Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πλασάρεται ως «αξιόπιστη» σοσιαλδημοκρατική λύση!

Προτείνει την ενίσχυση της παιδείας για έξοδο από την κρίση

«Ριζική στροφή» της εφαρμοζόμενης εκπαιδευτικής πολιτικής γύρω από ...τον εαυτό της κι εντός του καπιταλιστικού συστήματος, πρότεινε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, από το συνέδριο για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως τη «μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση των νεοφιλελεύθερων επιλογών», τώρα που το ΠΑΣΟΚ «επιστρέφει στην πεπατημένη του παλιού του εαυτού και ξανανοίγει την αγκαλιά του στον κύριο Σημίτη και στην πολιτική της διακυβέρνησής του». Δηλαδή, τώρα που - κατά τον ΣΥΝ - το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται ως η πιο αξιόπιστη σοσιαλδημοκρατική δύναμη, με πρόταση για να σωθεί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός από την κρίση του.

«Σήμερα είναι αναγκαίο η χώρα μας να προχωρήσει σε ένα δεκαετή προγραμματισμό για την Παιδεία. Με στόχο να επενδύσουμε ως χώρα στην εκπαίδευση και στην έρευνα», είπε, «κλείνοντας το μάτι» ότι η εκπαίδευση - και κυρίως τα πανεπιστήμια - μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός καπιταλιστικής ανάπτυξης και ως «ένεση» για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις συνθήκες εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) επιμένουμε στο μοντέλο του παρελθόντος και αντί η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι ένα όχημα για να ξεπεράσουμε την κρίση, δένουμε μια βαριά πέτρα στο λαιμό των δημόσιων πανεπιστημίων». Δηλαδή, προτάσσει το μοντέλο των πανεπιστημίων που θα δουλεύουν προς όφελος του κεφαλαίου, που θα παράγουν για το κεφάλαιο (έρευνα και φθηνούς εργαζόμενους) ώστε το κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Ο,τι λέει η ΕΕ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δηλαδή.

Και συνέχισε για τα εκπαιδευτικά θέματα υποστηρίζοντας για το νόμο - πλαίσιο ότι είναι «ανεφάρμοστος», λες και δεν έχει ήδη δρομολογηθεί στη φιλοσοφία και σε λεπτομέρειές του στις σχολές. Για τη χρηματοδότηση άσκησε κριτική γιατί δε συγκλίνουν οι δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα με άλλες χώρες της ΕΕ, ξεχνώντας ότι και σε αυτές τις χώρες οι περισσότερες δαπάνες δε σημαίνει ότι το περιεχόμενο, η δομή κι η λειτουργία της εκπαίδευσης υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Επανέλαβε, δε, τις επιμέρους προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που από τη μια ενσωματώνουν σημερινά προβλήματα, από την άλλη ενσωματώνουν και μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυο κόσμοι»... μια εξαπάτηση (2016-09-30 00:00:00.0)
Να μην πειραχτεί ο καπιταλισμός (2011-09-10 00:00:00.0)
341 σελίδες αναπαλαίωσης του ευρωκομμουνισμού (2009-02-22 00:00:00.0)
Θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια (2008-05-27 00:00:00.0)
Θέλει πανεπιστήμιο - επιχείρηση (2008-05-18 00:00:00.0)
Τα πανηγύρια της αυταπάτης (2008-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ