ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
1941: Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Από την εισβολή Γερμανών αλεξιπτωτιστών καταδρομέων, στην Κρήτη
Από την εισβολή Γερμανών αλεξιπτωτιστών καταδρομέων, στην Κρήτη
Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου στις 2 Ιούνη 1941 ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης, στο έπος που γράφτηκε στην Ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η «Μάχη της Κρήτης» άρχισε στις 20 Μάη 1941, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν με μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν τα νευραλγικά σημεία του νησιού. Συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση του κρητικού λαού, που με όποια μέσα διέθετε απέκρουσε τους εισβολείς, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Η «Μάχη της Κρήτης» τελείωσε στις 31 Μάη με την κατάληψη ολόκληρου του νησιού από τους Γερμανούς και την αποχώρηση των τελευταίων Αγγλων στρατιωτών, με κατεύθυνση την Αίγυπτο. Οι κατακτητές ρίχτηκαν με εκδικητική μανία κατά του αδούλωτου λαού της Κρήτης.

Η Κάνδανος είχε βομβαρδιστεί κατά την πρώτη μέρα της επιδρομής, ενώ στις 24 Μάη, μετά από σφοδρή μάχη στο φαράγγι της Κανδάνου, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Τη Δευτέρα 2 Ιούνη αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στη συνέχεια τα τμήματα που μπήκαν στο χωριό έκαψαν όλα τα σπίτια. Η Κάνδανος γίνεται ολοκαύτωμα. Οι ναζί συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους και αρχίζουν οι εκτελέσεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ναζί τοποθετούν δύο πινακίδες - επιγραφές στην είσοδο και έξοδο του χωριού, γραμμένες στα γερμανικά και τα ελληνικά. Η πρώτη πινακίδα έγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE». H δεύτερη πινακίδα έγραφε: «Ως αντίποινον των άπω οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος». Ομως το 1943 «φιλοτέχνησαν» και τρίτη μαρμάρινη στήλη που ανέφερε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».

ΠΡΟΣΩΠΑ

1882 Πεθαίνει ο μεγάλος Ιταλός επαναστάτης Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι. Με τα θρυλικά του κατορθώματα βοήθησε ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1807.

1987 Πεθαίνει ο Αντρέ Σεγκόβια, Ισπανός βιρτουόζος της κιθάρας. Εδωσε αναρίθμητα κονσέρτα και διασκεύασε πολλά κομμάτια των Μπαχ και Χέντελ, αναδεικνύοντας την κιθάρα σε όργανο του σοβαρού κλασικού ρεπερτορίου.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-26, στα δυτικά από 16-29, στα υπόλοιπα από 18-27 και στη Θεσσαλονίκη από 16-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πιθανόν θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς.

ΦΤΩΧΑ και κατώτερα του αναμενομένου ήταν τα αποτελέσματα της επιχείρησης του Κ. Καραμανλή να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω του, στη βάση της απόκρουσης της λασπολογικής επίθεσης που δέχεται το κόμμα του από τα διαπλεκόμενα. (σελίδα 10)

ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ κεφάλαιο, με την ίδρυση ανωνύμων εταιριών από την ΚΕΔ και τη συνεργασία με ιδιώτες, παραδίδεται και η τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου, η οποία εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. (σελίδα 16)

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ρύθμιση επιχειρεί για άλλη μια χρονιά να συγκρατήσει τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των κλάδων και βαθμίδων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. (σελίδα 17)

ΜΙΑ ΝΕΑ πολιτική δολοφονία, ενός πρώην υψηλόβαθμου αστυνομικού αξιωματούχου και προεδρικού συμβούλου, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, προκαλεί νέα ένταση στη Γιουγκοσλαβία. (σελίδα 18)

ΤΟΥΣ «ΑΣΚΟΥΣ του Αιόλου» ανοίγει η Κομισιόν για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς επιβάλλεται μείωση της ενίσχυσης στη μεταποίηση κατά 32,3%, δίνοντάς το πάτημα στους βιομηχάνους κομπόστας να δώσουν φέτος ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς. (σελίδα 31)

ΚΑΤΑ τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου σέρνονται στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά 10 ενήλικοι μαθητές και ακολουθούν άλλοι 9 ανήλικοι στις 22 του Ιούνη, για φθορές που προκλήθηκαν το Δεκέμβρη του 1998 από αγνώστους την περίοδο που το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη. (σελίδες 34 - 35)

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας συζήτησαν χτες στον Περισσό οι εκπρόσωποί τους με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ. (σελίδα 36)

Η ΛΟΓΙΚΗ «διώξτε τους γύφτους», φαίνεται πως καταλαμβάνει τους τοπικούς... άρχοντες της Αργολίδας, καθώς μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Κίου ακολούθησε ανάλογη απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Τίρυνθας. (σελίδα 37)

ΜΕ TO ευαίσθητο θέμα που άπτεται των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης από τη στιγμή που θίγεται και προσβάλλεται η προσωπικότητα ενός πολίτη και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολιτικού, του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ασχολήθηκε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. (σελίδα 43)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1936 Οι εργαζόμενοι του Βόλου κατεβαίνουν σε 24ωρη πανεργατική απεργία. Η αστυνομία χτυπάει με τα όπλα τους απεργούς. Σκοτώνει έναν εργάτη και τραυματίζει 30. Συλλαμβάνονται οι βουλευτές του Παλλαϊκού Μετώπου Γιώργης Σιάντος και Γιάννης Ιωαννίδης.

1946 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Ιταλία.

1966 Το αμερικανικό «Σερβέγιορ 1» προσεδαφίζεται ομαλά στη Σελήνη και στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του φεγγαριού.

1992 Στο πρώτο δημοψήφισμα σε κράτος - μέλος της ΕΟΚ για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι Δανοί καταψηφίζουν, αναστατώνοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επακολούθησε δεύτερο, στο οποίο συναίνεσαν.

1998 Τρέχοντας με 200 χλμ. την ώρα στη Βόρεια Γερμανία, η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι εκτροχιάζεται και πέφτει πάνω σε γέφυρα, όταν σπάει ένας από τους ατσάλινους τροχούς της. Ο απολογισμός είναι 96 νεκροί, 43 βαριά τραυματισμένοι και εκατοντάδες ελαφρύτερα.

Η 69η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Ολονύκτιο θρίλερ με διαβουλεύσεις Τάλμποτ - Τσερνομίρντιν - Αχτισαάρι για την εξεύρεση μιας λύσης στη Μόσχα. Υστερα από δυο αναβολές, τελικά Τσερνομίρντιν και Αχτισαάρι φτάνουν στο Βελιγράδι για συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς. Οι βομβαρδισμοί όμως δε σταματούν. Ο αρχηγός του Γ` Σώματος Στρατού της Σερβίας μιλάει για 1.800 νεκρούς στρατιώτες. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν για περισσότερους από 10.000. H επιδρομή πλησιάζει προς το τέλος, η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ο ηρωικός λαός της Γιουγκοσλαβίας εκβιάζονται με το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράψουν μια συμφωνία με τους εγκληματίες της ΝΑΤΟικής συμμορίας. Αποφασιστικό ρόλο σ' αυτό το τελευταίο στάδιο παίζει η ηγεσία της Ρωσίας, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, στερώντας από τη Γιουγκοσλαβία το μοναδικό διεθνές έρεισμα που διέθετε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ