Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σημαντική η μείωση του αγροτικού εισοδήματος

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ. υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα με τους απλήρωτους αγρότες στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιαγροτικής και πολιτικής των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που υπαγορεύεται από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται και να οδηγούνται σε μαζικό ξεκλήρισμα.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας όπου μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι αγρότες, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με 34.000 παραγωγούς.

Ειδικότερα, στους νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας, οι παραγωγοί είναι σε αδιέξοδο αφού περιμένουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβρη τα χρήματα που τους ανήκουν από την παραγωγή του ροδάκινου που πούλησαν το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι έχουν λάβει ένα μικρό μέρος από τα οφειλόμενα χρήματα. Το ποσό που τους οφείλεται υπολογίζεται σε 4.000.000. ευρώ.

Στο νομό Σερρών, 2.000 παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τις βιομηχανίες για προϊόν που παρέδωσαν από πέρυσι. Το ποσό που τους οφείλεται υπολογίζεται σε 3.000.000. ευρώ.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι μεταποιητές-βιομήχανοι που αν και παρέλαβαν και μεταποίησαν τα προϊόντα, αρνούνται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που προωθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομήχανων σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες από τους εμποροβιομήχανους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ