Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λιτότητα λόγω ... «μονιμότητας»

Με την ασφάλεια που παρέχει η μονιμότητα προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει

Την ...ασφάλεια της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, η οποία θα ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα.

Το ...νέο κυβερνητικό «κόλπο» προέρχεται από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και σε σχετική ερώτηση για την εισοδηματική πολιτική, ανέφερε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή (του ύψους δηλαδή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις) θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι δυνατότητες που έχουμε». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του Δημοσίου έχουν και την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά τους ανέργους».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αποδοχής των αιτιάσεων της ΕΕ για την ανάγκη λήψης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση να εξαγγείλει νέα σκληρή εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο της εργατικής τάξης πλήττεται από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας. Με δεδομένο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας επιστρατεύει το αντιδραστικό ιδεολόγημα της μονιμότητας που ισοδυναμεί με ευθεία απειλή σε βάρος των εργαζομένων, ενώ από την άλλη εμμένουν στη διχαστική πολιτική της τεχνητής διαίρεσης των εργαζομένων σε «προνομιούχους» του Δημοσίου και στους «μη προνομιούχους» του ιδιωτικού τομέα και φυσικά τους ανέργους.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός αποφεύγει για μια ακόμη φορά να δεσμευτεί αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα, όπως άλλωστε ζητούν και οι Βρυξέλλες, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009). Δεσμεύτηκε μόνο ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ, ενώ άφησε όλα τα άλλα ενδεχόμενα ανοιχτά. Υπερασπίστηκε τα μέτρα πολιτικής που έχουν ενσωματωθεί στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, οι περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και σε φάρμακα κλπ. Τάχτηκε υπέρ της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, αν και, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, αλλά για τακτοποίηση... Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας, ψάχνει από παντού χρήματα για να εξισορροπήσει τη δημοσιονομική κατάσταση στις απαιτήσεις του «Προγράμματος Σταθερότητας». Αν οι αρχικοί σχεδιασμοί - τους οποίους και ενόψει ευρωεκλογών ή και εθνικών εκλογών θεωρεί ανώδυνους - δεν αποδώσουν, θα επιστρατεύσει τις νέες αντιλαϊκές εφεδρείες, τις οποίες έχει ήδη βάλει στο χαρτί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ