ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όπλο την κουκούλα, πυροβολεί τα δημοκρατικά δικαιώματα

Συνεχίζει η κυβέρνηση την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και τρομο-λαγνείας, προς λήψη των πιο αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Με πρόσχημα τη δράση «κουκουλοφόρων» - εκ των οποίων ουδέποτε συνέλαβε έστω και έναν - επιμένει να προπαγανδίζει την εφαρμογή νέων μέτρων καταστολής, που έχουν προαποφασιστεί σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο (π.χ., δράση «ομάδων ταχείας αντίδρασης», γενικευμένη παρακολούθηση επικοινωνιών και δημόσιων χώρων, επισημοποίηση της δράσης ξένων πρακτόρων στη χώρα μας, αλλά και εκ νέου «συζήτηση» για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αστυνομικά μπλόκα και απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας).

Μιλώντας χθες στους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της «ασφάλειας», όπως στην κυβέρνηση την εννοούν, παραπέμποντας στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη. Επιτιθέμενος, δε, σε όσους αντιδρούν στα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδια, επιχείρησε να κάνει το μαύρο - άσπρο, υποστηρίζοντας πως «εκείνοι οι οποίοι αρνούνται τώρα οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, είναι εκείνοι οι οποίοι επιτιμούν, επικρίνουν την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές, διότι, δήθεν, δεν κάνουν κάτι, όταν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Από την άλλη, όταν γίνεται κάτι, επιτιμούν την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές, επειδή αναλαμβάνουν κάποιες πρωτοβουλίες. Κάποιες πρωτοβουλίες που είναι ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι «όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν, πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν, είτε δε φορούν κουκούλα. Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν. Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;», συνέχισε, ταυτίζοντας επίτηδες το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του για την προάσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων, με τους κουκουλοφόρους, η δράση των οποίων πάντα βόλευε το σύστημα.

Εξάλλου, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», είπε ότι «από τη δεκαετία του '80 τιμωρείται η "κουκούλα" στις διαδηλώσεις στη Γερμανία και έκτοτε - και με τον τρόπο που εφαρμόζονται βέβαια οι νόμοι με συνέπεια - δεν υπάρχουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα που συμβαίνουν εδώ». Προέβλεψε πως «από ό,τι άκουσα από τις τελευταίες προθέσεις και σχέδια του κ. Μαρκογιαννάκη, από τη μια πλευρά, και του κ. Δένδια, από την άλλη, φαίνεται να προκύπτει σοβαρή πρόθεση να σημειωθούν βελτιώσεις σε αυτό το θέμα». Βέβαια, συμβούλεψε να μην είμαστε βιαστικοί: «Διότι, για να εκπαιδευτεί η αστυνομία κατά τον τρόπο που απαιτείται να είναι εκπαιδευμένη για τέτοιου είδους εκτραχηλισμούς, χρειάζεται κάποιος χρόνος. Εχουμε παιδάκια ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι τι να κάνουν; Σηκώνονται και κρύβονται, υπάρχουν εντολές να κρύβονται, διότι αλλιώς θα πέσουν και αυτοί θύματα των κουκουλοφόρων».

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», προσπάθησε να συγκαλύψει την αντιδραστική ουσία των κυβερνητικών προθέσεων, πίσω από την ...κουκούλα: «Δεν ποινικοποιήθηκε η κουκούλα, αυτό που έγινε είναι ότι άμα σπας μια τζαμαρία και φοράς κουκούλα, άμα καταστρέφεις την περιουσία κάποιου και φοράς κουκούλα, η τιμωρία σου θα είναι βαρύτερη απ' ό,τι αν δε φορούσες κουκούλα. Να σας πω κάτι, υπάρχουν και τα κράνη, αλλά εγώ πιστεύω το πιο σημαντικό είναι να συλλαμβάνονται (...) Η ανανδρία της κουκούλας είναι, που κατά τη γνώμη μου ορθώς κολάζεται και εμένα με ενδιαφέρει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θέλετε τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή, στην κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ περί κουκουλοφόρων

Πρόφαση για νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί η δικομματική κόντρα περί κουκουλοφόρων, επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή τη σχετική αντιπαράθεση που ξέσπασε στο Κοινοβούλιο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κοινός τόπος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των δύο κομμάτων ήταν η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με τη ΝΔ ...να προκρίνει την αστυνομική παρεμβατικότητα και το ΠΑΣΟΚ την ενίσχυση των ασφαλίτικων μεθόδων.

Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος ο Νίκος Καραθανασόπουλος, με βάση τα τελευταία γεγονότα τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκε ο προβοκατόρικος ρόλος των κουκουλοφόρων. Λειτουργούν κάτω από διατεταγμένο σχέδιο, που το σχέδιο αυτό αποκαλύφθηκε ως ένα βαθμό χτες με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Τι είναι, λοιπόν, αυτό το σχέδιο; Να συμβάλουν στο να επιταχυνθεί η διαδικασία, να υλοποιηθούν τα ευρωενωσιακού χαρακτήρα μέτρα που θωρακίζουν το σύστημα, που καταστέλλουν ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Και αυτά τα μέτρα προσπαθείτε να τα υλοποιήσετε.

Αλλού είναι το πρόβλημα, όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους. Είναι το ζήτημα του προσανατολισμού των δυνάμεων της Αστυνομίας, ότι, δηλαδή, τις θέλετε ως δυνάμεις καταστολής απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό, λοιπόν, το χαρακτήρα και το ρόλο τους προσπαθείτε να τον επιβεβαιώσετε κάθε στιγμή».

Νωρίτερα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν κούφιες κατηγορίες περί αναποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι επί ΠΑΣΟΚ «είχαμε το κάψιμο του Πολυτεχνείου», προσθέτοντας πως «πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε τι είδους Αστυνομία θέλουμε. Να εφαρμόζει το νόμο ή να έχει τα χέρια στις τσέπες και να παρακολουθεί».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας και κυρίως τις υπηρεσίες Ασφάλειας ώστε να συλλέγουν νομίμως πληροφορίες, καλλιεργεί την αίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε πιο αυστηρό το Ποινικό Δίκαιο».

«Διευκρινίσεις» Δένδια

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, σε χτεσινή ανακοίνωσή του σχετικά με το αδίκημα της περιύβρισης, αναφέρει ότι θα είναι αυτεπάγγελτη η δίωξη για εξύβριση, αν ο παθών είναι αστυνομικός και εξυβρίζεται από κουκουλοφόρους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Στο μεταξύ, χτες βράδυ κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν πως η εξύβριση αφορά και τους δικαστές. Πάντως, με το θέμα που «ανοίγει» η κυβέρνηση με την «περιύβριση», δίνει το ελεύθερο στον αστυνομικό κατασταλτικό μηχανισμό να ελέγχει και να συλλαμβάνει κατά το δοκούν ακόμα και σε περιπτώσεις που εκτιμάται ότι κάποιος πολίτης δε συμπεριφέρεται όπως εκείνοι θέλουν (π.χ., ακόμα και σε ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις). Θέλουν το λαό υποταγμένο στις κατασταλτικές δυνάμεις, αφού η περιύβριση μπορεί να ερμηνεύεται από τον κάθε αστυνομικό όπως νομίζει.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης δε διευκρίνισε, αν η αυτεπάγγελτη δίωξη της εξύβρισης θα αφορά μόνο τους αστυνομικούς και μιλούσε για όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Αυτό δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών και σκοπεύει να προχωρήσει ανάλογα με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών, προχωρεί στην άρση του απορρήτου για το σύνολο των κακουργημάτων του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για τα αδικήματα για τη «λαθρομετανάστευση». Μέχρι τώρα ίσχυε η άρση του απορρήτου για εγκλήματα κατά του κράτους, προσβολή του πολιτεύματος, εθνική ασφάλεια, τρομοκρατία, βασανιστήρια, οικονομικό έγκλημα κλπ. Επίσης, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα που τελούνται κατά δικαστικών λειτουργών, αστυνομικών κ.λπ. κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, καθώς και για το αδίκημα της ληστείας, όταν τελείται από άτομα που καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Στα μέτρα για τη Δικαιοσύνη, ο Ν. Δένδιας εντάσσει και τον περιορισμό πρόσβασης των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη. Ετσι, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περιορισμό των αναιρέσεων που υποβάλλονται στο Συμβούλιο Επικρατείας, ανεβάζοντας το χρηματικό όριο που λειτουργεί ως πλαφόν σε 40.000 ευρώ για τις αιτήσεις των πολιτών. Ουσιαστικά, δημιουργείται κίνδυνος να «κλείνουν» υποθέσεις εργαζομένων που διεκδικούν ποσά από το κράτος (μισθούς, επιδόματα κλπ.).

Επιλογή προσωπικού για τις «ομάδες ταχείας επέμβασης»

Αρχισαν από χτες στη ΓΑΔΑ οι διαδικασίες επιλογής του προσωπικού που θα στελεχώσει τις «ομάδες ταχείας επέμβασης», οι οποίες θα δρουν στο κέντρο της Αθήνας. Οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα αποτελούνται από 30 ομάδες των 10-12 αστυνομικών, που θα περιπολούν σε τρεις βάρδιες. Θα χρησιμοποιούν 300 δίκυκλα μικρού κυβισμού, ενώ έχουν παραγγελθεί επιπλέον 200 μοτοσικλέτες. Οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν, θα φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, θα έχουν κλομπ, χειροπέδες, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, αλλά και χημικά. Οι ομάδες θα περιπολούν κατά τριάδες, δηλαδή τρεις μοτοσικλέτες με έξι αστυνομικούς.

Η δράση τους θα συνδυάζεται με αυτήν των διμοιριών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Οι ομάδες αυτές θα φτάνουν στο σημείο όπου έχουν διαταχθεί να επέμβουν μέσα σε δυο - τρία λεπτά, με στόχο να αποκλείουν τη δυνατότητα διαφυγής όσων εγκλωβίζουν. Σύμφωνα με δηλώσεις του αττικάρχη, υποστράτηγου Γ. Ραχωβίτσα σε ραδιοφωνικό σταθμό, «όταν γίνει εμπλοκή, από κει και πέρα θα γίνουμε περισσότεροι σε πολύ λίγο χρόνο». Πρόσθεσε, δε, πως «υπάρχουν μπλόκα αυτή τη στιγμή σε σημεία επιλεγμένα από εμάς, που όποιος πέσει εκεί μέσα θα τον πιάσουμε». Αλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός αυτών των μέτρων. Να γίνονται συλλήψεις. Στο εξής θα αποφεύγεται η πρακτική των μαζικών προσαγωγών. Εξάλλου, χτες, πραγματοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ ...εαρινή σύσκεψη αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη χώρα με θέμα την υλοποίηση των στόχων της αντεγκληματικής πολιτικής.

ΠΑΣΟΚ
Ζητάει ένταση της αστυνομοκρατίας

Ενταση της αστυνομοκρατίας, ενίσχυση των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών σε όλη την ελληνική επικράτεια και αυστηρή τήρηση των αντιδραστικών νομοθετημάτων που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τα αυταρχικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικών, του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι «οι εξαγγελθείσες περιπολίες δικυκλιστών της Αστυνομίας θα διεξάγονται μόνο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι γειτονιές θα μένουν απροστάτευτες, όπως και η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις»... Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συμφώνησε με την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά ζήτησε και την επέκτασή τους σε κάθε γωνία της χώρας!

Το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δράση των κουκουλοφόρων για να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το αυταρχικό κράτος, προκειμένου να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, ενώ παράλληλα καλεί την κυβερνητική πλειοψηφία να εφαρμόσει τον αντιδραστικό νόμο για το πανεπιστημιακό «άσυλο».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Χ. Καστανίδης δεν επέκρινε την κυβέρνηση για την προώθηση των νέων αντιδραστικών μέτρων, αλλά για «έλλειψη σοβαρότητας» και «αδυναμία κατάρτισης σχεδίου για την ασφάλεια των πολιτών». Το πρόβλημα σημείωσε ο ίδιος «δεν είναι οι ποινές, αλλά η αδυναμία της αστυνομίας να αποτρέψει τα σχέδια των κουκουλοφόρων και να τους συλλάβει». Επίσης, ο Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε «παρωδία» την αυτεπάγγελτη δίωξη για «εξύβριση δημόσιου λειτουργού», αν και επί των κυβερνητικών ημερών του ΠΑΣΟΚ είχαν συρθεί άνθρωποι στα δικαστήρια ακριβώς για την ...εξύβριση αστυνομικών οργάνων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε συγχρόνως και τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας με αστυνομοκρατικού χαρακτήρα μέτρα, ανάμεσα στα άλλα, τη «δημιουργία ισχυρών περιφερειακών στρατηγείων της Αστυνομίας» και τη «δημιουργία ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας διεθνούς κύρους», με το τελευταίο να συνεργάζεται με υπηρεσίες ανάλογου «κύρους»...

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο Χ. Καστανίδης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει και «προβλέπει ότι αν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα μπορούν να επέμβουν δυνάμεις, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, χωρίς την άδεια κανενός».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84» διέκρινε απουσία «πολιτικής βούλησης για εφαρμογή των νόμων μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους»...

Πολεμική άσκηση του Ισραήλ στη Μεσόγειο

Εκανε χρήση και του ελληνικού FIR

Νέα άσκηση τη φορά αυτή μικρής μεν κλίμακας αλλά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αντιπυραυλική προστασία, πραγματοποιεί την περίοδο αυτή και μέχρι το τέλος Μάρτη η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και σε τμήμα του ελληνικού FIR, που βρίσκεται μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου, Κύπρου και Αιγύπτου. Στην άσκηση αυτή, πήραν μέρος δύο μαχητικά του Ισραήλ, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού και ένα αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ εφοδιασμένο με συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η συγκεκριμένη άσκηση ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, με την ονομασία «Γκλόριους Σπάρταν» (Ενδοξος Σπαρτιάτης) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Μάη - 12 Ιούνη 2008 στην περιοχή της Α. Μεσογείου αλλά και στον ελληνικό εναέριο χώρο από την Κρήτη μέχρι τη Λάρισα, στα πλαίσια της οποίας έγιναν εκατοντάδες έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, σε μια σαφή προσπάθεια προσομοίωσης με μια ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ κατέθεσαν επίσημα τα σχετικά αιτήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στη συνέχεια κατέθεσαν σχέδια πτήσης. Η ΥΠΑ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τις σχετικές ΝΟΤΑΜ (αναγγελίες) για δέσμευση τμήματος του ελληνικού FIR στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Από την ελληνική πλευρά, αναφέρεται, αντιμετωπίζεται θετικά κάθε τέτοιο αίτημα, καθώς όπως εκτιμάται, εφόσον κατατίθεται σχέδιο πτήσης δικαιώνεται η ελληνική θέση, ότι και τα στρατιωτικά αεροσκάφη πρέπει να καταθέτουν σχέδια πτήσης όταν κινούνται στο διεθνή εναέριο χώρο, όπου η αρμοδιότητα συντονισμού των πτήσεων έχει δοθεί σε συγκεκριμένη χώρα (FIR). Τη θέση αυτή δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά για το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, ενώ αμφισβητεί και την ελληνική ευθύνη στον τομέα έρευνας και διάσωσης στο διεθνή εναέριο χώρο που καλύπτεται από το FIR Αθηνών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πληθαίνουν οι παράνομες πτήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πληθαίνουν οι παράνομες ναυλωμένες πτήσεις με προορισμό τα αεροδρόμια των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τελικά ενισχύουν το ψευδοκράτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου. Οπως αναφέρεται, από τις 14 Μάη μέχρι τις 24 Ιούλη θα πραγματοποιηθούν 22 παράνομες ναυλωμένες πτήσεις από την Ιταλία προς τα Κατεχόμενα, οι οποίες αναμένεται να μεταφέρουν τουλάχιστον 6.000 τουρίστες, ενώ ο κατοχικός «υπουργός» Ερντογάν Σανλίνταγ, μέχρι τώρα επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα 1.163 Ιταλοί τουρίστες εκ των οποίων μόνο το 20% έφθασε στο νησί από τις ελεύθερες περιοχές.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι στο ψευδοκράτος θα ξεκινήσουν παράνομα δρομολόγια και από το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι για τη λύση του Κυπριακού αποκλείεται οποιαδήποτε έννοια παρθενογένεσης και απαιτείται και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην Ενωση με όλη της την επικράτεια και λόγω της ύπαρξης της κατοχής και της μη άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της κατοχής, αναστέλλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, στο ψευδοκράτος προσωρινά...

Παραπονιάρηδες...

Το παράπονό τους εκφράζουν οι του ΛΑ.Ο.Σ. καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τις προτάσεις τους, αλλά δε λέει να συνεργαστεί ανοιχτά μαζί τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σημειώνει με νόημα: «Καλές οι ιδέες μας για εφαρμογή, αλλά... εμείς είμαστε άκρα». Προσθέτει ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα που πρότεινε ο ΛΑ.Ο.Σ. όπως «την ποινικοποίηση της κουκούλας, τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τον έλεγχο των λαθρομεταναστών (έστω και πλημμελώς), την απογκετοποίηση του κέντρου των Αθηνών (έστω και σχετικώς)». Οτι «μέσες - άκρες, αργούν αλλά μας ακολουθούν. Στην ατζέντα ακολουθεί το άσυλο και ο επαναπροσδιορισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ως προς το άσυλο, μάλιστα, με ξέχωρη ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου επιτίθεται στην κυβέρνηση διότι «αρνείται συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα του ασύλου», δηλαδή να το καταργήσει. Ενώ αναφερόμενος και στα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα τάχα κατά της χρήσης κουκούλας, δήλωσε ότι «σιγά - σιγά, άρχισαν στην κυβέρνηση να ξεκουκουλώνουν τις ανασφάλειές τους και να στοιχίζονται πίσω από την άποψή μας (...)». Αν και ο ΛΑ.Ο.Σ. βρίσκεται μονίμως στην πρωτοπορία της προβολής και ζύμωσης όλων των αντιδραστικών μέτρων, η ΝΔ αρνείται - μέχρι στιγμής - να τον «παίξει». Γι' αυτό και τα παράπονα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ