Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Τίμησαν αγωνιστικά τη Μέρα της Γυναίκας

Τρίωρη στάση εργασίας και εκδήλωση χτες, με πρωτοβουλία του ταξικού Σωματείου. Συμμετείχε η Αλ Σαάρ Μπούσρα, συνδικαλίστρια της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας

Από τη χθεσινή εκδήλωση. Πάνω, η συνδικαλίστρια απο τη Συρία
Από τη χθεσινή εκδήλωση. Πάνω, η συνδικαλίστρια απο τη Συρία
Απαραίτητος όρος, για να βγουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, είναι να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης», τιμώντας με δίωρη στάση εργασίας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του ταξικού τους συνδικάτου. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αλ Σαάρ Μπούσρα, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας, που βρίσκεται στη χώρα μας για τη διεθνή σύσκεψη των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα που διοργανώνει η ΠΣΟ.

Η Αλ Σαάρ Μπούσρα είχε συνάντηση με μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, όπου και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Συνδικάτου, καθώς και για την ιστορία της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών, ενός ιστορικού Σωματείου, που ιδρύθηκε το 1910. Τα μέλη της Διοίκησης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά για την κατάσταση της εργαζόμενης γυναίκας στην Ελλάδα κι επισήμαναν τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ενδεικτικά επισήμαναν τις κατακτήσεις του ταξικού συνδικάτου, όπως την απαγόρευση απολύσεων καθώς το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν πραγματοποιούν νυχτερινή βάρδια κι έχουν ελαφρύτερη εργασία. Αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση, η Α. Μπούσρα ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου.


Η Α. Μπούσρα, μιλώντας στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του εργοστασίου, στάθηκε στα νέα προβλήματα που παρουσιάζονται για το σύνολο της εργατικής τάξης στη χώρα της. Ως σημαντικότερο, ξεχώρισε την είσοδο των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να γραφτούν στα συνδικάτα, ενώ δεν τηρούν τη νομοθεσία των αδειών για τις έγγυες γυναίκες. Οι εργαζόμενοι του «Παπουτσάνης» έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στα εργοστάσια του ιδιωτικού τομέα στη Συρία.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου, ανοίγοντας την εκδήλωση, κάλεσε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, πραγματοποίησε η Ολγα Μαλάμου, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η καταγεγραμμένη ανεργία των γυναικών είναι στο 16%, το 62% των ανέργων στην Αττική σήμερα, είναι γυναίκες και αποτελούν το 72% των μακροχρόνια ανέργων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την ιστορία του γυναικείου κινήματος, ενώ μοιράστηκαν από το Σωματείο δώρα σε όλες τις εργάτριες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ