ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο του ΟΣΕ

Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα στο δίκτυο του ΟΣΕ στη Μακεδονία και τη Θράκη, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Τα τελευταία χρόνια, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, εξαιτίας της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μετακινούμενων.

Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας και της Θράκης. Σημεία - καρμανιόλα μπορούν να χαρακτηριστούν οι ισόπεδες διαβάσεις και κυρίως οι αφύλακτες, στις οποίες σημειώνεται το 90% των σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Εχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες 203 ισόπεδες διαβάσεις, οι οποίες είναι αφύλακτες και επαφίεται στην προσοχή των μηχανοδηγών και των οδηγών αυτοκινήτων για την αποφυγή ατυχημάτων. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης (Εφημερίδα "Μακεδονία", 08-03-2009), στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν συνολικά 477 ισόπεδες διαβάσεις, από τις οποίες 203 είναι αφύλακτες, σε 241 σημεία λειτουργεί αυτόματο σύστημα μπαρών, 21 διαθέτουν φύλακα, ενώ 12 διαβάσεις έχουν γίνει για πεζούς.

Στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε δεκαεφτά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με τους μηχανοδηγούς, τρεις επικίνδυνες διαβάσεις βρίσκονται στον άξονα από τη Σίνδο μέχρι τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών σε αυτό το τμήμα είναι αυξημένη, καθώς η γραμμή είναι ανακαινισμένη. Επίσης στην περιοχή Λαχανόκηποι των Διαβατών, η οποία βρίσκεται πάνω σε καμπύλη και δεν υπάρχει ορατότητα. Στην ίδια περιοχή σε κοντινή απόσταση, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλες πέντε επικίνδυνες διαβάσεις. Επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς και τους πεζούς, είναι και η ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ στην οδό Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη. Οι περισσότερες αυθαίρετες διαβάσεις για την εξυπηρέτηση κυρίως των αγροτών βρίσκονται στη γραμμή από το Πλατύ μέχρι την Εδεσσα. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές Λεπτοκαρυά Πιερίας, Μουριές, Ροδόπολη Σερρών, Νεοχώρι Ξάνθης και Κομοτηνή.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων, καθώς επίσης και αναδιάταξη των υπαρχουσών ισόπεδων που είναι απαραίτητες για τη μείωση των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων.

Θεωρώντας ότι η ασφάλεια των μετακινήσεων και η αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν βασικό κοινωνικό δικαίωμα, που πρέπει να περιφρουρείται από το κράτος:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τη φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων και τη δημιουργία ανισόπεδων, με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εργατικό ατύχημα λόγω παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο της «ΒΙΟΜΕΤΑΛΚΟ» στο Αγναντερό Καρδίτσας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ενας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του στη μάχη για το μεροκάματο εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρόκειται για έναν 38χρονο οικοδόμο, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε μεταλλική σκεπή νεοαναγειρόμενου κτιρίου στο Αγναντερό Καρδίτσας, έπεσε από μεγάλο ύψος (περίπου 9 μέτρα) στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Ο 38χρονος, το όνομα του οποίου η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα του νεκρού εργάτη, δούλευε στην κατασκευαστική εταιρεία «ΒΙΟΜΕΤΑΛΚΟ», που εδρεύει στη Λάρισα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που πριν το ατύχημα είχαν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, δε λήφθηκαν υπόψη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εργατική τάξη να θρηνεί και άλλο ένα θύμα για να αυξηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Από την αρχή του 2009 έως σήμερα δεκατρείς εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι ευθύνες που βαραίνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες, καθώς η αντεργατική πολιτική που ακολουθούν έχει οδηγήσει στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Ευθύνες επίσης βαραίνουν τους μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι αδιαφορούν συνειδητά ή όχι, επιτρέποντας στους εργοδότες να ενεργούν σε πλήρη ασυδοσία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

- Αμεσα να γίνει διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στην εργοδοσία.

- Να παρθούν μέτρα ώστε να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Καλαμαριάς, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς, να αποχαρακτηριστεί χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων για να μετατραπεί σε χώρο οικοδομήσιμο, αντί να διεκδικήσει αγωνιστικά να δοθεί από την κυβέρνηση το ποσό απαλλοτρίωσης και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες του χώρου.

Οι κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν ένσταση στην απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούν από το 2001 να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης του χώρου. Τονίζουν ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω του ότι περικλείεται από τρεις κεντρικές οδούς και αυτός ο χώρος συνιστά τη μοναδική πηγή οξυγόνου στην περιοχή, καθώς περιβάλλεται από δέντρα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:

  • Για την ακύρωση του αποχαρακτηρισμού του χώρου.
  • Για την κατοχύρωση του κοινόχρηστου και κοινωνικού χαρακτήρα του χώρου άθλησης προς όφελος του λαού της περιοχής, με ταυτόχρονη μεταβίβαση του συγκεκριμένου χώρου στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με νόμιμη αποζημίωση στους ιδιοκτήτες του χώρου.
* * *

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Εκατοντάδες οδοντοτεχνίτες που έχουν φοιτήσει στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και έχουν συμπληρώσει πάνω από 3 χρόνια πρακτικής άσκησης, αναμένουν εδώ και 3 χρόνια τη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων, που προβλέπει ο Νόμος 1666/86, ώστε να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.

Ετσι αναγκάζονται να παραμένουν υπάλληλοι των εργαστηριούχων οδοντοτεχνιτών, με πολύ μικρές αμοιβές, χωρίς ωράριο και κανονικά πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς το επάγγελμά τους να χαρακτηρίζεται ανθυγιεινό κ.ά.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί που έχουν φτάσει σε ηλικία 40 ετών, έχουν δημιουργήσει οικογένειες, χωρίς να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και ζουν από τις πενιχρές αμοιβές του μισθωτού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Εάν πρόκειται να λάβουν μέτρα τήρησης και ελέγχου της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους στα αναφερόμενα εργαστήρια.
* * *

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: Σε λίγες μέρες θα γίνει κλήρωση 247 κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Γιάννουλη Λάρισας, στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 2.500, που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Είναι φανερό ότι ούτε 1 στους 10 δε θα πάρει κατοικία και θα περιμένει την ένταξή του σε νέο πρόγραμμα μετά από χρόνια. Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο στη Λάρισα. Γενικότερα ο ΟΕΚ έχει πολύ λίγα κατασκευαστικά προγράμματα, με κατοικίες που δίνονται στους δικαιούχους σημαντικά φθηνότερα.

Το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα επανειλημμένα έχουν προτείνει να αλλάξει αυτή η κατάσταση στον ΟΕΚ. Ταυτόχρονα προτείνουν να υπάρξει, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, ευρύτατο πρόγραμμα λαϊκής στέγης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΝΤΙ-ΕΣ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και για τον εξοπλισμό του με τα απαραίτητα μηχανήματα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επισκευή όλων των βλαβών που παρουσιάζονται στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, στο Δήμο Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου στο Ωραιόκαστρο σε άλλο κτίριο της περιοχής και για τη δημιουργία νέου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Πεύκων - Ωραιόκαστρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ