Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Εξω Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ από τη Σούδα»

Με κεντρικό σύνθημα: «Εξω οι βάσεις του θανάτου και το ΝΑΤΟ», διαδήλωσαν την Κυριακή εργαζόμενοι, νεολαία, αγρότες, γυναίκες, πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κρήτη, έξω από την ΑμερικανοΝΑΤΟική Ναυτική Βάση της Σούδας στο Μαράθι. Την παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στη αμερικάνικη βάση διοργάνωσαν και κάλεσαν οι Επιτροπές Ειρήνης και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης, στα πλαίσια της πανελλήνιας καμπάνιας της ΕΕΔΥΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60χρονά του και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την επέτειο από την επέμβαση των ΗΠΑ και των «προθύμων» συμμάχων τους, της ΕΕ, στο Ιράκ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου έγινε χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Από εκεί, με μηχανοκίνητη πορεία, οι αντιιμπεριαλιστές κατευθύνθηκαν προς την ΑμερικανοΝΑΤΟική Βάση στο Μαράθι. Ενα χιλιόμετρο πριν από την πύλη της βάσης, κατέβηκαν από τα πούλμαν και τα αυτοκίνητά τους και με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια προχώρησαν συγκροτημένα με πορεία. Με συνθήματα, όπως: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος», οι διαδηλωτές από ολόκληρο το νησί έστειλαν το μήνυμα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επιτρέπουν την παρουσία τους στη χώρα μας, ότι δε θα επιτρέψουν και θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή της χώρας μας και του νησιού σε προτεκτοράτο των φονιάδων των λαών.

Να σημειωθεί πως, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία, ανάμεσα σε δέντρα και λόφους, με πλήρη εξοπλισμό και σε ετοιμότητα, προκαλώντας τους διαδηλωτές. Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, όμως, περίμεναν τους διαδηλωτές και στην πύλη της βάσης μην επιτρέποντάς τους να πλησιάσουν.

Μέλη των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού απάντησαν με γραπτά συνθήματα στους τοίχους της βάσης, απαιτώντας το κλείσιμο των βάσεων και να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, καθώς και πανό που άνοιξαν και τοποθέτησαν στα σύρματα. Ενώ απέκλεισαν με συρματόπλεγμα το δρόμο που οδηγεί στη βάση, θέλοντας, έτσι, να δηλώσουν συμβολικά τη θέλησή τους να δοθεί τέλος στην παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ