Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου η ... προοδευτική αλλαγή

Τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης του πολυεθνικού κεφαλαίου, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση νέου πεδίου δράσης μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» που θα εξασφαλίσει άμεση κερδοφορία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου από τη Χιλή, παρουσιάζοντας τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Την πολύπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε αναγκαία για να υπάρξει μια ...«μεγάλη προοδευτική αλλαγή»! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «σοσιαλιστικής διεθνούς» συμμετέχοντας σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών ηγετών, αφού έσπευσε να αποδώσει την οικονομική κρίση στη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», στη συνέχεια παρουσίασε μια δέσμη κρατικομονοπωλιακών προτάσεων, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

-- «Την άμεση ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας μέσω κρατικών ενισχύσεων και φιλόδοξων οικονομικών μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης».Ουσιαστικά, στήριξε τη χορήγηση νέων οικονομικών πακέτων, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών στο τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.

-- «Τη λήψη έκτακτων μέτρων που να ανοίγουν το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου μέσω της πράσινης ανάπτυξης».Πρότεινε σημαντικές κρατικές ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους για την κατασκευή «πράσινων εγκαταστάσεων» και «πράσινων εμπορευμάτων» που θα εξασφαλίσουν διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

-- «Μια δημοκρατική διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα εξασφαλίσει ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις του οικονομικού συτήματος».Επιχείρησε να σπείρει την αυταπάτη ότι μέσω των «κρατικών ελέγχων» θα μπορέσουν να ρυθμιστούν και να μπουν κανόνες στην καπιταλιστική αγορά!

-- «Αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης».Αφού πρόσφερε πακτωλό εκατομμυρίων στους κεφαλαιοκράτες πρότεινε «κοινωνικά προγράμματα» παροχής επιδομάτων για τη στήριξη των χαμηλόμισθων. Ανάλογα με το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου, τάχτηκε υπέρ της παροχής κινήτρων «ώστε οι εταιρείες να μην αναγκάζονται (!!) να προβαίνουν σε απολύσεις», όπως την απαλλαγή του εργοδότη από την καταβολή «ασφαλιστικής εισφοράς», η οποία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης την «κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών», τις οποίες θα επωμιστούν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι στο πλευρό των «προοδευτικών συντάσσονται οι ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα». Χτες ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Ν. Υόρκη για την τελευταία συνεδρίαση της «επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ