ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών

Επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής δέχτηκαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Δυναμικά «υποδέχτηκαν» φοιτητές και σπουδαστές, χτες, στο Ρίο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που βρέθηκε στην Πάτρα για να παραστεί στη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νηπιαγωγών και Εστίας, η Επιτροπή Αγώνα Παιδαγωγικού, φοιτητές και σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ συγκεντρώθηκαν στο Ρίο και καταδίκασαν το στημένο «διάλογο» για την Παιδεία και τη στάση των προέδρων των ΤΕΙ και των πρυτάνεων, που βάζουν πλάτη στη νομιμοποίηση του «διαλόγου» και στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έκαψαν συμβολικά τις σημαίες των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ και ΗΠΑ βροντοφωνάζοντας: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», «Τα κέρδη τους απ' το λαό απαιτούν θυσία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία». Εκαψαν ακόμα τη σημαία του καζίνο του Ρίου που αυτή τη χρονική περίοδο αλλάζει εκβιαστικά τις συμβάσεις εργασίας, υιοθετώντας την 4ήμερη εργασία και τη μείωση μισθών...

Τη χτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, που καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική επίθεση με χημικά στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων από τις δυνάμεις καταστολής, την ώρα που το μπλοκ αποχωρούσε συγκροτημένα και με απόσταση πολλών μέτρων από τις δυνάμεις καταστολής. Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές, συνολικά τη νεολαία, να βγάλουν συμπεράσματα για την υπονομευτική στάση των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ομάδων που τον στηρίζουν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως η ηγεσία της ΕΑΑΚ. «Αυτές οι δυνάμεις, ως γνωστοί τηλεοπτικοί αστέρες, μακριά από τις πραγματικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, διάλεξαν ακριβώς τη στιγμή που το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων αποχωρούσε συγκροτημένα δίνοντας νέο ραντεβού για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και την απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη, για να προχωρήσουν σε άλλη μια στημένη "σύγκρουση" (!!!) μπροστά στις κάμερες των τοπικών σταθμών, με αποτέλεσμα τη ρίψη χημικών στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της ΠΚΣ», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και σημειώνεται: «Δίνουν άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική και στις στοχεύσεις της, στην προωθούμενη κατάργηση του ασύλου και την ακόμα μεγαλύτερη καταστολή του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος».

Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Τα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ που ξεκίνησε χτες στο Ρίο.

Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφού εξήρε τη συνεργασία με τους προέδρους των ΤΕΙ, αναφερόμενος στη χρηματοδότησή των ιδρυμάτων επισήμανε: «Πράγματι εκεί (σ.σ. στα ΤΕΙ) η χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί, μέσα στο πλαίσιο όμως των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η χώρα μας ως κομμάτι όχι μόνο των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση και οι συνέπειες της οποίας, καθημερινά, περνούν στην πράξη». Δηλαδή, ο υπουργός λέει ξεκάθαρα πως αν μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση δινόταν στα ΤΕΙ με το σταγονόμετρο και υπολειπόταν κατά πολύ των αναγκών, στο όνομα της κρίσης θα δικαιολογηθεί το πάγωμα ή και η μείωση της χρηματοδότησης για τα ΤΕΙ και γενικότερα για την εκπαίδευση...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μηδενική αύξηση στις συμβάσεις των εργαζομένων

Καταγγελία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ταξικού πόλου αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), όπου η ηγεσία (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) προχώρησε σε μια κίνηση που αποδεικνύει ξεκάθαρα το ρόλο που έχουν αναλάβει οι ξεπουλημένες ηγεσίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού: Υπέγραψε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα με 0% αυξήσεις αόριστης χρονικής διάρκειας για τους εργαζόμενους!

Τα παραπάνω καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αποκαλύπτοντας το ρόλο της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Οπως καταγγέλλει, η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατέληξε σε αυτή την απόφαση με διαδικασίες «απίστευτες και σκοτεινές» καθώς δεν είχε ενημερωθεί το σύνολο του ΔΣ για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ, ούτε τέθηκε το θέμα σε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο. «Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει μια χαρακτηριστική πρακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, που αποφεύγει να έχει στα πόδια της ενοχλητικές φωνές σε κάθε διαδικασία: Εξορμήσεις, εκλογές, συναντήσεις, διαμεσολαβήσεις, κτλ. Φωνές όπως αυτή του ΠΑΜΕ που η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ είναι σίγουρη ότι θα σταθεί εμπόδιο στο συνεχές και μεθοδευμένο ξεπούλημα κάθε εργασιακού δικαιώματος που έχει κατακτηθεί με αγώνες. Οι διαδικασίες αυτές αποκαλύπτουν επιπλέον και γιατί η ηγεσία της Ομοσπονδίας κόπτονταν στο τελευταίο συνέδριο να διαγράψει με κάθε τρόπο το ταξικό - ιστορικό Σωματείο "Βύρων" από τη δύναμή της», σημειώνει το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και κυρίως στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών να απαξιώσουν την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ και να ενισχύσουν τα ταξικά σωματεία της περιοχής τους, να απομονώσουν τις παρατάξεις ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και την πρακτική τους.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητά άμεση επανένταξη του «Βύρωνα» στην ΟΙΕΛΕ και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΣΣΕ, τονίζοντας ότι «μόνο μέσα από τον αγώνα και την επαγρύπνηση τέτοιες ενέργειες όχι μόνο θα αποκαλύπτονται αλλά και θα αποφεύγονται στο μέλλον».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οχι άλλο τσιμέντο σε συγκρότημα πέντε σχολείων

Την αντίθεσή τους να προστεθεί κι άλλο τσιμέντο στον ελάχιστο ελεύθερο προαύλιο χώρο του συγκροτήματος πέντε σχολείων (!), στην οδό Κλεάνθους, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, εκφράζουν οι μαθητές, η Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ. Καθηγητές και μαθητές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις.

Η κατάσταση έχει ως εξής: Μέσα σε ένα οικόπεδο που θα μπορούσε ίσως να καλύψει τις ανάγκες δύο σχολείων, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής «σχολικής στέγης» που έχει εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στεγάζονται το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας, το 20ό ΕΛ, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο! Και σα να μην έφτανε αυτό, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προσθέσει ένα ...υπόστεγο και πάνω σε αυτό να φτιάξει άλλες 6 αίθουσες!

Σύμφωνα με τη Δ΄ ΕΛΜΕ και την ΕΔΟΘ, μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των 5 σχολείων, που φιλοξενούν 1.100 μαθητές και 200 εκπαιδευτικούς, με την αξιοποίηση ενός από τα παρακάτω διαθέσιμα οικόπεδα: Οικόπεδο ΥΦΑΝΕΤ, στον Κήπο του Καλού, της Αλυσίδας, του παλιού αρτοποιείου ΑΛΑΤΙΝΗ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οχι στην υποκατάσταση της ταξικής δράσης

Στο ρόλο των συνδικαλιστικών ινστιτούτων ως φορέων που διευκολύνουν την υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής και μηχανισμών υποκατάστασης της ταξικής δράσης και πάλης, επανέρχεται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με αφορμή την έρευνα του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ για τις συνθήκες και τους όρους άσκησης του εκπαιδευτικού έργου, στην οποία πρωτοστατούν το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ και το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι αντίθετο με την έρευνα, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα σε αντίστοιχες έρευνες που έγιναν σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες «όχι μόνο επικεντρώθηκαν σε ασήμαντες πλευρές, π.χ., σχολική βία, άγχος του εκπαιδευτικού, αλλά επιπλέον δεν έθεσαν το κεντρικό ζήτημα ότι η εκπαίδευση αποτελεί τμήμα του κοινωνικού προβλήματος, στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και η λύση του εκπαιδευτικού ζητήματος. Πρόβαλαν την ιδέα του Ευρωπαίου εκπαιδευτικού - επαγγελματία, υπονοώντας την εντατικοποίηση, τη μετατροπή του σε μάνατζερ του σχολείου και συνεργάτη των επιχειρήσεων υποβαθμίζοντας παραπέρα τον παιδαγωγικό και κοινωνικό του ρόλο». Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, «με τη συγκεκριμένη έρευνα επιχειρείται η νομιμοποίηση αντίστοιχων προδιαγραφών και έμμεσα προωθείται η αξιολόγηση ως διαδικασία βελτίωσης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος και διασφάλισης της "ποιότητας" του εκπαιδευτικού έργου. Η χρηματοδότηση εξάλλου της έρευνας από το υπουργείο Εσωτερικών οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση των συνδικάτων από την αστική εξουσία με τη συνευθύνη του κυβερνητικού και οπορτουνιστικού συνδικαλισμού», αναφέρει.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημαίνει και τις ευθύνες των δυνάμεων που συγκροτούν τις ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) και συναίνεσαν - συναποφάσισαν την πραγματοποίηση των ερευνών.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες η δραστηριότητα της ΚΝΕ στο «Συρμό» που αυτό το μήνα είναι αφιερωμένες στην επανάσταση. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα Σάββατο, 10 μ.μ., συναυλία έντεχνο - ροκ με τους «Δρόμοι Παράλληλοι». Αύριο Κυριακή, 11 το πρωί, παιδικό πρόγραμμα - προβολή της ταινίας «Τα ζουζούνια» και στις 9 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Η επανάσταση του '18 στη Γερμανία». Τη Δευτέρα 16 Μάρτη, 9 μ.μ., θεατρικό μονόπρακτο: «Ονειρο για δύο» - «Διαστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ