ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντεργατικό πογκρόμ στους τέσσερις νομούς

Πάνω από 350 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στη Λάρισα μόνο το τελευταίο τρίμηνο

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιπαλεύουν τις απολύσεις και τις εργασιακές ανατροπές, οξύνοντας την ταξική αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα κόμματά της
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιπαλεύουν τις απολύσεις και τις εργασιακές ανατροπές, οξύνοντας την ταξική αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα κόμματά της
Διαστάσεις προγκρόμ λαμβάνουν οι απολύσεις εργαζομένων στη Θεσσαλία, ενώ κλίμα τρομοκρατίας έχουν επιβάλει οι εργοδότες στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, στο όνομα της κρίσης. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι απολύσεις ?τουλάχιστον αυτές που γίνονται γνωστές- στο νομό Λάρισας είναι πάνω από 350 εργαζόμενοι και ανάλογα είναι τα νούμερα για τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Απολύσεις έγιναν στις επιχειρήσεις «Ραπτέξ» (92), ΑΤΤΙΚΑΤ (πάνω από 100), «Σοβέλ», (65), «Εκκοκκιστήρια Παλαιολόγου» (22), «Στάλκο» (21), «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» (20), Εργοστάσιο Σκυροδέματος Τρικάλων (15), «Βερόπουλος» Βόλου (15), «ΛΑΒΙΘΕΡΜ» (12), «Γουίντ» (11) «Αλφα Κεράμικα» (10), Εξάλκο (10). «Χαλυβουργία», (8) , «ΚΟΝΤΙ» (8) κ.ά. Στην «Αλφα Κεράμικα», στο νομό Λάρισας, εκτός από τις 10 απολύσεις, η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα 36 εργαζόμενους. Απολύσεις έγιναν και στην «Κεραμοποιία Σολωμού».

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι οικοδόμοι, που τους τελευταίους μήνες είτε δεν έχουν κάνει κανένα μεροκάματο, είτε κάνουν ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία η μείωση στις οικοδομικές άδειες, από τον Γενάρη του 2008 μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, έφτασε στο 17,2% και ειδικά για το μήνα Αύγουστο η πτώση οικοδομικού όγκου σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 έφτασε το 54,5%.

«Λάστιχο» οι εργασιακές σχέσεις

Σε πολλές επιχειρήσεις είτε δίνουν στους εργαζόμενους υποχρεωτική άδεια («ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΒΙΟΚΕΡΑΛ»), είτε καθυστερούν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα δύο και τριών μηνών και άλλες οφειλές («ΑΤΤΙΚΑΤ», «ΚΑΡΑΛΗΣ», Δήμος Βόλου, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Νέας Ιωνίας) και επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Στη Λάρισα, η «ΚΟΜΠΑΚΤ», επιστρατεύοντας εκβιασμούς και απειλές αξίωσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν την αλλαγή της σχέσης πλήρους απασχόλησης που έχουν ως τώρα σε μερική, δηλαδή να δουλεύουν τρεις μέρες τη βδομάδα, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προχώρησε στην απόλυση όσων αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το δικαίωμά τους στη σταθερή και πλήρη εργασία.

Γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή και οι τοπικές, «γαλαζοπράσινες», αρχές, δε βγάζουν τσιμουδιά. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ξεκαθαρίζουν ότι απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, τις προκλήσεις, την επιθετικότητα των βιομηχάνων δεν πρόκειται να δεχτούν και να νομιμοποιήσουν τίποτα, δίνοντας, ταυτόχρονα, καθημερινή απάντηση, με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΚΟΜΠΑΚΤ, καλεί τους εργαζόμενους «να αντιδράσουν αποφασιστικά. Κανένα παζάρι με την εργοδοσία. Για χρόνια ολόκληρα με τον ιδρώτα μας γεμίζαμε τα σεντούκια του πλούτο. Να πληρώσουν αυτοί την κρίση που δημιούργησαν δίνοντάς μας πενιχρούς μισθούς και μεροκάματα και πετσοκόβοντας τα δικαιώματά μας. Η άμεση απάντηση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία πρέπει να είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς. Οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Απέναντι στο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, μεγαλοεργοδοσίας απαντάμε με το δικό μας ενιαίο ταξικό αγώνα».

ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προοιωνίζεται κύμα απολύσεων

Οι τραπεζίτες τσέπωσαν τα 28 δισ. και προχωρούν σε εκκαθαρίσεις εργαζομένων για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους

Εκατοντάδες απολύσεις έχουν σημειωθεί στον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του κλάδου είναι μεγάλη η πιθανότητα να εξελιχθεί μαζικό κύμα απολύσεων, που θα χτυπήσει πρώτα απ' όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίες («ενοικιαζόμενοι» και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου). Οι εργαζόμενοι αυτοί υπολογίζεται ότι σήμερα αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων (περίπου τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες). Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το κεφάλαιο δεν αναγνωρίζει όρια στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων, αφού τα 28 δισ. που πρόσφατα τσέπωσαν οι τραπεζίτες στο όνομα της κρίσης σε τίποτα δεν απέτρεψαν τις απολύσεις του κλάδου, υπολογιζόμενης και της τεράστιας κερδοφορίας των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία του κλάδου, έχει αρχίσει ένα υπόγειο ξεκαθάρισμα κυρίως των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων. Δηλαδή εργαζόμενοι που οι τράπεζες είτε τους «ενοικιάζουν» από μεγάλες δουλεμπορικές εταιρείες είτε από δικές τους θυγατρικές. Η αρχή αυτού του «ξεκαθαρίσματος» εντοπίζεται στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Μαζί με τους «ενοικιαζόμενους» την πόρτα της εξόδου βλέπουν ακόμα οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός των απολύσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν και είναι πρακτικά αδύνατον να καταμετρηθεί με ακρίβεια, εκτιμάται ότι φθάνει τις μερικές εκατοντάδες, ίσως να έχει ξεπεράσει και τους χίλιους. Πάντως είναι σαφής η τάση για ένταση των απολύσεων το επόμενο διάστημα, στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Στην ουρά της ανεργίας κινδυνεύουν να μπουν και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού (εκτιμάται περί τα 400 άτομα) μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Ενα πρόγραμμα που όμως είναι «σιωπηρό» προκειμένου η τράπεζα να γλιτώσει τα χρήματα που όφειλε - σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος - να καταβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων που φεύγουν. Παράλληλα, γίνονται και απολύσεις εργαζομένων που, μέσω διάφορων συστημάτων «αξιολόγησης» των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «μη αποδοτικοί». Δηλαδή, ότι δεν παράγουν αρκετά κέρδη για τους εργοδότες. Και βέβαια μαζικές απολύσεις έχουν αρχίσει να σημειώνονται και στις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες» που εντάσσονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πετσοκόβουν θέσεις εργασίας

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που ξεκίνησε η εργοδοσία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Ηδη 20 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και 26 έχουν μπει σε διαθεσιμότητα, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις με βάση το 2%, ενώ θα βγάλει και άλλους εργάτες σε διαθεσιμότητα.

Αλλες 30 απολύσεις έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και στις θυγατρικές που λειτουργούν στο χώρο του εργοστασίου της (ΒΙΟΜΕΤ και ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ). Την ίδια ώρα η εταιρεία ετοιμάζεται να βάλει στα ταμεία της ζεστό χρήμα από επιδοτήσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία συρρικνώνει τα παραγωγικά τμήματα και εμπορεύεται στην αγορά πλακίδια που φέρνει από ΠΓΔΜ και Ινδία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εταιρεία ανάκληση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων και από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στη χρηματοδότηση. Στο μεταξύ 15 εργαζόμενοι απολύθηκαν από το ΚΤΕΟ της ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ στη Θεσσαλονίκη, ενώ 4 απολύσεις έγιναν και στην ΕΛΛΕΝΙΤ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε 2ωρη στάση εργασίας προχωρούν αύριο, στην αρχή της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αργυρούπολη. Με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ζητούν την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του Χριστόφιλου Δημήτρη, μέλους της διοίκησης του παραρτήματος Κέντρου - Πετραλώνων - Κολωνού, που απέλυσε ο εργολάβος Σαμπάνης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε απολύσεις 4 τουλάχιστον εργαζομένων προχώρησε η εταιρεία Ειδών Υγιεινής «Μπότσιος ΑΕ» στο Νομό Πρέβεζας, με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 5 εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας σε Αρτα και Γιάννενα πετάχτηκαν στο δρόμο. Σε χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα απαιτήθηκε η άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ: Νέες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (!) και διοικείται από τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» (ΕΕΣ), έκανε η διοίκηση του «Ντυνάν» και ΕΕΣ, συνεχίζοντας το κύμα απολύσεων που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα. Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις έκανε χτες στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων. Η διοίκηση προκλητικά διαμήνυσε ότι δε δέχεται ως συνομιλητή το Σωματείο, γιατί δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του «Ντυνάν»!

«ΑΓΕΤ»: Σε τρεις απολύσεις εργαζομένων με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» προχώρησε η επιχείρηση «Lafarge - Μπετόν», θυγατρική της «Lafarge - ΑΓΕΤ», σε ένα από τα λατομεία της, στη θέση Μπρινιά στον Αγιο Λουκά Αλιβερίου Εύβοιας, όπου εργάζονται περίπου 25 εργαζόμενοι. Μόνο για το 2008 απολύθηκαν με τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» 40 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Αλιβερίου και 57 από το εργοστάσιο της Χαλκίδας. Το θέμα έφεραν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαυρίκος.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ»: Ψηφίζουν σήμερα (7 π.μ.-6 μ.μ.) για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό τους σωματείο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ