Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Προσαρμογή στα δεδομένα της εμπορευματοποίησης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα κατά τη σχετική συζήτηση, στην πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την «"Πράσινη βίβλο" για το προσωπικό υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, ανέφερε τα εξής:

«H Πράσινη Βίβλος για το ευρωπαϊκό υγειονομικό δυναμικό αποκαλύπτει τα σχέδια του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ενεργή στήριξη και τη συνενοχή των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.

Κεντρικός στόχος είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κεφαλαίου και η οικοδόμηση ενός συστήματος όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Τα πρώτα θύματα αυτού του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό. Το 10% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται συχνά κάτω από απαράδεκτες και επικίνδυνες για τους ασθενείς συνθήκες. H διαρκής παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας αποτελεί μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Οι αμοιβές τους, στον δημόσιο τουλάχιστον τομέα, περιορίζονται όπως και η αποτελεσματικότητά τους λόγω των επιλογών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το κεντρικό ζήτημα της βίβλου είναι η κινητικότητα των εργαζομένων, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα, η εφαρμογή των κανόνων της αντεργατικής Οδηγίας Μπολκεστάιν στον χώρο της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ