ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συστατικό κομμάτι του κινήματος οι γυναίκες

Με επιτυχία έγινε, την περασμένη Δευτέρα, η κοινή εκδήλωση της ΟΓΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Motion Team

ΟΧΙ στο σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα, ΝΑΙ στο συντονισμένο αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους, είπαν οι εργαζόμενες γυναίκες, που συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισαν οι ομιλητές, το πρώτο θύμα της κρίσης είναι πάντα οι εργαζόμενοι. Αλλά οι εργαζόμενες γυναίκες, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου και της λαϊκής οικογένειας, θα υποστούν πρώτες και σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες.

Γιατί οι γυναίκες πρώτα απολύονται, οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως πιο φθηνό ευέλικτο δυναμικό, αυτές δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας ανασφάλιστες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, και είναι τελικά αυτές που σηκώνουν και θα σηκώσουν στις πλάτες τους την απουσία κοινωνικών παροχών από το κράτος. «Οι γυναίκες επί χρόνια γίνονται το καύσιμο της ατμομηχανής της εκμετάλλευσης», σημείωσε στην ομιλία της η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ.

«Θα δεχτούμε, πρόσθεσε, να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, την οικονομική κρίση, που αυτοί δημιούργησαν με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης; Αν σκύψουμε το κεφάλι, θα μας το κόψουν. Αν, όμως, το σηκώσουμε ψηλά, χτυπήματα θα έχουμε, αλλά θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε». Η ομιλήτρια κάλεσε τις γυναίκες να βγουν επιθετικά μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει από τον υλικό και πνευματικό πλούτο που παράγουν.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, κάλεσε τις εργάτριες, υπαλλήλους, νέες και σπουδάστριες, να πάρουν την υπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας στα ίδια τους τα χέρια, όχι σε κόντρα με τους άνδρες, αλλά πλάι - πλάι μ' αυτούς, μέσα στο καμίνι της κοινής πάλης τους, κάτω από την ομπρέλα της ενιαίας ταξικής πάλης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, για μια ανθρώπινη ζωή.

Επισήμανε ότι οι γυναίκες μπαίνοντας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα το δυναμώνουν αφάνταστα, μερικές, δε, φορές διδάσκουν. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις γυναίκες κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας, που δώσανε και δίνουνε μαθήματα υπομονής και επιμονής στον αγώνα τους, τις γυναίκες στα εργοστάσια τροφίμων που διδάσκουν όχι μόνο αγωνιστικότητα, αλλά και ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη, καθώς και τις γυναίκες από το νεοσύστατο σωματείο των καθαριστριών στους εργολάβους που δίνουν μαθήματα απαράμιλλης μαχητικότητας κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΚΟΖΑΝΗ
Δεν πέρασε η ποινικοποίηση του αγώνα

Ο αγώνας των κατοίκων των πληττόμενων, από τη ΔΕΗ ΑΕ, οικισμών Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, σημείωσε μια πρώτη νίκη. Οι τρεις από τους εννέα ποινικά διωκόμενους αγωνιστές, που δικάστηκαν χθες, αθωώθηκαν. Για τους υπόλοιπους έξι, η δίκη αναβλήθηκε για τις 16 Ιούνη του 2009. Ολοι τους διώκονταν με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελούς έργου, κ.ά. για τις κινητοποιήσεις που έκαναν τον Ιούνη του 2008, αποκλείοντας τους ταινιόδρομους στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Στο πλευρό των διωκόμενων, μέσα και έξω από τα δικαστήρια, βρέθηκαν μαζικά οι κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι σωματείων, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αλλά και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αχιλλέα Κανταρτζή. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των εργαζομένων, των ανέργων και όλων των κατοίκων της περιοχής, προστατεύοντας τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων, σημειώνει ότι μπορεί μια μάχη να κερδήθηκε, όμως ο αγώνας δε σταματάει εδώ. Και καλεί τον εργαζόμενο λαό (εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. «Να κινητοποιηθούν, σε κοινή πάλη, τα λαϊκά στρώματα, μαζί με όλους τους κατοίκους που πλήττονται και να παλέψουν για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του».

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΑΙ στον κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος των μεταναστών

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, που προβλέπει τη δημιουργία ενός κατασταλτικού, ουσιαστικά, μηχανισμού ελέγχου των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Με χτεσινή του δήλωση ο νομάρχης συνεπικουρεί υπέρ της σύστασης Οργανισμού που «θα διαχειριστεί το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας» - όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης πρόσφατα στη Βουλή. Και ενημερώνει ότι η εν λόγω εξαγγελία «υιοθετεί» τη δική του πρόταση, όπως αυτή θυμίζουμε ότι είχε κατατεθεί στον πρωθυπουργό της χώρας, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και προέβλεπε, ανάμεσα σε άλλα, την απομάκρυνση των μεταναστών «σε ανθρώπινα και ασφαλή σημεία, μέχρι τη νομιμοποίησή τους». Την γκετοποίηση, δηλαδή, των μεταναστών, σε περιοχές της πρωτεύουσας που δε θα επιτρέπουν να αμαυρώνεται η «εικόνα» της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή ο νομάρχης Αθηνών καταθέτει τις «δυνάμεις» της Νομαρχίας σε μια προσπάθεια που, όπως τονίζει, πρέπει να είναι κοινή...

Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έλληνες και μετανάστες εργάτες να παλέψουν μαζί ενάντια στην αστυνομική βία που συμπληρώνει την εργοδοτική, στους ελέγχους που κουρελιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στις πολιτικές που θέλουν τους μετανάστες φθηνή εργατική δύναμη, ομήρους στα χέρια της εργοδοσίας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ...170 ΧΡΟΝΙΑ: Με τεράστιες ελλείψεις σε οργανικές θέσεις και πενιχρή χρηματοδότηση, βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία της χώρας η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, έτσι όπως έχει οριστεί να λέγεται η 21η Μάρτη. Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων (ΠΟΔΥ), τονίζεται ότι από τις 5.000 οργανικές θέσεις Δασικών Υπαλλήλων, σήμερα είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500, ενώ οι συνολικές πιστώσεις λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών από 207 εκατ. ευρώ το 1997 μειώθηκαν στα 172 εκατ. ευρώ σήμερα.

Αναφέρεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια διατίθενται σε ετήσια βάση για την καταστολή των πυρκαγιών περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ για την πρόληψη λιγότερα των 8 εκατ., την ίδια στιγμή που τεχνητή αναδάσωση γίνεται σε λιγότερο από το 10% των κατεστραμμένων δασών. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΔΥ, με το σημερινό ρυθμό προσλήψεων, η Δασική Υπηρεσία θα καλύψει τα κενά της σε 170 χρόνια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, ξαναρχίζει η δίκη για τις διεκδικήσεις στην περιοχή του Περιστερίου της Ιεράς Μονής «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» της Λαμίας. Η Μονή ζητά την κυριότητα 34 πλατειών και πάρκων του Δήμου Περιστερίου (εγείροντας, μάλιστα, απαιτήσεις για αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ), 7.500 στρεμμάτων δάσους στο Ποικίλο Ορος, το ένα τρίτο του οικιστικού ιστού του Περιστερίου, αλλά και μέρος του οικιστικού ιστού της Πετρούπολης!

Σήμερα, επίσης, εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής η αναγνωριστική αγωγή της Μονής του Αγίου Ορους Σίμωνος Πέτρας κατά του ελληνικού Δημοσίου, η οποία διεκδικεί το μισό έκτασης 9.320 στρεμμάτων κοντά στη Συκιά που είχε απαλλοτριωθεί το 1931.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα»

Την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζουν, στάση της κυβέρνησης της ΝΔ τώρα, και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, που δε δέχονται αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα προβλήματα των αντιστασιακών και να δώσουν λύση σε αυτά, καταγγέλλει με ψήφισμά της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά κατά τη γενική απολογιστική συνέλευση του παραρτήματος την περασμένη Κυριακή.

Παράλληλα καταγγέλλει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, αλλά και την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να παραχαράξει την Ιστορία και να εξισώσει το φασισμό με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τέλος, τονίζουν πως οι ίδιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή πάλης σε κάθε αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ