ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συμβάλλετε στην αντεπίθεση

Να διαδηλώσουν στο πλευρό του ΠΑΜΕ κάλεσε τους φοιτητές του Φιλολογικού ο Χρ. Μπάθας

Να συνταχθούν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να διαδηλώσουν σήμερα το απόγευμα και στις 2 Απρίλη με το ΠΑΜΕ, κάλεσε τους φοιτητές του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Πόλης και γραμματέας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Σε περιοδεία του χτες το πρωί στο Τμήμα, ο Χρ. Μπάθας αναφέρθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους μισθούς των εκπαιδευτικών που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πάνω από 25.000 εργάζονται με μερική απασχόληση, ωράριο - λάστιχο και μισθούς πείνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον προσανατολισμό που υπάρχει από τις τελευταίες κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι σχολές να γίνουν «υποκαταστήματα» των επιχειρήσεων, να λειτουργούν με βάση «τι αποφέρει κέρδη». Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός αντί για την αναρχία της αγοράς.

«Αντεπιτεθείτε, συμβάλλετε να δημιουργηθεί ένας πόλος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα βάζει φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα. Και οι φοιτητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι καλή ευκαιρία για να δείξετε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι τους γυρίζετε την πλάτη», κάλεσε. Οπως σημείωσε, σήμερα μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα για την πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Συμφέροντα που εξ αντικειμένου βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων και σε βάρος του ρόλου της Παιδείας ως «υπηρέτη» των κοινωνικών αναγκών.

Πολύτιμη εμπειρία για τις ... απότομες στροφές

Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο «ΣΥΡΜΟ»
Από την εκδήλωση της ΚΝΕ στο «ΣΥΡΜΟ»
Τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την επανάσταση του 1918 στη Γερμανία και το φετινό Γενάρη 90 χρόνια από τη δολοφονία των ηγετών της, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Και η ΚΝΕ πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή εκδήλωση στον κατάμεστο «ΣΥΡΜΟ», για να τιμήσει την αιματοβαμμένη ιστορία της γερμανικής επανάστασης, γιατί «η γνώση της αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους κομμουνιστές και τους συνειδητούς εργάτες», γιατί τα διδάγματά της είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Κείμενα, τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, απαγγελίες ποιημάτων, έρχονται να σκιαγραφήσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται η φλόγα της επανάστασης: Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι απεργίες του 1918 που ξεσπούν στον πρώτο απόηχο του Ρώσικου Οχρώβρη (με εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς εργάτες με κόκκινες σημαίες να απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος, να φύγει η μοναρχία, να έχουν ψωμί και ανθρώπινη ζωή και δίπλα οι γυναίκες να ζητούν ειρήνη για τους άνδρες, τους πατεράδες, τα παιδιά τους), η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας με την παγγερμανική συνδιάσκεψη (29.12.1918), ο καθοριστικός ρόλος των Γερμανών κομμουνιστών.

Μια επανάσταση που, όπως σημειώθηκε, έδωσε σημαντικά διδάγματα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά τη συντριβή της. Τα διδάγματά της αποκάλυψαν τον προδοτικό ρόλο του οπορτουνισμού σε επαναστατικές συνθήκες, συμπύκνωσαν συμπεράσματα για τη στρατηγική των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Συμπεράσματα που σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων του καπιταλισμού, είναι επίκαιρα ιδιαίτερα σε συνθήκες που επιφυλάσσονται απότομες στροφές στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Ξεχωριστή ενότητα η δράση των ηγετών της επανάστασης, οι φρικιαστικές δολοφονίες τους ύστερα από προδοσία, τα τελευταία άρθρα τους στην «Die Rote Fahne», το όργανο του Κόμματος των Σπαρτακιστών. «Οι μάζες, έγραψε η Ρ. Λούξεμπουργκ, είναι ο αποφασιστικός συντελεστής, αυτές είναι βράχος που πάνω του θα θεμελιωθεί της επανάστασης η τελική νίκη. Οι μάζες στάθηκαν στο ύψος τους, την "ήττα" αυτή την έκαναν πραγματικά έναν κρίκο στην αλυσίδα των ιστορικών εκείνων ηττών που είναι η δόξα και η δύναμη του διεθνούς σοσιαλισμού. Και γι' αυτό μέσ' απ' αυτή την "ήττα" θα βλαστήσει η μελλοντική νίκη».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πλασάρεται ως «αξιόπιστη» σοσιαλδημοκρατική λύση!

Προτείνει την ενίσχυση της παιδείας για έξοδο από την κρίση

«Ριζική στροφή» της εφαρμοζόμενης εκπαιδευτικής πολιτικής γύρω από ...τον εαυτό της κι εντός του καπιταλιστικού συστήματος, πρότεινε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, από το συνέδριο για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως τη «μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση των νεοφιλελεύθερων επιλογών», τώρα που το ΠΑΣΟΚ «επιστρέφει στην πεπατημένη του παλιού του εαυτού και ξανανοίγει την αγκαλιά του στον κύριο Σημίτη και στην πολιτική της διακυβέρνησής του». Δηλαδή, τώρα που - κατά τον ΣΥΝ - το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται ως η πιο αξιόπιστη σοσιαλδημοκρατική δύναμη, με πρόταση για να σωθεί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός από την κρίση του.

«Σήμερα είναι αναγκαίο η χώρα μας να προχωρήσει σε ένα δεκαετή προγραμματισμό για την Παιδεία. Με στόχο να επενδύσουμε ως χώρα στην εκπαίδευση και στην έρευνα», είπε, «κλείνοντας το μάτι» ότι η εκπαίδευση - και κυρίως τα πανεπιστήμια - μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός καπιταλιστικής ανάπτυξης και ως «ένεση» για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις συνθήκες εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) επιμένουμε στο μοντέλο του παρελθόντος και αντί η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι ένα όχημα για να ξεπεράσουμε την κρίση, δένουμε μια βαριά πέτρα στο λαιμό των δημόσιων πανεπιστημίων». Δηλαδή, προτάσσει το μοντέλο των πανεπιστημίων που θα δουλεύουν προς όφελος του κεφαλαίου, που θα παράγουν για το κεφάλαιο (έρευνα και φθηνούς εργαζόμενους) ώστε το κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Ο,τι λέει η ΕΕ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δηλαδή.

Και συνέχισε για τα εκπαιδευτικά θέματα υποστηρίζοντας για το νόμο - πλαίσιο ότι είναι «ανεφάρμοστος», λες και δεν έχει ήδη δρομολογηθεί στη φιλοσοφία και σε λεπτομέρειές του στις σχολές. Για τη χρηματοδότηση άσκησε κριτική γιατί δε συγκλίνουν οι δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα με άλλες χώρες της ΕΕ, ξεχνώντας ότι και σε αυτές τις χώρες οι περισσότερες δαπάνες δε σημαίνει ότι το περιεχόμενο, η δομή κι η λειτουργία της εκπαίδευσης υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Επανέλαβε, δε, τις επιμέρους προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που από τη μια ενσωματώνουν σημερινά προβλήματα, από την άλλη ενσωματώνουν και μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της ΕΕ.

Παράσταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς στο 3ο ΕΠΑΛ Αθήνας (Κολωνό), προγραμματίζει το ΠΑΜΕ ΕΚπαιδευτικών για αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ρατσιστικών αντιδράσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ