο τον Λεπέν) και στενού συνεργάτη του Καρατζαφέρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ