ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο

Με το σύνθημα «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της Ειρήνης. ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ!» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διοργανώνει στο Στρασβούργο, και ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, το ρόλο του ως ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού βραχίονα τόσο στην επικράτεια των κρατών - μελών του όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Καταγγέλλει στους λαούς του κόσμου τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει το ΝΑΤΟ ενάντια στην ανθρωπότητα, με πρόσχημα είτε την προστασία των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» είτε την πάταξη της «τρομοκρατίας», όπως αυτό τα ερμηνεύει.

Στις 3 Απρίλη πραγματοποιείται Διεθνές Σεμινάριο για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, δέκα χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία, στο «Centre Sportif Lixenbuhl» και στις 4 Απρίλη το ΠΣΕ συμμετέχει στη διεθνή διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ στη Γέφυρα της Ευρώπης, με προσυγκέντρωση στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου. Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Να σταματήσει να είναι χώρος άσκησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Να σταματήσει το Λιτόχωρο να είναι ένα απέραντο πεδίο βολής και χώρος άσκησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, απαίτησαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν το Σάββατο το μεσημέρι σε μεγάλη αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μπροστά στο στρατόπεδο Μπαλανίκα, όπου ολοκληρώνεται μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση. Με τη συγκέντρωσή τους άνθρωποι κάθε ηλικίας διατράνωσαν την αλληλεγγύη και τη θέλησή τους για κοινή πάλη με τους λαούς των Βαλκανίων και την απόφασή τους να αναχαιτίσουν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Με την αρχή της εκδήλωσης απέκλεισαν συμβολικά την κεντρική είσοδο του στρατοπέδου και για αρκετή ώρα φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Ειρήνη και φιλία θέλουν οι λαοί - έξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Στη συνέχεια με μαχητική πορεία οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές που κρατούσαν κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία του Λιτοχώρου όπου έγινε η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Λιτόχωρο και η ευρύτερη περιοχή του έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής και άσκησης όπου το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει δυνάμεις για να εκτελούν αποτελεσματικά "ταχείες επεμβάσεις" σε βάρος άλλων χωρών και λαών. Ενας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πρόσδεσης της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά, επιθετικά και δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ προστέθηκε αυτές τις μέρες. Πρόκειται για το "Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα", που διεξάγει την άσκηση αυτή και έχει ήδη εγκατασταθεί στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, έχοντας την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής μας και όχι μόνο», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Αναφέρθηκε στα 10 χρόνια από τη μαύρη επέτειο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού, τότε - όπως σημείωσε - που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ, έδωσαν γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές (τα λιμάνια της Γρίτσας, της Θεσσαλονίκης κλπ.).

Ο Ν. Χριστάνης κάλεσε το λαό, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς σε διαρκή αντίσταση, ως το τέλος, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, για να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά σώματα στη χώρα, για να σταματήσει η περιοχή Λιτοχώρου να είναι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Λίγο νωρίτερα μιλώντας στην είσοδο του στρατοπέδου η Κατερίνα Κουρίτα, μέλος του ΝΓ της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, κάλεσε το λαό της περιοχής να εντείνει τους αγώνες του για να απομακρυνθούν τα πεδία βολής από το Λιτόχωρο, δίνοντας όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για τη Βαλκανική της Ειρήνης, της συνεργασίας και της συναδέλφωσης, με τους λαούς ανεξάρτητους και κυρίαρχους στον τόπο τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τοπικοί φορείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Λιτόχωρο - Δύναμη Ανάπτυξης - Ενεργοί Πολίτες», κινήσεις ειρήνης της περιοχής κ.ά.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Εξω Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ από τη Σούδα»

Με κεντρικό σύνθημα: «Εξω οι βάσεις του θανάτου και το ΝΑΤΟ», διαδήλωσαν την Κυριακή εργαζόμενοι, νεολαία, αγρότες, γυναίκες, πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κρήτη, έξω από την ΑμερικανοΝΑΤΟική Ναυτική Βάση της Σούδας στο Μαράθι. Την παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στη αμερικάνικη βάση διοργάνωσαν και κάλεσαν οι Επιτροπές Ειρήνης και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης, στα πλαίσια της πανελλήνιας καμπάνιας της ΕΕΔΥΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60χρονά του και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την επέτειο από την επέμβαση των ΗΠΑ και των «προθύμων» συμμάχων τους, της ΕΕ, στο Ιράκ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου έγινε χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Από εκεί, με μηχανοκίνητη πορεία, οι αντιιμπεριαλιστές κατευθύνθηκαν προς την ΑμερικανοΝΑΤΟική Βάση στο Μαράθι. Ενα χιλιόμετρο πριν από την πύλη της βάσης, κατέβηκαν από τα πούλμαν και τα αυτοκίνητά τους και με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια προχώρησαν συγκροτημένα με πορεία. Με συνθήματα, όπως: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος», οι διαδηλωτές από ολόκληρο το νησί έστειλαν το μήνυμα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επιτρέπουν την παρουσία τους στη χώρα μας, ότι δε θα επιτρέψουν και θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή της χώρας μας και του νησιού σε προτεκτοράτο των φονιάδων των λαών.

Να σημειωθεί πως, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία, ανάμεσα σε δέντρα και λόφους, με πλήρη εξοπλισμό και σε ετοιμότητα, προκαλώντας τους διαδηλωτές. Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, όμως, περίμεναν τους διαδηλωτές και στην πύλη της βάσης μην επιτρέποντάς τους να πλησιάσουν.

Μέλη των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού απάντησαν με γραπτά συνθήματα στους τοίχους της βάσης, απαιτώντας το κλείσιμο των βάσεων και να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, καθώς και πανό που άνοιξαν και τοποθέτησαν στα σύρματα. Ενώ απέκλεισαν με συρματόπλεγμα το δρόμο που οδηγεί στη βάση, θέλοντας, έτσι, να δηλώσουν συμβολικά τη θέλησή τους να δοθεί τέλος στην παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί.

Στον Κορυδαλλό

H Eπιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού τη Δευτέρα 6 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στα νέα γραφεία της (Κρέσνας 12 - Πλ. Ελευθερίας) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ», όπου θα μιλήσει ο Αγ. Παπανεοφύτου, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Στις 5 Απρίλη η 19η Ειρηνοδρομία

«Να έχουν τα παιδιά της Παλαιστίνης ελεύθερη πατρίδα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Με αυτό το σύνθημα, η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και μαζικοί σύλλογοι της πόλης, υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας, διοργανώνουν τη 19η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» την Κυριακή 5 Απρίλη, στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) και συμμετέχουν οι φορείς: ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς - ΔΣΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, Γυμναστικός Σύλλογος Νίκαιας Κορυδαλλού, «Ο ΛΟΥΗΣ», Α.Φ.Μ.Ο. Κώστας Βάρναλης, Α.Ο. Ιωνικός Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ