Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Παλεύουμε για να κρατήσουμε τη γη μας»!

Στο αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ η προοπτική για τα λαϊκά στρώματα
Στο αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ η προοπτική για τα λαϊκά στρώματα
Η αγωνιστική εκδήλωση μπροστά στο μνημείο ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και του Κώστα Τζέλα, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου Νίκαιας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πλούσια παρακαταθήκη που άφησε για τους νέους αγώνες και για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος η πρόσφατη μεγαλειώδης αγροτική κινητοποίηση.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τόνισε ότι ο κοινός αγώνας εργατιάς - μικρομεσαίας αγροτιάς - αυτοαπασχολουμένων ανοίγει το δρόμο για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλελέρ Κ. Δεσπόπουλος.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, αναφερόμενος στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, σημείωσε ότι «τότε πάλευαν για να πάρουν τη γη, σήμερα εμείς έχουμε χρέος να παλέψουμε για να κρατήσουμε αυτή τη γη που κληρονομήσαμε».

Κι αφού υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες χρειάζεται στον αγώνα τους να εκφραστούν με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα στο πλαίσιο που βάζει το προοδευτικό, αγωνιστικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και στα αιτήματα που θέτει το Μπλόκο της Νίκαιας, επισήμανε: «Η σημερινή επέτειος του Κιλελέρ δίνει και ένα σημαντικό μήνυμα στους νέους αγρότες που είχαν σημαντική συμμετοχή στους πρόσφατους αγώνες. Αυτό το μήνυμα λέει ότι πρέπει να είμαστε ανυπότακτοι στην κυρίαρχη πολιτική, ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τις αιτίες που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά».


Και πρόσθεσε: «Στην πρόσφατη κινητοποίηση αποδείχτηκε, πιο καθαρά, ότι στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν δύο γραμμές που συγκρούονται. Από τη μια η γραμμή της συναίνεσης και της στήριξης της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων που ευνοεί τα μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες και εκφράζεται από τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, Ενώσεις Συνεταιρισμών, την Ενωση Νέων Αγροτών, τη λεγόμενη Πανελλήνια Επιτροπή Αγώνα και τα ευκαιριακά μπλόκα που στήθηκαν για να παίξουν, την κατάλληλη στιγμή, το ρόλο του "λαγού".

Από την άλλη, σε αντίθεση με τους παραπάνω, υπάρχει και αναπτύσσεται το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, ο αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, που εναντιώνεται στην ΚΑΠ και στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι η γραμμή ρήξης και ανατροπής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «για να έχουμε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στον αγώνα, απαιτείται ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, επαναλειτουργία αγροτικών συλλόγων και δημιουργία νέων».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Σήμερα παλεύουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να οργανωθεί η αγροτική οικονομία σε νέα βάση που θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και οι παραγωγικές δυνάμεις για παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας, με υγιεινά και φτηνά προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Αυτό για να γίνει πρέπει να ανατρέψουμε τα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, ν' αναπτυχθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός που θα έχει στήριγμα τον καθετοποιημένο κρατικό τομέα, που θα εφοδιάζει με μέσα και θα επεξεργάζεται τα προϊόντα. Αυτή είναι η προοπτική, αυτό είναι το μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, αν τα πράγματα πηγαίνουν όπως τώρα με την ΚΑΠ και τις πολιτικές που κυριαρχούν, την ερήμωση των χωριών θα τη ζήσουμε σύντομα.

Εμπρός, λοιπόν, αντίσταση και αντεπίθεση για ρήξη και ανατροπές μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη οικονομία, που θα δίνει μια αξιοπρεπή ζωή σε μας και τα παιδιά μας. Αυτή είναι η καλύτερη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε στους ήρωες μάρτυρες του Κιλελέρ».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος από τον Απ. Θωμόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο και η αγωνιστική εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της εξέγερσης των κολίγων και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας και Α. Κανταρζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής, Ν. Μωραΐτης.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, οι δήμαρχοι Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης και Μητρόπολης Καρδίτσας, Γ. Γιοβάνης, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Σχολείων των νομών της Θεσσαλίας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του ΠΑΜΕ και πολλών πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, συλλόγων γυναικών, οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.


Η νεολαία στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς
Η νεολαία στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ξεκάθαρο μέτωπο στην ΕΕ και την ΚΑΠ
Ξεκάθαρο μέτωπο στην ΕΕ και την ΚΑΠ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός στο Κιλελέρ(2017-03-17 00:00:00.0)
Καταστολή σε βάρος παραγωγών από την Κρήτη(2017-03-09 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για το Κιλελέρ(2009-03-11 00:00:00.0)
Ραντεβού αύριο στο ΚΙΛΕΛΕΡ(2007-03-17 00:00:00.0)
Αγωνιστική τιμή με μαζική συμμετοχή(2007-03-15 00:00:00.0)
Στις 21 Μάρτη οι αγρότες τιμούν την εξέγερση του Κιλελέρ(1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ