ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Οι απολύσεις και ο ρόλος της ΟΤΟΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοένα και διογκώνεται το κύμα των απολύσεων στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος πρόσφατα ενισχύθηκε αδρά με 28 δισ. ευρώ στο όνομα της κρίσης. Απέναντι σ' αυτή την εντεινόμενη επιθετικότητα του τραπεζικού κεφαλαίου, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προβάλλει προτάσεις που όχι μόνο δε στηρίζουν το δικαίωμα στη δουλειά, αλλά στέκονται και απέναντι σε αυτό. Μία από τις προτάσεις της ΟΤΟΕ είναι να γίνονται απολύσεις μόνο αν είναι «αιτιολογημένη ή για σπουδαίο λόγο». Αυτό πρακτικά δε βάζει κανένα εμπόδιο («σπουδαίος λόγος» πλέον θεωρείται και ο «κλονισμός εμπιστοσύνης» της τράπεζας προς τον εργαζόμενο), αντιθέτως «νομιμοποιεί» τις απολύσεις που κάνουν οι εργοδότες. Ακόμα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα της «εθελούσιας εξόδου» το μόνο που ζητά είναι οι απολύσεις να μην είναι «άτυπες και παράνομες». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των προτάσεων της πλειοψηφίας αναδύεται η αγωνία της να αναγνωριστεί και θεσμικά ο ρόλος της ως «κοινωνικού εταίρου». Ενδεικτική είναι η επιμονή της να θέτει ξανά και ξανά το αίτημά της για συμμετοχή στην Επιτροπή, που τάχα εποπτεύει τη χρηματοδότηση των τραπεζιτών με τα 28 δισ. ευρώ. Μια διαδικασία που ενισχύει παραπέρα το τραπεζικό κεφάλαιο και στηρίζει την ασύδοτη δράση του σε βάρος των εργαζομένων, όπως επιβεβαιώνουν και οι προωθούμενες απολύσεις.

Οι λαθροχειρίες...

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πήραν το λόγο και επιστράτευσαν τις πένες τους τους τελευταίους μήνες συνηγορώντας υπέρ της υποτιθέμενης «επιστροφής στο Στάλιν» που, κατά τους ισχυρισμούς τους, επιχειρείται από το ΚΚΕ και αποτυπώνεται στις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο που αφορούν στο σοσιαλισμό. Οι προφανείς λαθροχειρίες στις οποίες βασίζονταν οι σχετικές αναλύσεις, το αντιΚΚΕ μένος που εξέπεμπαν, όπως και το μίσος απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, καθιστούσαν ολοφάνερο το στόχο τους, που δεν ήταν άλλος απ' το να χτυπήσουν το ΚΚΕ μπροστά στην κορυφαία διαδικασία του Συνεδρίου και φυσικά να λασπολογήσουν σε βάρος του σοσιαλισμού. Κάποιοι συνεχίζουν απτόητοι το ίδιο βιολί. Προχτές, Τρίτη, στην «Καθημερινή» κάποιος Β. Αγτζίδης, διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας - μαθηματικός, καταθέτει τον «πόνο του» που το «ΚΚΕ ολισθαίνει σε ένα δρόμο αναίρεσης των βασικών παραδοχών που συγκρότησαν τη σύγχρονη μορφή του», γράφοντας περί «αποκατάστασης του Στάλιν και των σταλινικών πρακτικών» και προειδοποιώντας πως «η διαμόρφωση ενός σκληρότατου σταλινικού ιδεολογικού πυρήνα αναφοράς για τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ θα διευρύνει τη ρήξη εντός της κοινωνίας μας. Θα έρθει σε αναπόφευκτη ιδεολογική σύγκρουση με κοινωνικούς χώρους όπως είναι οι Πόντιοι» και «παράλληλα, θα επιτρέψει σε ολοκληρωτικές ακροδεξιές απόψεις να λάβουν τη θέση του τιμητή, απέναντι στο εργατικό κίνημα, αλλά και στην ιστορία των μεγάλων ανατροπών του 20ού αιώνα».

... και το πραγματικό πρόβλημα

Προφανώς, ο κ. Αγτζίδης ή δεν κατάλαβε τι διάβασε - αν διάβασε - ή ακόμα χειρότερα κατάλαβε, αλλά συνειδητά διαστρεβλώνει το περιεχόμενο των Θέσεων για το σοσιαλισμό. Το πρόβλημά του, όπως και όσων πριν απ' αυτόν έγραψαν τα ίδια, είναι πως το ΚΚΕ όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά τιμά τις αρχές που το συγκρότησαν ως Κομμουνιστικό Κόμμα. Πως το ΚΚΕ δε δίστασε ποτέ να λέει τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, ανεξάρτητα απ' το αν η θέση του ήταν αρεστή. Πως το ΚΚΕ υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται με περηφάνια το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε κι απ' αυτή τη θέση διατυπώνει κριτική σε αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις. Το πρόβλημά του είναι πως το ΚΚΕ συζητά για το σοσιαλισμό ώστε και να υποβοηθήσει τη δράση του για ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή όχι φυσικά με «κοινωνικούς χώρους», όπως προβοκάρει ο κ. καθηγητής, αλλά με την άρχουσα τάξη στα συμφέροντα της οποίας ορκίζονται πένες σαν τη δική του. Προφανώς με τη «σταλινολογία» χτυπούν την πάλη των Σοβιετικών ανθρώπων να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό σε δύσκολες συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και ταξικής πάλης, επειδή προχώρησαν στην κολεκτιβοποίηση, τσακίζοντας την αστική τάξη. Οταν άρχισαν να ενισχύουν αντί να αποδυναμώνουν, στην πορεία οικοδόμησης, και στοιχεία ή καλύτερα εργαλεία του καπιταλισμού (ενίσχυση εμπορευματοχρηματικών σχέσεων, ενίσχυση ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας, αγορά), άρχισαν και οι στρεβλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή. Σχετικά μ' αυτή την περίοδο οι «σταλινολόγοι» δε λένε κουβέντα για τις προσεγγίσεις του ΚΚΕ. Προφανώς γιατί δεν τους ενοχλούν και τόσο. Αλλωστε, την «περεστρόικα», το όχημα της αντεπανάστασης το χαιρέτισαν όπως και τους εμπνευστές και ηγέτες της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας κατά των μονοπωλίων

Στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, την ερχόμενη Κυριακή, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα διατρανωθεί η απόφαση των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μια πολιτική που από τη μια συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζόμενων αγροτών, σπρώχνοντάς τους στο ξεκλήρισμα και μειώνει την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Από την άλλη, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, αφήνει τους μεσάζοντες - εμποροβιομήχανους να κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των εργαζομένων - καταναλωτών, προσφέρει αμύθητα κέρδη στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων.

Με τους αγώνες τους οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν διεκδικήσεις για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων τους και, ταυτόχρονα, θέτουν αιτήματα που συνδέονται με μια διαφορετική οργάνωση και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Μια οργάνωση που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και θα ενεργοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με επαρκή, φτηνά και ασφαλή, για την υγεία, προϊόντα. Αλλά, για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής, απαιτείται να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες και τα μονοπώλια, να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της αγροτικής οικονομίας, που θα στηρίζεται και θα στηρίζει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα λειτουργούν δίπλα στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυτή η διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας δε χωράει στο πλαίσιο της ΚΑΠ και δε θα την προωθήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ούτε και κυβερνήσεις κεντροδεξιάς, ή κεντροαριστερής συνεργασίας - που κινούνται, σταθερά και αταλάντευτα, στον «ντορό» του «ευρωμονόδρομου» και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάζεται, επομένως, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τις διεκδικήσεις τους, να συνδέεται και να στοχεύει στην ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων και στη δημιουργία των προϋποθέσεων, των συνθηκών και των όρων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται το αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών να γίνει πιο μαζικό, πιο ισχυρό, καλύτερα οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο και, απαλλασσόμενο από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, να συστοιχηθεί με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συγκροτώντας ένα κοινό αγωνιστικό, λαϊκό μέτωπο. Το μέτωπο αυτό θα μάχεται για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθήσει αγροτική ανάπτυξη υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος του ελληνικού λαού. Και προκειμένου να δυναμώνει αυτή η προοπτική, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να φύγουν από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που προωθεί και παλεύει αυτή την προοπτική. Είναι μονόδρομος για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ