ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποπροσανατολιστική διαδοχολογία

Τη διαδοχολογία πυροδοτεί εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει την ολομέτωπη επίθεση μετακυλίοντας τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό.

Αυτή τη φορά τον κουρνιαχτό της διαδοχολογίας φέρεται να τον προκαλεί ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, καθώς, διοχετεύει προς τα έξω, μέσω διαδοχικών συζητήσεων που είχε τελευταία με διευθυντές εφημερίδων, ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση που χάσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι «ανεπίσημες» δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει πλήθος σεναρίων για τη σκοπιμότητά τους και τα σχέδια στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί «κίνημα» γαλάζιων βουλευτών που τον εκλιπαρούν να παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, για λόγους «εθνικού συμφέροντος»... Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ισχυροποιηθεί πολιτικά μέσα από την καταξίωσή του στα μάτια της πλουτοκρατίας ως ικανότερος διαχειριστής της κρίσης. Επίσης διαβεβαιώνει ότι θα οδηγήσει τη ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. «Θα τα δώσω όλα για να κερδίσω τις επόμενες εκλογές. Ομως αν χάσω τις εκλογές, φεύγω», φέρεται να δήλωσε στον Ν. Χατζηνικολάου σε συνομιλία που δημοσιεύτηκε στη «Real News». Συμπλήρωσε επίσης: «είμαι πρόεδρος της ΝΔ επί 12 χρόνια, έχω κουραστεί». Πάντως όπως επισημαίνει, «όλα θα κριθούν από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε βέβαια να διαψεύσει τους παραπάνω «διαλόγους», πολύ περισσότερο που λίγο νωρίτερα χτες ο ίδιος ο Ν. Χατζηνικολάου, είχε διαβεβαιώσει στην εκπομπή του στον «Real FΜ» ότι «οι διάλογοι ελέχθησαν σε μένα». Ο Ευ. Αντώναρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή δράση, είναι φυσικά παρών με όλη του τη δύναμη, με όλο του το σφρίγος, ειδικά σε αυτή τη σημερινή, πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «το κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να εφαρμόζονται, με αποτελεσματικότητα, οι πολιτικές, οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες που έχει η διεθνής οικονομική κρίση και στη χώρα μας». Επανέλαβε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί» και πως «θα πάει τη ΝΔ στις εκλογές όταν έρθει η ώρα»...

ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ
Καλύπτουν τις απαράδεκτες δηλώσεις Πάγκαλου

Τις απαράδεκτες δηλώσεις Πάγκαλου ενάντια στο ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, σπεύδουν να καλύψουν (έως και να υιοθετήσουν) στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ασπαζόμενοι, ουσιαστικά, την αντικομμουνιστική υστερία, μισαλλοδοξία του παρελθόντος, που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος, τις κυβερνήσεις, το θρόνο, για να στείλουν πατριώτες κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες και τα Μακρονήσια, με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Και, τελικά, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τις δηλώσεις ενός βουλευτή τους σε κοινή τους «γραμμή» και συλλογική ευθύνη του κόμματος όπου ανήκουν.

Θυμίζουμε τα πιο πρόσφατα «χτυπήματα» Πάγκαλου:

  • Στις 17 Φλεβάρη, συμμετέχοντας στη συντονισμένη αντιΚΚΕ επιχείρηση, που εκείνο το διάστημα (και ενόψει του Συνεδρίου του Κόμματος) εντεινόταν από τα διάφορα κέντρα της άρχουσας τάξης, υποστήριζε με πομπώδες ύφος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ότι το ΚΚΕ «δε θέλει εκλογές, δε θέλει δημοκρατία, δε θέλει ελευθεροτυπία, δε θέλει ελεύθερες επιχειρήσεις. Θέλει "σταλινισμό"». Και συνέχιζε «όποιος ψηφίζει ΚΚΕ, ψηφίζει αποχή».
  • Στις 10 Μάρτη, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προχώρησε στη διατύπωση νέων χυδαίων ψεμάτων. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ «μου πετάνε πού και πού κανένα γκαζάκι». Εννοούσε προφανώς την περίπτωση δύο επιθέσεων, που την ίδια μέρα έγιναν στο γραφείο του και στο σπίτι της κόρης του. Επίσης, αποσιώπησε ότι την ίδια ακριβώς μέρα «γνωστοί άγνωστοι» έβαλαν γκαζάκια και στα γραφεία του «Ριζοσπάστη». Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ της λασπολογίας και της πολιτικής συκοφαντίας, για να στηρίξει τον ωμό αντικομμουνισμό του, ισχυρίστηκε ότι χαίρεται «γιατί η Ελλάδα έχει δημοκρατία και τα κόμματα αυτά δεν έχουν την εξουσία και έτσι δεν μπορούν να προβούν σε μαζικές εκτελέσεις».
  • Πιο πρόσφατα, μιλώντας σε συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη Γρηγόρη Φαράκου, ανέφερε ότι αν το ΚΚΕ νικούσε το 1949, τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες Ελληνες και ένα μέρος μελών και στελεχών του.

Χθες τουλάχιστον δυο βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ερωτώμενοι για τη σχετική επιστολή που απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα, φρόντισαν να καλύψουν τον Θ. Πάγκαλο.

Ο Πέτρος Ευθυμίου βρήκε να πει να πει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν θέσεις και απόψεις, και ο λαός να κρίνει ποιες από αυτές είναι αναγκαίες και σωστές. Ο δε Νίκος Σηφουνάκης ότι ζούμε σε ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, όπου ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του. Συμπλήρωσε ότι ο Πάγκαλος ξέρει από Ιστορία και καταγράφει μιαν άποψη, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν κάποιες αλήθειες!

Συνεχίζοντας το αντικομμουνιστικό παραλήρημα, και χτες ο Θ. Πάγκαλος, με δήλωσή του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε: «Οι χειρότεροι αντικομμουνιστές είναι η κ. Παπαρήγα και η παρέα της».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις Πάγκαλου και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει απαντητική επιστολή προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κηρύγματα αποπροσανατολισμού και εξωραϊσμού της ΕΕ

Δεν περνά ούτε μέρα που η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μην επαναλαμβάνει τα αποπροσανατολιστικά για το λαό κηρύγματά της σε σχέση με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υποδεικνύοντας σαν υποτιθέμενη διέξοδο την απομάκρυνση ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ και τη λήψη απ' αυτήν μέτρων όπως η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξωραϊσμού της ίδιας της ΕΕ και του ρόλου της ως εγγυητή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του Αλ. Αλαβάνου χτες και προχτές.

Σε μια περίοδο που η ΕΕ εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο όνομα της κρίσης και με στόχο να βγει απ' αυτήν όσο το δυνατόν αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «η ηγεσία της Ευρώπης είναι ανύπαρκτη»! Καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση»!

Ο Αλ. Αλαβάνος απέδωσε εκ νέου την κρίση στα «γιγαντιαία παπατζίδικα κόλπα των τραπεζικών ομίλων» και αναφώνησε: «Ως εδώ με τον Μπαρόζο και τον Τρισέ»! Λες και αν απομακρυνθούν αυτοί θα μεταλλαχθεί σε ένωση υπέρ των λαών το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων. Ακόμα και απέναντι σ' αυτούς, η κριτική που διατύπωσε ο Αλ. Αλαβάνος ήταν κυριολεκτικά για γέλια, καθώς τους πρόσαψε ότι «δεν είχαν καν την ειλικρίνεια του Γκρίνσπαν, πρώην διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να πουν ότι πήραν τη ζωή τους λάθος». Και τους κάλεσε να κάνουν... στροφή 180 μοιρών!

Και χτες όμως, σε δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή αυτοκαταστροφής. Οδηγεί τις οικονομίες των χωρών - μελών στην ξέρα»!

Τα ίδια περίπου επανέλαβε και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής στον Ρ/Σ «Φλας», προτείνοντας να τεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και «να βάλει έστω και διακηρυκτικά την υπόθεση της απασχόλησης και της ανάπτυξης». Ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό «που δεν πάει εκεί να βάλει μια φωνή» σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Στο μεταξύ, ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ανοίγει μετά τη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» το περασμένο Σάββατο, όπου αφού εκτιμήθηκε η ορθότητα της κριτικής που το προηγούμενο διάστημα η τάση διατύπωσε σε σχέση με επιλογές της πλειοψηφίας του κόμματος, καταλήχτηκε πως δεν αποδέχεται την τοποθέτηση στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου στελέχους προερχόμενου από την ΚΟΕ στην οποία προσάπτουν «αντιευρωπαϊκές θέσεις». Επίσης, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ζητά αλλαγή της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και ότι έρχεται σε αντιπαράθεση με αποφάσεις του ΣΥΝ. Παρά ταύτα, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση «στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ»...

Το θέμα αυτό όμως προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΔΗΚΚΙ διεκδικεί για στέλεχός του τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Ολα αυτά συζητιούνταν ως αργά χτες βράδυ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απασχολήσουν και σήμερα την ΠΓ του ΣΥΝ, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις.

ΚΚΕ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν κουράσει το λαό

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τα διαμειφθέντα μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ περί κούρασης του πρωθυπουργού:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κουράσει και εξουθενώσει το λαό με το ξεζούμισμα και την κοροϊδία. Είναι καιρός να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ