ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κι άλλες βδέλλες στα Ταμεία

Οι επιχειρήσεις που θα νοικιάσουν τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους θα πληρώνονται «κατά πράξη» απ' τα Ταμεία και όχι απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας

Σε πελάτες των επιχειρήσεων εξοπλισμού, με μεσάζοντα τα νοσοκομεία, μετατρέπει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία με την επιλογή της για την εγκατάσταση της υψηλής ιατροτεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία με τη μέθοδο του «λίζινγκ», δηλαδή με την ενοικίαση των μηχανημάτων απ' τις εταιρείες. Αντί, δηλαδή, τα νοσοκομεία να αποκτήσουν δωρεάν από το κράτος τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα τα δουλεύουν με δικό τους μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος, η κυβέρνηση, στο όνομα του ανταγωνισμού, μισθώνει αυτά τα μηχανήματα πληρώνοντας κατά πράξη για τις εξετάσεις.

Την ανακοίνωση για την επικαιροποίηση μιας πρακτικής που καθιερώθηκε με το νόμο 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α΄) του ΠΑΣΟΚ για τις προμήθειες, έκανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (16.3.2009). Είχε όμως προηγηθεί έγγραφο (10.3.2009) - που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» - του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για τη «διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου», στο «πλαίσιο της εξασφάλισης της εξοικονόμησης πόρων και εξασφάλισης του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για τις ανάγκες των δημόσιων μονάδων υγείας».

Αντιλαϊκό «νοικοκύρεμα»

Μέχρι τώρα ακόμα και στην περίπτωση του «λίζινγκ», το κόστος των τομογράφων - έστω και τυπικά - βάρυνε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Με τη νέα όμως πρακτική το κόστος μεταφέρεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία. «Παρακαλείσθε, αναφέρεται στο έγγραφο, να διερευνήσετε τους όρους και τη δυνατότητα εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στα νοσοκομεία σας με τη διαδικασία της πληρωμής των σχετικών εξετάσεων, από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, κατά πράξη».

Πρόκειται για εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για τη μείωση - δήθεν - των δαπανών των προμηθειών στο δημόσιο τομέα, που σκοπό έχει το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Η πλευρά αυτή αποκαλύπτεται στη συνέχεια του εγγράφου: «Για την πληρέστερη αποτίμηση, αναφέρεται, των σχετικών συμπερασμάτων και την υιοθέτηση των αντίστοιχων επιλογών, είναι σκόπιμη η συγκριτική παράθεση και αποτίμηση της διαδικασίας πληρωμής κατά πράξη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς αγοράς, εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας των εν λόγω μηχανημάτων από το νοσοκομείο με δαπάνες που βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας».

Στον «Ευαγγελισμό»

Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αντιλαϊκή επιλογή παρά την πρόσφατη αρνητική εμπειρία του «Ευαγγελισμού», που πριν πέντε χρόνια, υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία από αυτήν ενός αξονικού τομογράφου τον οποίο θα αποκτούσε, μετά την πενταετία, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Τώρα όμως που τελείωσε η σύμβαση και το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού» μετά από παρέμβαση του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών Ηλία Σιώρα, υιοθετήθηκε η πρόταση να ζητηθεί απ' την υγειονομική περιφέρεια η άμεση πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία του αξονικού και όχι να παραταθεί η σύμβαση με την εταιρεία. Επίσης το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται κατά των ιδιωτικών εξοπλισμών του νοσοκομείου και ζητά την πλήρη κάλυψη με εξοπλισμό και προσωπικό απ' το κράτος.


Γ. Μ.

ΙΚΑΡΙΑ
Μαζικά στους δρόμους για την Υγεία

Εργαζόμενοι και φορείς διεκδίκησαν με απεργία αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Σε μαζική και μαχητική συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο εξελίχθηκε η προχτεσινή πανικάρια απεργία για τα προβλήματα στις υπηρεσίες και τις υποδομές Υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού και την οποία οργάνωσαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία. Κεντρικό αίτημα των νησιωτών είναι να υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας και για όλες τις μέρες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια κυρίως, οι υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές του νησιού υπολειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Λεωνίδας Καρούτσος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην ομιλία του υπογράμμισε πως η απάντηση στις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «είναι η δημιουργία αγωνιστικής συσπείρωσης των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, μέρος των οποίων είναι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Ενάντια στην πολιτική της ελεύθερης αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και του ανταγωνισμού». Καταλήγοντας τόνισε: «Χρειάζεται συσπείρωση φορέων και κατοίκων, που θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και των άλλων τομέων κοινωνικής πολιτικής. Χρειάζεται σταθερός αγώνας ώστε η πολιτική τους να μην εγκρίνεται από το λαό και οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις τους να ανατρέπονται με την πάλη του λαϊκού κινήματος. Ενός κινήματος που θα διεκδικεί με κριτήριο το σύνολο των αναγκών μας και που θα παλεύει να ανατραπεί η πολιτική που θίγει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία».

ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Προσαρμογή στα δεδομένα της εμπορευματοποίησης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα κατά τη σχετική συζήτηση, στην πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την «"Πράσινη βίβλο" για το προσωπικό υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, ανέφερε τα εξής:

«H Πράσινη Βίβλος για το ευρωπαϊκό υγειονομικό δυναμικό αποκαλύπτει τα σχέδια του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ενεργή στήριξη και τη συνενοχή των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.

Κεντρικός στόχος είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κεφαλαίου και η οικοδόμηση ενός συστήματος όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Τα πρώτα θύματα αυτού του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό. Το 10% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται συχνά κάτω από απαράδεκτες και επικίνδυνες για τους ασθενείς συνθήκες. H διαρκής παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας αποτελεί μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Οι αμοιβές τους, στον δημόσιο τουλάχιστον τομέα, περιορίζονται όπως και η αποτελεσματικότητά τους λόγω των επιλογών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το κεντρικό ζήτημα της βίβλου είναι η κινητικότητα των εργαζομένων, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα, η εφαρμογή των κανόνων της αντεργατικής Οδηγίας Μπολκεστάιν στον χώρο της Υγείας».

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Προκαλούν πονοκεφάλους στα παιδιά

Τα κινητά τηλέφωνα ενοχοποιούνται για την αύξηση των κεφαλαλγιών στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (το 2008) από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, για την πιθανή επίδραση της ραδιοσυχνότητας των κινητών τηλεφώνων και των επίγειων σταθμών στη γνωσιακή λειτουργία. Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας που θα γίνει στην Αθήνα (20-21/3/2009). Από την έρευνα, που έγινε σε ηλικίες των 15-16 και 25-40 ετών, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά μία αύξηση της συχνότητας της κεφαλαλγίας στο σύνολο του πληθυσμού αυτού. Αλλη έρευνα που έγινε σε 2.000 Σουηδούς εφήβους (15-19 ετών), έδειξε ότι το 95% των χρηστών κινητών τηλεφώνων είχε συχνά πονοκεφάλους. Ακολουθούσαν ζάλη, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου. Τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενοχλήματα αυτά από τα αγόρια, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση hands - free ενσύρματων συσκευών δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ