ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Την Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι!

Σε κάθε σπίτι, σε κάθε χέρι που μοχθεί, σε κάθε εργαζόμενο και νέο στα αστικά κέντρα και την επαρχία, είναι υποχρέωση των κομμουνιστών να φτάσει αυτή την Κυριακή η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το δεύτερο θέμα: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ και η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Γι' αυτό, την Κυριακή όλοι μας με κέφι και πείσμα θα διακινήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Απόφαση, τη δική μας διέξοδο στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, τη μόνη από την οποία έχουν αντικειμενικό συμφέρον η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα.

Η επεξεργασία αυτή του Κόμματός μας, που συζητήθηκε πλατιά και διαμορφώθηκε συλλογικά μέσα σε όλο το Κόμμα, αλλά και με το δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, για να εγκριθεί από το Συνέδριο, είναι μια επεξεργασία τα συμπεράσματα της οποίας οπλίζουν το Κόμμα, την εργατική τάξη στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Είναι προϋπόθεση για την Αντεπίθεση της εργατικής τάξης με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Η πολύχρονη προσπάθεια που έκανε το Κόμμα προς αυτή την κατεύθυνση - και μάλιστα βαριά λαβωμένο από τη διάσπαση στα 1991 - φανερώνει ότι το ζήτημα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε είναι καίριο για το μέλλον. Γι' αυτό και οι Θέσεις του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό χτυπήθηκαν από την αστική τάξη με λύσσα. Γι' αυτό κι εμείς από την πλευρά μας θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - ξεκινώντας απ' αυτή την Κυριακή - το όπλο που έχουμε στα χέρια μας.

Σήμερα που ο αντικομμουνισμός οργιάζει και η σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική πολεμιέται με όλα τα μέσα, η «έγνοια» κάθε μέλους και φίλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντικειμενικά είναι πώς θα φέρουμε τους εργαζόμενους και τους νέους πιο κοντά σε αυτή την προοπτική. Πώς θα δείξουμε πλατιά στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρο τον παραγωγό όλου του πλούτου και το σχεδιασμό με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του. Πώς θα αναδείξουμε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, με την ευκαιρία που μας δίνει και η καπιταλιστική οικονομική κρίση. Με επιχειρήματα, στοιχεία, με επιστημονική και ταξική προσέγγιση του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα. Η Απόφαση του Συνεδρίου προσφέρει τα παραπάνω.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι εργαζόμενοι κι οι νέοι «διψούν» να μάθουν για τις αιτίες επικράτησης της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και για την αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Αυτό έδειξε και η μεγάλη απήχηση που γνώρισαν οι Θέσεις του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, όπως και οι πολλές εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις που έγιναν με αυτό το θέμα και συνεχίζονται. Πολλοί είναι εκείνοι που αγανακτούν ή δυσπιστούν στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, που «διδάσκεται» επιμελώς από το σχολείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, από τον αστικό Τύπο και την «πρωτοπόρα» στην υπεράσπιση του καπιταλισμού καλλιτεχνική δημιουργία. Και σε αυτούς και στους υπόλοιπους πρέπει από αυτή την Κυριακή και στο εξής να φτάσουμε πιο αποφασιστικά, περισσότερο εξοπλισμένοι στην ιδεολογική διαπάλη με τους εκπροσώπους των καπιταλιστών, τους απολογητές του συστήματος, την ίδια την εκμεταλλεύτρια τάξη. Είναι βήμα στην πάλη για την κατάργησή της.

Μαγειρεύουν το χρόνο εργασίας

Γράφαμε τις προάλλες ότι αυτή την περίοδο, η «Επιτροπή Συμβιβασμού» για την οδηγία σχετικά με το χρόνο εργασίας βρίσκεται σε οργασμό δουλειάς, έχοντας αναλάβει το καθήκον να εξωραΐσει με επιμέρους τροποποιήσεις την αντιδραστική οδηγία και να τη σερβίρει στους εργαζόμενους. Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν καμιά ουσιαστική διαφωνία δεν έχουν στο στρατηγικό πυρήνα της οδηγίας, τόσο σε ό,τι αφορά στη ρήτρα «opt out», όσο και στο σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και ανενεργό». Απλά ψάχνουν μια διατύπωση και μια φόρμουλα ώστε και η οδηγία να περάσει προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά και να κατευναστεί και η πανεργατική κατακραυγή που προκαλούν οι προβλέψεις της.

Αυτή η λογική κυριάρχησε και στη χτεσινή συνεδρίαση της «Επιτροπής Συμβιβασμού». Στην ουσία, όπως αποκάλυψε το ΚΚΕ, αυτό που συζητείται είναι το σπάσιμο του χρόνου εργασίας και ο υπολογισμός σαν μία εργάσιμη ώρα κάθε 8 ωρών «ανενεργού χρόνου» δουλειάς! Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου συζητούν επίσης τη διατήρηση του «opt out» - της ρήτρας εξαίρεσης - για 8 ή περισσότερα χρόνια και εν συνεχεία τη διατήρησή της, εάν αυτό δικαιολογείται για «αντικειμενικούς λόγους»! Είναι φανερό ότι το σύνολο των προτάσεων που πέφτουν στο τραπέζι καμιά σχέση δεν έχουν με τα εργατικά συμφέροντα. Το αντίθετο μάλιστα. Σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, βάζοντας πιο χοντρά στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων και τη συμβιβασμένη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, δουλεύουν για να πάρει το κεφάλαιο αυτό που έχουν ανάγκη τα κέρδη του, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ο... ενοχλητικός ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

«Η "Συμπαράταξη" του ΚΚΕ, με "καθαρή" βέβαια "γραμμή" σε όλα τα θέματα, καταφέρνει να μην ενοχλεί και πολύ τον κ. Κακλαμάνη». Ποιος είναι ο... ενοχλητικός, που τα λέει αυτά; Μα, φυσικά, Αλ. Τσίπρας, με προχτεσινή ομιλία σε συγκέντρωση της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθήνας. Δεν μπορούμε να τον αδικήσουμε. Η πολιτική της παράταξης - της οποίας είναι επικεφαλής - είναι όντως ενοχλητική. Οχι όμως για το δήμαρχο Αθήνας ή τους «μεγαλοεργολάβους», όπως διατείνεται, αλλά για τον εργαζόμενο λαό της πόλης.

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε να εμφανίσει το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ως τη δύναμη εκείνη που... υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα. Αλήθεια, πότε το κάνει αυτό; Οταν:

  • Συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, προκειμένου κι ο ίδιος να διασφαλίσει την ταχύτερη κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ;
  • Ζητά - ακόμη και στη χτεσινή ομιλία του - από το ΥΠΕΧΩΔΕ «ν' ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της ΠΑΕ να βγει η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες»;
  • Δεν καταψηφίζει την αγορά οικοπέδων - αξίας εκατομμυρίων ευρώ - για τα έργα στο Βοτανικό;
  • Δεν καταψηφίζει την κατασκευή υπόγειου γκαράζ και κτιρίου εστίασης και αναψυχής σε μέρος του χώρου που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας;
  • Μαζί με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφιζε (το 2004) το πάρκο Κύπρου και Πατησίων να γίνει υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων και μάλιστα με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής και της παραχώρησης σε ιδιώτες, δηλαδή την πιο αντιδραστική μορφή ιδιωτικοποίησης;
  • Συναινεί στην εμπορευματοποίηση του δημοσίου χώρου, και στην ελεγχόμενη στάθμευση με αντίτιμο;
Διάλογος για αναπλήρωση του φόρου

Διάλογο ξεκινούν στις 4 του Απρίλη κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ για την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων των δήμων από τη μείωση, από 2% σε 0,5%, του τέλους παρεπιδημούντων. Ετσι, ο Ν. Κακλαμάνης δεν παραιτείται από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, όπως είχε «απειλήσει», και η κυβέρνηση επιτυγχάνει την κατάργηση ενός θεσμοθετημένου πόρου των δήμων.

Η «θετική εξέλιξη», όπως χαρακτήρισε χτες ο Ν. Κακλαμάνης - μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου - την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση για την αναπλήρωση του πόρου από άλλον (ή με το 25% του ΕΤΑΚ ή με τη θεσμοθέτηση φόρου επιτηδεύματος, είναι η πρόταση της ΚΕΔΚΕ), ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Η εμπειρία δείχνει ότι κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ)συμπορεύονται στη λογική να εισπράττει έσοδα η Αυτοδιοίκηση από φόρους, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και το συλλογικό όργανο του θεσμού αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση των δήμων με ένα συγκεκριμένο αυξημένο ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με ποσοστά επί κρατικών φόρων που αλλοιώνονται και αποδίδονται κατά το δοκούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ