ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Με αποφασιστικότητα και καλή οργάνωση

Πλατύ κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στην πλατεία Ομόνοιας, στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία και τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία και τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Σημειώνοντας ότι «αυτή η ώρα είναι ώρα μεγάλης ευθύνης και δε χωράνε δισταγμοί και ταλαντεύσεις», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί εργαζόμενους, εργαζόμενες, άνεργους, συνταξιούχους, μετανάστες, νέους και νέες να μπουν μαζικά στη δράση για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 2 Απρίλη. Μετά τα συλλαλητήρια στις 17 του Μάρτη, να παλέψουν για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με κεντρική αυτή της Αθήνας στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η καπιταλιστική κρίση, η επιθετικότητα της πλουτοκρατίας και η αντιλαϊκή πολιτική να πάρουν απάντηση με μαζικό ταξικό αγώνα, εντείνοντας τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

«Καλύτερη οργάνωση, περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στις κινητοποιήσεις, αποδυνάμωση των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό θα δώσει δύναμη στην εργατική τάξη, για να ανταποκριθεί στη σκληρή αναμέτρηση με την πλουτοκρατία, την αντιλαϊκή πολιτική, την καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει στην κεντρική του ανακοίνωση: «Οι αιτίες της κρίσης δε βρίσκονται στη μία ή την άλλη διαχειριστική πολιτική, δε βρίσκονται στο "νεοφιλελεύθερο μοντέλο", στον "καζινο - καπιταλισμό", όπως ισχυρίζονται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και άλλοι υποστηρικτές του συστήματος. Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας, στην αναρχία της παραγωγής, στη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

«Οι θέσεις της ΓΣΕΕ, τονίζει το ΠΑΜΕ, οι θέσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν και είναι επικίνδυνες. Η εργατική τάξη έχει αντίθετα ταξικά συμφέροντα με το κεφάλαιο, δεν είναι ούτε εταίρος, ούτε συνεταίρος με τους εκμεταλλευτές που πλουτίζουν από το μόχθο της. Η συναίνεση με τους βιομήχανους και τα άλλα τμήματα των εκμεταλλευτών που προβάλλει η ΓΣΕΕ, αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρηματιών, στην επιβολή μαζικών ομαδικών απολύσεων και άλλων αντεργατικών μέτρων που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των απολύσεων. Διεκδικούμε την υπογραφή ουσιαστικών Συλλογικών Συμβάσεων. Βάζουμε τις βάσεις για την κλιμάκωση της πάλης και την Απεργία της 1ης Μάη. Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Καταδικάζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, γινόμαστε πιο απαιτητικοί. Γιατί εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες, εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και έχουμε υποχρέωση να τον διεκδικήσουμε. Εχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε καλύτερα, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να ανοίξουμε το δρόμο που αντιστοιχεί στα συμφέροντα και στις ανάγκες των πολλών, το δρόμο που θα μας απαλλάξει από την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση», καταλήγει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Απαράδεκτη από κάθε άποψη η παρέμβαση Σανιδά

Πανεπιστημιακοί, δικηγόροι και συνδικαλιστές ανέπτυξαν πλευρές της εντεινόμενης ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, με αφορμή την υπόθεση της πολυεθνικής «Τζάμπο»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε προχτές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», με θέμα την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και με αφορμή την απροκάλυπτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των διώξεων στα «Τζάμπο».

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον Αγγελο Βρεττό, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων», τονίστηκε ότι μπορεί μεν η αφορμή της εκδήλωσης να είναι η συγκεκριμένη παρέμβαση, όμως ο κύριος στόχος είναι να αναδειχτεί η εκ μέρους της εργοδοσίας αξιοποίηση κάθε μηχανισμού του αστικού κράτους, από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μέχρι τη Δικαιοσύνη, για να χτυπηθεί - παταχτεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ανέδειξε, επίσης, την αμφισβήτηση που εκφράζεται από τους εργαζόμενους, τη μεγαλύτερη διάθεση για οργανωμένους αγώνες και την αυξημένη επιθετικότητα των εργοδοτών και των μονοπωλίων, με στόχο να φορτώσουν την κρίση τους στους εργαζόμενους.

Γι' αυτό το λόγο, μέσα από τέτοιες ενέργειες, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν, να μπλοκάρουν σε τελική ανάλυση την ανάπτυξη των αγώνων σήμερα. Ολοκλήρωσε, εκφράζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το αγωνιστικό εκείνο ρεύμα των νομικών, που, με συναίσθηση της ευθύνης που έχουν, με αλληλεγγύη, θα στηρίξουν, θα σταθούν δίπλα στους αγώνες του εργατικού ταξικού κινήματος.

Στην παρέμβασή της εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναφέρθηκε στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και στην επίδρασή τους στην οργάνωση του αγώνα. Γι' αυτό, τόνισε, η μόνη διέξοδος περνάει μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε «η τάξη μας να μπορέσει να αντεπιτεθεί, και τελικά να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι σε συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων, αποδεικνύεται η αναμφίβολη ταξικότητα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης. Επίσης, αναφέρθηκε στο φόβο που είναι υπαρκτός λόγω των δυσκολιών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, στην ψυχολογία του φόβου που συνειδητά καλλιεργούν οι κυρίαρχες τάξεις, π.χ. μέσω των πρόσφατων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για να επιτείνουν ακόμα περισσότερο τη χειραγώγηση των μαζών και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί.

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως από την εγκύκλιο του εισαγγελέα προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι τοποθετείται ως δικαιοδοτικό όργανο, ενώ δεν έπρεπε, υπέρ της υποστηριζόμενης αλήθειας της μιας πλευράς. Παρεμβαίνει ωμά, κάνοντας συστάσεις και υποδείξεις σε κατώτερους δικαστικούς λειτουργούς να ενεργήσουν ανάλογα, παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα «νομιμότητα». Αυτό, βεβαίως, δε γίνεται για πρώτη φορά (βλ. Νόμο περί ευθύνης υπουργών, Βατοπέδιο κλπ.).

Η δικηγόρος Λίνα Κροκίδη ανέφερε ότι συνιστά ποιοτική κατάκτηση η ανάδειξη της ταξικότητας της παρέμβασης Σανιδά. Η εργοδοτική τρομοκρατία, η βία από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες ακυρώνουν στην πράξη τα δικαιώματα που προβλέπονται στους νόμους. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο δικηγόρων, νομικών, εργατών, που θα είναι εκεί που πλήττεται το δικαίωμα του εργαζόμενου, που θα δώσει δύναμη στους εργάτες, αλλά και στον προοδευτικό δικαστή. Τέλος, παρεμβάσεις έγιναν από την «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία Δικαστικών Επιμελητών», αλλά και από την Αχτίδα Δικηγόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καθώς επίσης και από τους παρευρισκόμενους δικηγόρους.

Εκδήλωση για την κρίση

Συγκέντρωση - συζήτηση των εργαζομένων στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), γονιών και κηδεμόνων με θέμα: «Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα. Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ στο φόντο των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου», διοργανώνουν η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ και οι Κομματικές Ομάδες ΑμΕΑ - Γονέων και Κηδεμόνων. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ - Βερανζέρου και Κοτοπούλη γωνία).

Συζητήσεις και περιοδείες

Ενόψει της απεργίας, από το ΠΑΜΕ προγραμματίζονται καθημερινές ομιλίες και συζητήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δευτέρα 23/3: Τσαγκαράδικα Καλλιθέας, BSB - MAD (Ν. Ιωνία), «Μπορνάζος - Αδραμίτογλου» (Περιστέρι), καθαρίστριες νοσοκ. «Αγιος Σάββας», γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ.
  • Τρίτη 24/3: «Ωμέγα - Λαπέν» (Περιστέρι), βιοτεχνίες ιματισμού Ν. Ιωνίας, «Τσακίρης - Μανταρίνο» (Καλλιθέα), καθαρίστριες νοσοκ. «Συγγρού».
  • Πέμπτη 26/3: Καθαρίστριες νοσοκ. ΚΑΤ.
  • Τρίτη 31/3: Καθαρίστριες νοσοκ. «Λαϊκό».

Τα μέλη των ΔΣ των σωματείων και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 30 Μάρτη, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Η σύσκεψη θα γίνει στις 4 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Σύσκεψη την Τρίτη 24 Μάρτη, στις 6 μ.μ. διοργανώνει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

Εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση, η απάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Οι επιπτώσεις της στο Νομό Λευκάδας στις κατασκευές και στον τουρισμό» πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας τη Δευτέρα 23/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Θόδωρο Κούτρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την ίδια μέρα, 23/3, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου διοργανώνει συζήτηση για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία στις 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Δαβάκη και Βαλαωρίτου, Μυτιλήνη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ