ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 2008
«Ενθυλάκωσε» ακόμα 1,5 δισ!

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα κέρδη των τραπεζών, σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους ισολογισμούς

Με αστείρευτη πηγή πλουτισμού τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, το μεγάλο κεφάλαιο - παρά την κρίση και τις συνεχιζόμενες αναταράξεις - συνέχισε και στο 12μηνο του 2008 να αποσπά τεράστια κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που σύμφωνα με τον ισολογισμό για το 2008 πέτυχε να συγκεντρώσει ακόμη 1,55 δισ. ευρώ!

Ηδη, και σύμφωνα με τους ισολογισμούς που ήδη έχουν δημοσιευτεί τα καθαρά κέρδη των τραπεζών για το 12μηνο 2008, φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα : Eurobank : 652 εκατ. ευρώ, Alpha : 512 εκατ. ευρώ, Κύπρου : 502 εκατ. ευρώ, Marfin Popular : 395 εκατ. ευρώ, Πειραιώς : 315 εκατ. ευρώ κ.ά. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων ετών. Στο 2007 το τραπεζικό κεφάλαιο είχε αποσπάσει καθαρά κέρδη ύψους 5,74 δισ. ευρώ (αύξηση 69,5% !), στο 2006 ακόμη 3,4 δισ. ευρώ (αύξηση 20,7%) κ.ο.κ. Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση κερδών συνεχίστηκε, παρά την όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση και μόλις για το τελευταίο διάστημα.

Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας, πατώντας πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος είναι πλέον σε θέση να τροφοδοτήσει την κερδοφορία από την επιχειρηματική διείσδυση στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (Τουρκία, Βαλκάνια).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

  • Καθαρά κέρδη : Συνολικά διαμορφώνονται σε 1,546 δισ. ευρώ (από 1,625 δισ. ευρώ για το 2007) εμφανίζοντας μείωση 5%.
  • Στην Ελλάδα, απέσπασαν καθαρά κέρδη ύψους 920 εκατ. ευρώ (από 1,019 δισ. ευρώ για το 2007) εμφανίζοντας μείωση 10%.
  • Στην Τουρκία - μέσω της θυγατρικής Finansbank - απέσπασαν 470 εκατ. ευρώ (από 407 εκατ. ευρώ) με αύξηση 15%.
  • Στα Βαλκάνια (ΝΑ Ευρώπη) συγκέντρωσαν 202 εκατ. ευρώ (από 157 εκατ. ευρώ) με αύξηση 28%.

Οπως προκύπτει, ποσοστό 40% στο σύνολο της κερδοφορίας τους προέρχεται από την επιχειρηματική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η «αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων» διαμορφώνεται σε 26,2%. Μετά τη δημοσίευση της προκλητικής κερδοφορίας, η διοίκηση της τράπεζας έσπευσε να ανακοινώσει πρόγραμμα «κοινωνικού εταιρισμού». Παριστάνοντας τους γαλαντόμους, κάνουν λόγο για «κυλιόμενο πρόγραμμα απασχόλησης» διάρκειας 6 μηνών που θα αφορά 300 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας μέχρι 30 ετών.

  • Με κερδοφορία συνέχισε στο 12μηνο του 2008 και η Γενική Τράπεζα, σε μια περίοδο που μετά την παράδοση της τράπεζας στη γαλλική Societe General, το επικουρικό ταμείο έχει φτάσει σε σημείο που να μην πληρώνει τις συντάξεις... Τα καθαρά κέρδη για τη Γενική Τράπεζα διαμορφώθηκαν σε 12,61 εκατ. ευρώ (από 20,85 εκατ. ευρώ).
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Εξοντώνουν τους μικρούς αγελαδοτρόφους

Η VIVARTIA κόβει τις παραλαβές από 120 παραγωγούς στη Β. Ελλάδα και έπεται συνέχεια

Στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών αγελαδοτρόφων προχωρούν οι γαλακτοβιομηχανίες, πατώντας στους νόμους του ανελέητου κέρδους και στις επιταγές της νέας ΚΑΠ. Παράλληλα, ρίχνουν τις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά δε γίνεται το ίδιο για τους καταναλωτές!

Η VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ) ανακοίνωσε σε 120 περίπου μικρούς παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος σε Θράκη και Ανατ. Μακεδονία ότι σταματάει να αγοράζει το γάλα τους κατά τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Κι όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες θα υπάρξει και συνέχεια. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι η VIVARTIA κάνει λόγο στις επιστολές «διακοπής της συνεργασίας» για πλεονάσματα γάλακτος, όταν η Ελλάδα είναι ελλειμματικότατη σε αγελαδινό γάλα (η παραγωγή είναι μικρότερη από 800.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούν τους 1.200.000 τόνους) και οι εισαγωγές από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γιγαντωθεί. Το μάρμαρο πληρώνουν αρχικά οι μικροί παραγωγοί που έχουν 300 με 500 κιλά γάλα την ημέρα και την κίνηση αυτή αναμένεται να μιμηθούν και οι υπόλοιπες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Παράλληλα, όλες οι γαλακτοβιομηχανίες ρίχνουν μήνα με το μήνα όλο και πιο χαμηλά τις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και από 53 λεπτά το κιλό που είχαν φτάσει έπεσαν τώρα στα 35 λεπτά και σε κάποιες περιπτώσεις και στα 28 λεπτά το κιλό. Κι αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όσο πιο μικρή παραγωγή έχει ένας αγελαδοτρόφος τόσο πιο μικρή τιμή παίρνει.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι όποιες ποινές ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ του γάλακτος δεν άλλαξαν και δε βελτίωσαν σε τίποτα την κατάσταση. Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανελέητα και έφτασαν πλέον τα πράγματα οι μικροί παραγωγοί να εξαναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή, βιαίως. Και από την άλλη η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των γαλακτοβιομηχανιών. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε για το πρόβλημα από αγελαδοτρόφους του Εβρου και το μόνο που έκανε ήταν να τους παραπέμψει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού...

Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τη μαζική αντίσταση των αγροτοκτηνοτρόφων και ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Δε λύνεται με επικοινωνιακά κόλπα σαν αυτά στα οποία επιδίδεται ο ΣΥΝ και στην προκειμένη περίπτωση ο ευρωβουλευτής του Δ. Παπαδημούλης, που πήγε να ρωτήσει την Κομισιόν αν «είναι δυνατή η καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους». Ωραία, κι αν πει η Κομισιόν «εντάξει», τι θα αλλάξει προς το καλύτερο και γι' αυτούς και για τους υπόλοιπους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, έτσι όπως έχουν τα πράγματα και έτσι όπως τα οδηγεί η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων; Για άλλη μια φορά, ο ΣΥΝ σπέρνει αυταπάτες και παίζει με τον πόνο των παραγωγών, που σε όλους τους τομείς θα δέχονται όλο πιο μεγάλα πλήγματα εξαιτίας της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κρίση προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες...

Τα προνόμια και τα κίνητρα που έχει θεσμοθετήσει για το μεγάλο κεφάλαιο διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να προσελκύσει στη χώρα ξένες επενδύσεις.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της χτεσινής εκδήλωσης του Invest in Greece (πρώην ΕΛ.ΚΕ), όπου και μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας Θ. Μπούρας. Αποδεικνύεται, και με τον τρόπο αυτό, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποστεί καθόλου από τις αντιλαϊκές της επιλογές. Απλώς, με αφορμή την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, πιπιλίζει την καραμέλα της συναίνεσης, επιδιώκοντας να στοιχίσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πίσω από τις αντιλαϊκές της, βαθιά φιλομονοπωλιακές, επιλογές. Ενδεικτική των προθέσεων ήταν και η επισήμανση του υφυπουργού Οικονομίας προς τους επιχειρηματίες ότι «...η κρίση κρύβει και ευκαιρίες. Ευκαιρίες σε θεσμικό, μεταρρυθμιστικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο». Το μόνιμο μέλημά τους είναι πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Αναλύοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, «διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις», μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, που οδήγησε στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από το 35% στο 25%. Στην ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου που παρέχει νέα προκλητικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε οι τελευταίες να πραγματοποιούν επί της ουσίας επενδύσεις με κρατικό χρήμα. Στη θεσμοθέτηση των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων ιδιωτικοποιούνται υποδομές και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στην αξιοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, συνολικού ύψους (κοινοτικοί συν εθνικοί πόροι) 40 δισ. ευρώ και, τέλος, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης (ΟΤΕ, ΟΛΠ, «Ολυμπιακή Αεροπορία»).

ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο εδώλιο 17 κτηνοτρόφοι!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στις 29 Απρίλη 17 κτηνοτρόφοι του Νομού Τρικάλων για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστική κινητοποίηση. Οι 17 κτηνοτρόφοι διώκονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών με πρόθεση», στις 13 Νοέμβρη του 2006, όταν είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διεκδίκησης λύσεων στα οξυμένα προβλήματά τους, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Και αυτή η δίωξη αποτελεί ένα ακόμη «αγροτοδικείο», από τα χιλιάδες που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ, όσο και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στην επιχείρηση ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ