ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Εντείνεται η πολιτική κρίση

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Μαδαγασκάρη έπειτα απ' τη χτεσινή δημόσια έκκληση του Προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα προς το λαό «να υπερασπιστεί τη δημοκρατία» έναντι στασιαστών αξιωματικών του στρατού που έχουν συμπαραταχτεί με τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αντρι Ρατζοελίνα.

Μετά το διάγγελμα του Προέδρου, περίπου 500 άτομα, υποστηριχτές του Προέδρου, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο δίχως ωστόσο να εμπλακούν άμεσα σε συγκρούσεις. Δεν ήρθαν δηλαδή στα χέρια ούτε με στασιαστές στρατιώτες, ούτε με τους περίπου 2.000 υποστηριχτές του 34χρονου αρχηγού της αντιπολίτευσης (και πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας) Αντρι Ρατζοελίνα που είχαν μαζευτεί σε παρακείμενη τοποθεσία...

Ο συνταγματάρχης Νοέλ Ρακοτοναντράσα και εκπρόσωπος των στασιαστών του στρατού υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δεν επιδιώκουν την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα αλλά την αντιμετώπιση ξένων μισθοφόρων που (όπως φημολογείται έντονα) πιθανώς να προσληφθούν απ' τον Πρόεδρο του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στον πλανήτη. Δήλωσε μάλιστα, ότι σημαντικός αριθμός αρμάτων μάχης μεταφέρθηκε από προχτές βράδυ «όχι στους δρόμους αλλά σε μυστική τοποθεσία της περιοχής Τάνα».

Γεγονός είναι πάντως, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ξένων δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, πως στους δρόμους της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο είναι περιορισμένη η παρουσία του στρατού, που έχει διχαστεί ανάμεσα σε υποστηρικτές του Προέδρου και του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο τελευταίος κύκλος πολιτικής έντασης έχει ξεκινήσει απ' τις αρχές του χρόνου και από συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών έχουν σκοτωθεί πάνω από 130 άτομα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι μεταφορές στα χέρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το πέρασμα του ελέγχου του οδικού δικτύου, των λιμανιών και των αεροδρομίων από το πολιτειακό επίπεδο σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποφάσισε το Εθνικό Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, εγκρίνοντας νομοσχέδιο για την «υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης» και την «υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών».

Το νομοσχέδιο αυτό τροποποιεί άρθρα του Συντάγματος όσον αφορά την αποκέντρωση και όπως τόνισαν οι νομοθέτες έγινε καθώς οι τομείς αυτοί «είναι στρατηγικοί», ενώ ουκ ολίγες φορές ο έλεγχός του έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης κυβερνητών και δημάρχων, με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τον «αντισυνταγματικό χαρακτήρα».

Επίσης, χτες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας Ραμόν Καρισάλες επιθεώρησε 17 σημεία ελέγχου στην επαρχία Σούλια που συνορεύει με την Κολομβία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σεντινέλα», δηλαδή της ενίσχυσης των διασυνοριακών ελέγχων και όλης της γραμμής των συνόρων εξαιτίας των πρόσφατων προκλήσεων εκ μέρους κυρίως του υπουργού Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Σάντος νομιμοποίησε την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, ενόσω κολομβιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πληροφορίες περί «εντοπισμού Κολομβιανών ανταρτών εντός της εδαφικής επικράτειας της Βενεζουέλας».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζική φοιτητική συγκέντρωση ενάντια στην «Μπολόνια»

Associated Press

Μαζική ήταν η χτεσινή διαδήλωση των Ισπανών φοιτητών στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, ενάντια στη λεγόμενη Διαδικασία της Μπολόνια που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, μπάζοντας τις επιχειρήσεις στις σχολές ώστε να έχουν λόγο και στα προγράμματα σπουδών και στη διαμόρφωση των μελλοντικών χειραγωγήσιμων εργαζομένων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Παραβιάσεις των «διεθνών νόμων»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τόσο η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα όσο και οι αυτονομιστές «Τίγρεις των Ταμίλ» μπορεί να παραβιάζουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και θα πρέπει να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να επιτρέψουν στους χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν, ανακοίνωσε χτες η Ανώτατη Αρμοστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πίλαϊ. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο στρατός της χώρας έχει επανειλημμένα σφυροκοπήσει τις ασφαλείς ζώνες που έχουν δημιουργηθεί για τους αμάχους ενώ «αξιόπιστες πηγές» έχουν δείξει πως πάνω από 2.800 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 7.000 τραυματιστεί από τις 20 Γενάρη. Σε ό,τι αφορά τους «Ταμίλ», η Πίλαϊ υποστήριξε ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ασπίδα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε «πολύ απογοητευμένη» για την «αντιεπαγγελματική ανακοίνωση» της Πίλαϊ, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους των «Ταμίλ».

ΙΝΔΙΑ
Δημιουργία «τρίτου μετώπου»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στη δημιουργία «τρίτου μετώπου» συμφώνησαν οι κομμουνιστές της Ινδίας και ορισμένα άλλα περιφερειακά κόμματα, για να λειτουργήσει ως εναλλακτική στην εφαρμοζόμενη πολιτική του Κόμματος του Κογκρέσου και του εθνικιστικού Bharatiya Janata Party (BJP) στις προσεχείς γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε πέντε φάσεις τον Απρίλη και το Μάη.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας του «τρίτου μετώπου» έγινε κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης στην πόλη Τουμκούρ της νότιας περιφέρειας Καρνατάκα. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Πρακάς Καράτ, ηγέτης του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μια ιστορική συγκέντωση όλων των δημοκρατικών, κοσμικών και αριστερών κομμάτων στη χώρα που ενώνονται για να αποτελέσουν την τρίτη δύναμη της χώρας».

Στο «τρίτο μέτωπο» συμμετέχουν: το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), το «Janata Dal (Secular) Party», «Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (RSP), «Forward Bloc» (FB), «Telugu Desam Party» (TDP) και το «Telangana Rashtra Samiti» (TRS).

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Κατά της διάκρισης και της νομιμοποίησης των ναρκωτικών

ΒΙΕΝΝΗ.- Κατά της διάκρισης των ναρκωτικών σε «ήπια» και «σκληρά» και κατά της νομιμοποίησής τους τάχθηκε χτες ο διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, Αντόνιο Μαρία Κόστα, χαρακτηρίζοντάς την παραπλανητική. «Είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος πως θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί η παιδεραστία, το δουλεμπόριο και το λαθρεμπόριο όπλων για να αντιμετωπιστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Κάνοντας απολογισμό της 10ετούς εκστρατείας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών, ο Κόστα υποστήριξε ότι σε απόλυτους αριθμούς έχει σταθεροποιηθεί (εάν δεν έχει μειωθεί) ο αριθμός των χρηστών και οι ποσότητες των παραγόμενων ναρκωτικών. Ωστόσο, επισήμανε ότιοι ναρκέμποροι και το οργανωμένο έγκλημα έχουν αυξήσει τα πλούτη τους χρησιμοποιώντας ένα μέρος τους για την «εξαγορά συνειδήσεων αξιωματούχων, κυβερνήσεων και εκλογών» σε αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να προωθήσουν τα ναρκωτικά σε πλούσιες χώρες της Δύσης και της Ανατολής...

Φυσικά το συγκεκριμένο γραφείο του ΟΗΕ δεν κάνει λόγο για τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών στο... απελευθερωμένο Αφγανιστάν που κατέχουν οι ιμπεριαλιστές, ούτε και στις κοινωνικές αιτίες που γεννούν το πρόβλημα.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Επιχειρησιακός χαφιεδισμός

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.- Η γνωστή πολυεθνική στις οικοδομικές εργασίες «Skanska» χαφιεδίζει τους εργάτες. Αυτό αποκαλύφθηκε τυχαία στην Αγγλία από την κρατική υπηρεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στον ξαφνικό έλεγχο που έκαναν ανακάλυψαν έναν κατάλογο με 3.213 οικοδόμους που η εργοδοσία κατασκόπευε. Στον κατάλογο υπήρχαν σημειώσεις όπως «κομμουνιστής», «ενεργός συνδικαλιστής» και άλλες εκφράσεις.

Παρακολούθηση λοιπόν των πολιτικών προτιμήσεων των οικοδόμων και ασφαλώς των κομμουνιστών και προοδευτικών.

Η πολυεθνική βέβαια λέει ότι αυτό γινόταν μόνο στην Αγγλία αλλά ποιος τους πιστεύει..! Εκτός βέβαια από τους ρεφορμιστές συνδικαλιστές στη Σουηδία, που όταν έγινε γνωστό αποφάσισαν ότι η πολυεθνική στη Σουηδία δεν ασχολείται με το χαφιεδισμό...

Βέβαια, «ξέχασαν» ότι οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με την εργοδοσία και τους ρεφορμιστές συνδικαλιστές έκαναν ακριβώς το ίδιο τη δεκαετία του '70 για να πετάξουν τους κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς από τις ηγεσίες των συνδικάτων. Τη δουλειά τους λοιπόν συνεχίζουν... να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τους κομμουνιστές να προβάλλουν τις ιδέες τους, και να βοηθήσουν το κεφάλαιο ενάντια στους εργάτες.


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Στοκχόλμη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ