ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» ύψους 10 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Κοντά στα 450 εκατ. ευρώ (αύξηση 180%) τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές στο δίμηνο. Ακόμη 41 εκατ. ευρώ από απλήρωτες συναλλαγματικές

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα κρισιακά φαινόμενα που εδώ και πολλούς μήνες έχουν χτυπήσει την καπιταλιστική οικονομία. Ενα από αποτελέσματα που έχουν επέλθει είναι και η μεγάλη αύξηση που καταγράφει η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών που μέσα στο α΄ δίμηνο του 2009 έσπασε κοντέρ και εκτινάχτηκε σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και αυτό παρά τα συνεχή μέτρα «ελέγχου» και «κατευνασμού» από την πλευρά των τραπεζών. Πρόκειται δηλαδή για επίπεδα - «ρεκόρ» με τα φέσια να πλησιάζουν τα 10 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Είναι απόλυτα φανερό πως τα σπασμένα φορτώνονται, πρώτα και κύρια, στους πλέον αδύναμους κρίκους της αλυσίδας, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στους οποίους ο μηχανισμός του «ανταγωνισμού» μετακυλίει όλες τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών που με τη σειρά τους έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες πρόσθετες δυσκολίες που μπορεί και να συνεπάγονται την οριστική έξοδό τους από το σύστημα της «αγοράς». Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί μεγάλα «κανόνια» από ισχυρές επιχειρήσεις ή και άλλους επιτήδειους που φόρτωσαν τα σπασμένα σε μικρότερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το α΄ δίμηνο του 2009 που συλλέγει η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών, η «Τειρεσίας ΑΕ»:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Καταγράφεται ραγδαία αύξηση τόσο σε ό,τι αφορά τα ποσά όσο και τον αριθμό τεμαχίων που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες. Η συνολική αξία τους για το α΄ δίμηνο φτάνει σε 448,87 εκατ. ευρώ από τα οποία 226,54 εκατ. ευρώ «έσκασαν» μέσα στο Γενάρη και 222,32 εκατ. ευρώ το Φλεβάρη. Στο α΄ περσινό δίμηνο (2008) η αξία τους είχε διαμορφωθεί σε 160,53 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αύξηση φέτος φτάνει περίπου σε 180%! Αντίστοιχα σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν σε 43.736 (από 15.162) με αύξηση πάνω από 188%. Μέσα στο μήνα Φλεβάρη καταγράφηκε περαιτέρω επιδείνωση: Σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2008 τα ποσά αυξήθηκαν 229,3% (από 143,6% το Γενάρη 2009) και τα τεμάχια 254,5% (από 141,4% το Γενάρη). Να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για τις ακάλυπτες επιταγές που ήδη έχουν «σφραγιστεί» από τις τράπεζες.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους στο δίμηνο έφτασε σε 41,1 εκατ. ευρώ (από 33,6 πέρσι) εμφανίζοντας αύξηση 22,3% και σε αριθμό τεμαχίων σε 22.167 (από 21.330) με αύξηση 4%.
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) έφτασε σε 490 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 10 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λιτότητα λόγω ... «μονιμότητας»

Με την ασφάλεια που παρέχει η μονιμότητα προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει

Την ...ασφάλεια της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, η οποία θα ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα.

Το ...νέο κυβερνητικό «κόλπο» προέρχεται από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και σε σχετική ερώτηση για την εισοδηματική πολιτική, ανέφερε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή (του ύψους δηλαδή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις) θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι δυνατότητες που έχουμε». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του Δημοσίου έχουν και την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά τους ανέργους».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αποδοχής των αιτιάσεων της ΕΕ για την ανάγκη λήψης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση να εξαγγείλει νέα σκληρή εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο της εργατικής τάξης πλήττεται από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας. Με δεδομένο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας επιστρατεύει το αντιδραστικό ιδεολόγημα της μονιμότητας που ισοδυναμεί με ευθεία απειλή σε βάρος των εργαζομένων, ενώ από την άλλη εμμένουν στη διχαστική πολιτική της τεχνητής διαίρεσης των εργαζομένων σε «προνομιούχους» του Δημοσίου και στους «μη προνομιούχους» του ιδιωτικού τομέα και φυσικά τους ανέργους.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός αποφεύγει για μια ακόμη φορά να δεσμευτεί αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα, όπως άλλωστε ζητούν και οι Βρυξέλλες, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009). Δεσμεύτηκε μόνο ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ, ενώ άφησε όλα τα άλλα ενδεχόμενα ανοιχτά. Υπερασπίστηκε τα μέτρα πολιτικής που έχουν ενσωματωθεί στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, οι περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και σε φάρμακα κλπ. Τάχτηκε υπέρ της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, αν και, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, αλλά για τακτοποίηση... Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας, ψάχνει από παντού χρήματα για να εξισορροπήσει τη δημοσιονομική κατάσταση στις απαιτήσεις του «Προγράμματος Σταθερότητας». Αν οι αρχικοί σχεδιασμοί - τους οποίους και ενόψει ευρωεκλογών ή και εθνικών εκλογών θεωρεί ανώδυνους - δεν αποδώσουν, θα επιστρατεύσει τις νέες αντιλαϊκές εφεδρείες, τις οποίες έχει ήδη βάλει στο χαρτί.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Στον απόλυτο έλεγχο της MIG

Στον απόλυτο έλεγχο της MIG πέρασε τελικά το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Μετά το πτητικό έργο και την Τεχνική Βάση, η MIG του Α. Βγενόπουλου αποκτά και τον πλήρη έλεγχο της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, έναντι 49,8 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, «η εμπορική συμφωνία "Swissport" και MIG δεν κατέστη δυνατή εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας. Ως εκ τούτου, προχωρούν άμεσα οι συνεννοήσεις μεταξύ των συμβούλων του Δημοσίου και της MIG, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης και των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου επίγειας εξυπηρέτησης στη MIG». Μετά την εξέλιξη αυτή, η MIG, εκτός από τα συμβόλαια για το πτητικό έργο και την Τεχνική Βάση, θα υπογράψει και συμβόλαιο εξαγοράς για την επίγεια εξυπηρέτηση, το οποίο θα περιλαμβάνει: Το δικαίωμα χρήσης του εμπορευματικού σταθμού της «Ολυμπιακής» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό της επίγειας εξυπηρέτησης μέχρι τη λήξη της σύμβασης του αεροδρομίου το 2026. Τα δικαιώματα της «Ολυμπιακής» για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης προς τρίτους στα διεθνή αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας, ενώ στα υπόλοιπα 34 διαθέτει σήμερα το μονοπώλιο, καθώς δεν ισχύει το καθεστώς της «απελευθέρωσης».

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της επίγειας εξυπηρέτησης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος, με ετήσια έσοδα άνω των 110 εκατ. ευρώ.

ΕΒΕΑ
Προτάσεις για τον πτωχευτικό κώδικα

Εξι προτάσεις για την αναμόρφωση διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Συγκεκριμένα ζητάει:

  • Να υπάρχει δυνατότητα συνδιαλλαγής για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε παύση πληρωμών.
  • Να απαλειφθεί ή να επεκταθεί στα πέντε χρόνια ο περιορισμός των δύο χρόνων για τη διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής εφόσον υπάρχει περιορισμός των απαιτήσεων των πιστωτών.
  • Εφόσον μια επιχείρηση έχει συμφωνήσει με το 60% των πιστωτών της να προβλέπεται ταχεία επικύρωση χωρίς τα προβλεπόμενα σήμερα προστάδια.
  • Η συμφωνία συνδιαλλαγής με τη συναίνεση του 60% των πιστωτών, ως ποσού, να δεσμεύει το υπόλοιπο 40% των πιστωτών.
  • Να διπλασιαστεί από ένα σε δύο χρόνια η περίοδος χάριτος για την καταβολή των απαιτήσεων των πιστωτών.
  • Να διατηρηθεί η δυνατότητα προσωρινής αναστολής των κατασχέσεων και διώξεων για το διάστημα εξέτασης του σχεδίου προς επικύρωσή του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ