ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε συμφωνούμε να αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις

Συνάντηση με εργαζόμενους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει δηλώσει στο παρελθόν και τώρα δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μπορεί να ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, είναι υπηρεσία του κράτους και στο βαθμό που υπάρχουν σκέψεις και τοποθετήσεις για κάποια μορφή ιδιωτικοποίησης ή μετατροπής της σε ανεξάρτητη αρχή, εμείς θα αντιταχθούμε.

Μπορεί να έχουμε διαφωνία με το κράτος το οποίο ζούμε, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε να αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις. Και πολύ περισσότερο υπηρεσίες, για τις οποίες έχει ευθύνη το κράτος, να μετατίθενται σε άλλα κέντρα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει ούτε και μέσα από το Κοινοβούλιο».

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αλλαγής του νομικού καθεστώτος, καθώς το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ν. Κλουβάτος, από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα ακούγονται διαφορετικές προτάσεις. Οι εργαζόμενοι στην ΕΣΥΕ σημειώνουν επίσης ότι το παρεχόμενο στατιστικό υλικό και πληροφόρηση ταξινομείται στη βάση της μεθοδολογίας και των ορισμών που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Γιούροστατ), η οποία στη συνέχεια και το αξιολογεί.

Είναι φανερό ότι η ποιότητα του στατιστικού υλικού είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της «μεθοδολογίας», όπως επίσης είναι φανερό πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν - και δε θα μπορούσαν να έχουν - σχέση με «μαγείρεμα» των στοιχείων.

Κλιμακώνεται η προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη χτεσινή προκλητική εκδήλωση της τσέχικης προεδρίας στις Βρυξέλλες

Από τη διαδήλωση τον Γενάρη του 2006 στην Αθήνα ενάντια στο αντικομμουνιστικό «μνημόνιο»: Η απάντησή μας, η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός
Από τη διαδήλωση τον Γενάρη του 2006 στην Αθήνα ενάντια στο αντικομμουνιστικό «μνημόνιο»: Η απάντησή μας, η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός
Προχωρά η αντικομουνιστική εκστρατεία, στην ΕΕ, προσανατολισμένη σαφώς στην εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό. Χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της τσέχικης προεδρίας, οργανώθηκε ημερίδα υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και Εγκλήματα του Ολοκληρωτικού Κομμουνισμού: 20 χρόνια μετά», ενώ το πρωί προηγήθηκε ως «προπαρασκευαστική», μία μικρότερη αντίστοιχη εκδήλωση από την πολιτική ομάδα των «Πρασίνων».

Στο ρεσιτάλ αντικομμουνιστικής υστερίας που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να συνεχιστεί στην προσεχή Ολομέλεια του Σώματος, στις 23 - 26 Μάρτη στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθούν δύο ερωτήσεις πάνω στο θέμα της ημερίδας, προερχόμενες από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών, ομιλητές ήταν διάφοροι γνωστοί αντικομμουνιστές, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εμανουέλ Κράμπιτ, ο οποίος ανέφερε ότι σε συνέχεια της ακρόασης που είχε οργανώσει για το θέμα αυτό η Κομισιόν για πρώτη φορά τον Απρίλη του 2008, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μιαν Εκθεση μέχρι το 2010. Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται και μια «έρευνα» σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που θα καταλήξει σε ένα κείμενο μέχρι το τέλος του 2009 και στο οποίο η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τόσο τη Διακήρυξη της Πράγας και τη χτεσινή συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση μοιράστηκε κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο κλήθηκαν να υπογράψουν οι συμμετέχοντες όπου οι διοργανωτές καλούν μεταξύ άλλων σε «ενίσχυση της γνώσης της Ευρωπαϊκής ιστορίας - όπως θέλουν να τη γράψουν αυτοί - και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», καθώς επίσης και σε διοργάνωση ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες «των ολοκληρωτικών καθεστώτων», προκειμένου να βοηθήσουν στην «πρόληψη της ανοχής του εξτρεμισμού και της αναβίωσης οποιασδήποτε ολοκληρωτικής κυριαρχίας στο μέλλον».

Επαναφέρουν δε την απαίτηση για ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως ημέρας μνήμης για τα «θύματα του ναζισμού και του ολοκληρωτικού κομμουνισμού», καθώς και την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων που θα θεσμοποιούν την παραχάραξη της ιστορίας.

Στους στόχους της εκδήλωσης όπως ισχυρίστηκαν οι ομιλητές και οι διοργανωτές - πολλοί από αυτούς ήταν οι υπογράφοντες της λεγόμενης «Διακήρυξης της Πράγας» - είναι «μελετώντας και καταδικάζοντας τα εγκλήματα του παρελθόντος και γιορτάζοντας την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, 20 χρόνια μετά, να συμβάλουν στο χτίσιμο του κοινού μέλλοντος της Ευρώπης».

Τόσο η χτεσινή προσπάθεια, όσο και οι προγραμματισμένες που θα ακολουθήσουν και οργανώνονται στοχευμένα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, έρχονται ως συνέχεια του αντικομμουνιστικού μνημονίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσεων και εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχουν συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες και... πράσινοι.

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με δήλωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Συμβούλιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με ταξικό μίσος πρωτοστατούν και κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, σε όσους αγωνιστές πάλεψαν για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, σε όσους συνεχίζουν να μάχονται για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιοποιείται ως φορέας της χυδαίας ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, για την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και την ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό. Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο από την Τσεχική Προεδρία με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών καθώς και άλλη αντίστοιχη που προγραμματίζει στις 14 - 15 Απρίλη στην Πράγα, για την "Αντίσταση και αντιπολίτευση στα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Τσεχοσλοβακία και την Κ. Ευρώπη", όπως και η παρόμοια εκδήλωση των Οικολόγων - Πράσινων με θέμα "Αντιμετωπίζοντας το κομμουνιστικό παρελθόν".

H ανιστόρητη αυτή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να ασκηθεί πίεση στα ΚΚ εκείνα που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, με όπλο τους τον μαρξισμό-λενινισμό, συνοδεύεται από αντίστοιχες απαγορεύσεις λειτουργίας των KK και διώξεις σε βάρος κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε χώρες της ΕΕ, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Ο αντικομμουνισμός, που υιοθετείται και προωθείται πλέον από τα ίδια τα επίσημα όργανα της ΕΕ (Προεδρία, Επιτροπή, ΕΚ) δε στοχεύει μόνο στη συκοφάντηση της προσφοράς του σοσιαλισμού, επενδύει και στο μέλλον. Στο χτύπημα της πρωτοπορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Οσο το κεφάλαιο θα δυναμώνει την αντιλαϊκή του επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να φορτώσει στην πλάτη τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, τόσο ο αντικομμουνισμός ΕΕ και κυβερνήσεων θα εντείνεται. Η επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές υπήρξε πάντοτε ο προπομπός νέων ακόμη μεγαλύτερων δεινών για τους εργαζόμενους.

Η επίθεση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και ο αντικομμουνισμός είναι ανάγκη να συναντήσουν την αποφασιστική καταδίκη και αντίσταση του λαϊκού κινήματος.

Να βγουν ηττημένοι και από τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2009, οι πολιτικοί εκφραστές τους, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ.

Να ενισχυθεί αποφασιστικά το KKE, ώστε να συμβάλει στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς».

ΠΑΜΕ
Να καταδικαστεί η αντικομμουνιστική υστερία

Ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ

«Η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ έχει βάλει ως στόχο από κοινού και σε συνεργασία με ορκισμένους αντικομμουνιστές, φασίστες, ανθρώπους και ιδρύματα να ξαναγράψουν την Ιστορία στα δικά τους μέτρα, με στόχο να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό. Οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνουν τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, ουσιαστικά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, καθώς και παρόμοιες που έχουμε ζήσει στο παρελθόν, φανερώνουν την ανησυχία και την αγωνία τους ότι οι λαοί θα αντιδράσουν και θα οργανώσουν την πάλη τους μπροστά στην καπιταλιστική κρίση». Τα παραπάνω σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της Τσέχικης Προεδρίας της ΕΕ, και συνεχίζει: «Γίνεται φανερό ότι τόσο η Τσέχικη Προεδρία, καθώς και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, μπροστά στις ευρωεκλογές και την καπιταλιστική κρίση φοβούνται την εργατική τάξη και τους λαούς. Πιστεύουν ότι η αντικομμουνιστική υστερία θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για το λαϊκό - εργατικό κίνημα που δε συμβιβάζεται, παλεύει, διεκδικεί και αμφισβητεί την ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την αντικομμουνιστική υστερία, τους πρωταγωνιστές της, αυτούς που τη στηρίζουν και αυτούς που κρύβονται πίσω της.

Η εργατική τάξη και ο λαός στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ζήσει τη φρίκη του φασισμού και δεν έχουν αυταπάτες για το πού στοχεύει. Θέλουν να χτυπήσουν το ταξικό κίνημα, γιατί αυτό αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά τους που δεν είναι άλλα από την ένταση της εκμετάλλευσης και την εξασφάλιση σταθερών κερδών για το κεφάλαιο. Οι πάντες γνωρίζουν από την πείρα τους ότι ο αντικομμουνισμός δε στράφηκε μόνο ενάντια στους κομμουνιστές, αλλά έγινε όχημα των εκμεταλλευτών για το χτύπημα συνολικά της εργατικής τάξης και των λαών.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα να καταδικάσουν την αντικομμουνιστική υστερία με ένταση των αγώνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που καθημερινά μεγαλώνουν από τις πολιτικές της ΕΕ του κεφαλαίου, αλλά και για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που στη χώρα μας εφαρμόζονται τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μπροστά στις ευρωεκλογές να καταδικαστούν γι' αυτές τις πολιτικές τους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επιστολή από τα Σκόπια
  • Προτάσεις για σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας
  • «Σιωπή» για το θέμα του ονόματος

Τις γνωστές από το παρελθόν προτάσεις της για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και φιλίας, για τη δημιουργία διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση και την ιστορία, καθώς και ενός πλαισίου συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων επανέφερε η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Οι εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Την επιστολή δημοσιοποίησε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ωστόσο υπενθύμισε την εκκρεμότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας ότι «η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καταλύτης».

Ο Γ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σχέσεις καλής γειτονίας και σ' αυτό δεν εξαιρεί καμία χώρα, ενώ τόνισε πως «πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να εστιαστούν στο ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας», το οποίο χαρακτήρισε «κομβικό» και στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Αλλου είδους χειρισμοί έχουν χαρακτήρα παρελκυστικής τακτικής και συνιστούν απόπειρα αναστροφής προτεραιοτήτων και απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της».

Απαντώντας στην πτυχή της πρότασης για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η πορεία των σχέσεων εξαρτάται από την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας» και ότι λύση στο θέμα της ονομασίας θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση στην επιστολή.

Αποτιμώντας την κίνηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης, με βασικό στόχο τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιχειρεί να προβληθεί και στη νέα αμερικανική κυβέρνηση ως ο ευέλικτος και μετριοπαθής πόλος της διαμάχης με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί από τη θέση πως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η συμφωνία στο θέμα της ονομασίας.

Ο Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή δεν αφορά ούτε τις διμερείς σχέσεις, ούτε την εκκρεμότητα της ονομασίας.

  • Σε ερώτηση για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ από τον ΟΑΣΕ, απάντησε ότι η Ελλάδα δε θα στείλει παρατηρητές «για να μη δοθεί η παραμικρή δυνατότητα σκόπιμης παρερμηνείας ή σκόπιμης εμπλοκής της ελληνικής προεδρίας στα αποτελέσματα και την ποιότητα της εκλογικής διαδικασίας από εκείνους στα Σκόπια που θα ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ