ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Και στις γειτονιές η μάχη των διεκδικήσεων

«Διεκδικούμε την πόλη μας - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Οι κάτοικοι στις γειτονιές είναι ανάγκη να ενταχθούν και να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη μάχη των κινητοποιήσεων και των αγώνων, στον τόπο δουλειάς και εργασίας. Αυτή η θέση κυριάρχησε κατά την πρόσφατη συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην αίθουσα στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, με θέμα τις γενικότερες πολιτικές και αυτοδιοικητικές εξελίξεις οι οποίες απασχολούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα που ζουν κι εργάζονται στο Δήμο της Αθήνας. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Διεκδικούμε την πόλη μας - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

«Στα δύο χρόνια διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής επιβεβαιώνεται και με το παραπάνω η θέση μας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση - και εν προκειμένω ο Δήμος της Αθήνας - έχει μετατραπεί σε μοχλό του κράτους για την προώθηση των κεντρικών αντιλαϊκών επιλογών», επισήμανε εξαρχής ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», δημοτικός σύμβουλος και κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης. Η μετακύληση του κόστους των υπηρεσιών και παροχών του δήμου στους δημότες είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, τόνισε.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά για τους εργαζόμενους στο δήμο, όπου κυριαρχεί ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων («μπλοκάκι», συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.). Συνολικά, είναι 2.500 οι εργαζόμενοι στο δήμο με τέτοιες σχέσεις. Ο κεντρικός ομιλητής σημείωσε, επίσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, όπως συμβαίνει με το Βοτανικό ή την ελεγχόμενη στάθμευση. Ασκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή (ΝΔ) που υλοποιεί την αντιλαϊκή αυτή πολιτική, στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ η οποία υπερψηφίζει και στηρίζει τους κεντρικούς άξονες και στην παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, ακολουθώντας πολιτική διγλωσσίας, απ' τη μια εμφανίζεται ως δήθεν «πολέμιος» της κυρίαρχης πολιτικής κι απ' την άλλη στα επίσημα πολιτικά όργανα τη στηρίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από τη σχολική στέγη, τη διπλοβάρδια στα σχολεία και την ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, μέχρι την πολιτική που ακολουθούν οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Σημαντική ήταν η παρουσία φορέων, συλλόγων και κινήσεων, που παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στη συγκέντρωση.

Στερνός αποχαιρετισμός στον σ. Βασίλη Τσάγγο

«Εφυγε» μόλις 54 χρόνων και κηδεύτηκε χτες

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό έστειλαν, χτες, η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι, στον σ. Βασίλη Τσάγγο, που «έφυγε» από κοντά μας και η κηδεία του έγινε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ανάμεσα στους πολλούς συντρόφους και οι Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, Αιμ. Αγκαβανάκη, Σπ. Στριφτάρης κ.ά.

Ο σ. Βασίλης Τσάγγος ήταν τόσο νέος, μόλις 54 χρόνων... Γεννήθηκε το 1955 στην κοινότητα Κάτω Λαψίστα Ιωαννίνων. Μεγάλωσε και διαπαιδαγωγήθηκε σε ένα αριστερό - προοδευτικό οικογενειακό περιβάλλον, που είχε το δικό του μερτικό στις θυσίες του λαού μας, με εξορίες και φυλακίσεις στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Δώδεκα μόλις χρόνων, χάνει τον πατέρα του και στα 15 χρόνια του παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει το σχολείο για να δουλέψει στη σκληρή δουλειά του ναυτεργάτη. Μετά τη μεταπολίτευση, δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο Σωματείο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Το 1975 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Αν και χτυπημένος από βαριά σπάνια αρρώστια, επιστρέφει για λίγο στα Γιάννενα όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο νυχτερινό Γυμνάσιο - Λύκειο. Το Νοέμβρη του 1976 συνεχίζει τη δράση του στην Αθήνα, στο χώρο της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Από το 1979 δουλεύει στο Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στα τέλη του 1987, έρχεται στον «Ριζοσπάστη» με χρέωση στο Τμήμα Παιδείας της εφημερίδας. Ακολούθως, από το 1993, μέχρι που νικημένος από την αρρώστια του καθηλώνεται, αξιοποιήθηκε στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Οπως θα σημειώσει ο σ. Ανδρέας Δενεζάκης, αποχαιρετώντας τον σύντροφο εκ μέρους του Κόμματος, ο σ. Βασίλης Τσάγγος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση το όραμα για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πιστός στο ΚΚΕ, αταλάντευτα, στα χρόνια της διάσπασης υπερασπίστηκε το Κόμμα, έκανε το χρέος του με το παραπάνω. Κρατάμε στις καρδιές μας ζωντανό το παράδειγμα της ζωής σου και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να 'ρθει η μέρα που θα γίνουν πράξη τα ιδανικά και οι αξίες που αγωνίστηκες. Καλό σου ταξίδι, σ. Βασίλη, «καμάρι μας».

Τα βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στον γιο του σ. Θανάση, εκφράζουν η Διεύθυνση και όλοι οι εργαζόμενοι στον «Ρ».

Πρόταση ανταλλαγής

Την ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ επί της οδού Ναυαρίνου με προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου αυτές να γίνουν η έδρα του ΤΕΕ, με ταυτόχρονη ανάπλασή τους, πρότειναν σε κοινή συνέντευξή τους ο δήμαρχος Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος. Η πρόταση, όπως διευκρίνισαν, απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τη διοίκηση της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου η οποία και είναι οι κύριοι κάτοχοι των προσφυγικών. Οπως ισχυρίστηκαν, η πρόταση συνάδει με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που κήρυξε τις πολυκατοικίες διατηρητέες.

Ο Μαν. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τοποθετούμενος επί του θέματος στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πρέπει να συμπεριλάβει τη γνώμη του συνόλου των συλλογικών φορέων της περιοχής, αλλά και των επιστημονικών. Επισήμανε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση και αξιοποίηση των προσφυγικών για κοινωφελείς σκοπούς με βάση τις προτάσεις αυτών των φορέων.

Διαμαρτυρία για το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων

Συγκέντρωση στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες μεταμοσχευμένοι και καρδιοπαθείς με τεχνητή καρδιά διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο να αποδιαρθρωθεί το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνεύμονα της χώρας από τις αποφάσεις της διοίκησης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Σε ψήφισμα που παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι σήμερα (31.3.2009) το ΔΣ του Ωνάσειου και τα μέλη του, που δε σχετίζονται με την καρδιοχειρουργική και τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής της Α΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που χειρίζεται το Πρόγραμμα. Ζητούν ο καινούριος διευθυντής να μην υπολείπεται σε εμπειρία του σημερινού, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τη διατήρηση της δομής της Ομάδας Μεταμοσχεύσεων, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πρόγραμμα ο μέχρι σήμερα διευθυντής Πέτρος Αλιβιζάτος, που έχει 30ετή εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις και 310 μεταμοσχεύσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΡΕΝΤΗ
«Πνίγονται» από τις νταλίκες

Τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Ρέντη (Γ. Ιωακειμίδης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), που αρνείται να δώσει λύσεις στην εδώ και χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων των εργατικών πολυκατοικιών (Αρμένικων) στην οδό Θεσσαλονίκης και Μακρυγιάννη από τη διέλευση βαρέων οχημάτων, αναδεικνύει η χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων.

Οι κάτοικοι, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο, του ζήτησαν να προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες και να υλοποιήσει τη σχετική πρόταση που έχει καταθέσει η Νομαρχία Πειραιά, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Προχτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποφάσισαν χτες το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσουν το δρόμο στη συμβολή των οδών Χατζηανέστη και Μπότσαρη, απαιτώντας την υλοποίηση της πρότασης της Νομαρχίας, ώστε οι νταλίκες να διέρχονται από άλλους δρόμους. Κατά την κινητοποίηση, συνελήφθησαν από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών δύο κάτοικοι, ο Αφαμιάν Χαΐκ και η Ποδούρη Εφη και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΔΚΝΑ
Τα βρήκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Επεισοδιακές μεν, με αναμενόμενο αποτέλεσμα δε, ήταν οι χτεσινές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Η εκλογική διαδικασία κατέδειξε εκ νέου την ομοφωνία των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με την εκπροσώπησή τους στο προεδρείο του Συνδέσμου.

Είχε προηγηθεί η άνετη νίκη του δημάρχου Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκη, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος, με 75 ψήφους, που προφανώς έλαβε πέραν των εκλεκτόρων της παράταξής του (ΝΔ). Ο ίδιος, όταν πρότεινε να συγκροτηθεί απευθείας το προεδρείο με τη συμμετοχή σε αυτό εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αρχικά οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν με το σκεπτικό ότι αποτελεί κίνηση διεμβόλισης της παράταξης. Οι όποιες αντιδράσεις και του εκπροσώπου του ΣΥΝ κάμφθηκαν. Μόνη «παραφωνία» η παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», ο εκπρόσωπος της οποίας, Στ. Μπενετάτος, απέσυρε την υποψηφιότητά του και ψήφισε άκυρο, αρνούμενος να συμμετέχει σε τέτοια παιχνίδια. Ο ίδιος σε δήλωσή του στο «Ρ» στηλίτευσε τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι την ίδια ώρα που μιλούν για εκπροσώπηση, δεν περιλαμβάνουν στο προεδρείο του Συνδέσμου τη ΔΑΣ. Κατήγγειλε δε την πολιτική που ακολουθούν οι παραπάνω δυνάμεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει το σημερινό αδιέξοδο και να προωθούνται «λύσεις» σε βάρος των εργαζομένων, όπως η ιδιωτικοποίηση και η καύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ