Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντεργατικό πογκρόμ στους τέσσερις νομούς

Πάνω από 350 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στη Λάρισα μόνο το τελευταίο τρίμηνο

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιπαλεύουν τις απολύσεις και τις εργασιακές ανατροπές, οξύνοντας την ταξική αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα κόμματά της
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιπαλεύουν τις απολύσεις και τις εργασιακές ανατροπές, οξύνοντας την ταξική αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα κόμματά της
Διαστάσεις προγκρόμ λαμβάνουν οι απολύσεις εργαζομένων στη Θεσσαλία, ενώ κλίμα τρομοκρατίας έχουν επιβάλει οι εργοδότες στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, στο όνομα της κρίσης. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι απολύσεις ?τουλάχιστον αυτές που γίνονται γνωστές- στο νομό Λάρισας είναι πάνω από 350 εργαζόμενοι και ανάλογα είναι τα νούμερα για τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Απολύσεις έγιναν στις επιχειρήσεις «Ραπτέξ» (92), ΑΤΤΙΚΑΤ (πάνω από 100), «Σοβέλ», (65), «Εκκοκκιστήρια Παλαιολόγου» (22), «Στάλκο» (21), «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» (20), Εργοστάσιο Σκυροδέματος Τρικάλων (15), «Βερόπουλος» Βόλου (15), «ΛΑΒΙΘΕΡΜ» (12), «Γουίντ» (11) «Αλφα Κεράμικα» (10), Εξάλκο (10). «Χαλυβουργία», (8) , «ΚΟΝΤΙ» (8) κ.ά. Στην «Αλφα Κεράμικα», στο νομό Λάρισας, εκτός από τις 10 απολύσεις, η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα 36 εργαζόμενους. Απολύσεις έγιναν και στην «Κεραμοποιία Σολωμού».

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι οικοδόμοι, που τους τελευταίους μήνες είτε δεν έχουν κάνει κανένα μεροκάματο, είτε κάνουν ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία η μείωση στις οικοδομικές άδειες, από τον Γενάρη του 2008 μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, έφτασε στο 17,2% και ειδικά για το μήνα Αύγουστο η πτώση οικοδομικού όγκου σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 έφτασε το 54,5%.

«Λάστιχο» οι εργασιακές σχέσεις

Σε πολλές επιχειρήσεις είτε δίνουν στους εργαζόμενους υποχρεωτική άδεια («ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΒΙΟΚΕΡΑΛ»), είτε καθυστερούν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα δύο και τριών μηνών και άλλες οφειλές («ΑΤΤΙΚΑΤ», «ΚΑΡΑΛΗΣ», Δήμος Βόλου, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Νέας Ιωνίας) και επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Στη Λάρισα, η «ΚΟΜΠΑΚΤ», επιστρατεύοντας εκβιασμούς και απειλές αξίωσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν την αλλαγή της σχέσης πλήρους απασχόλησης που έχουν ως τώρα σε μερική, δηλαδή να δουλεύουν τρεις μέρες τη βδομάδα, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προχώρησε στην απόλυση όσων αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το δικαίωμά τους στη σταθερή και πλήρη εργασία.

Γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή και οι τοπικές, «γαλαζοπράσινες», αρχές, δε βγάζουν τσιμουδιά. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ξεκαθαρίζουν ότι απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, τις προκλήσεις, την επιθετικότητα των βιομηχάνων δεν πρόκειται να δεχτούν και να νομιμοποιήσουν τίποτα, δίνοντας, ταυτόχρονα, καθημερινή απάντηση, με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΚΟΜΠΑΚΤ, καλεί τους εργαζόμενους «να αντιδράσουν αποφασιστικά. Κανένα παζάρι με την εργοδοσία. Για χρόνια ολόκληρα με τον ιδρώτα μας γεμίζαμε τα σεντούκια του πλούτο. Να πληρώσουν αυτοί την κρίση που δημιούργησαν δίνοντάς μας πενιχρούς μισθούς και μεροκάματα και πετσοκόβοντας τα δικαιώματά μας. Η άμεση απάντηση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία πρέπει να είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς. Οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Απέναντι στο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, μεγαλοεργοδοσίας απαντάμε με το δικό μας ενιαίο ταξικό αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ