Τρίτη 31 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπαράθεση καλά κρατεί

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το ΔΗΚΚΙ, καθώς όπως φαίνεται δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να καταλάβει τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στην ΚΟΕ, ενώ στελέχη του ανέφεραν χτες ανάμεσα στους λόγους της εν εξελίξει σύγκρουσης και τη διαφωνία τους με το πρόγραμμα. Την τελική απόφαση για αποχώρηση ή όχι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει η ΚΕ του κόμματος που συνεδριάζει στις 11 Απρίλη.

Στο μεταξύ πεδία εκδήλωσης της αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση το επόμενο Σαββατοκύριακο της ΚΠΕ του ΣΥΝ η οποία θα συζητήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο που θα εγκρίνει τα σχετικά ντοκουμέντα.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα ντοκουμέντα, ενώ και στελέχη του «ρεύματος» εκφράζουν επιφυλάξεις για σημεία τους, παρά ταύτα όλοι δηλώνουν συστρατευμένοι στη μάχη των ευρωεκλογών, με τους «ανανεωτές» να δηλώνουν λακωνικά ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε ταμείο». Οπως όμως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον Δ. Τσακνιά, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να πω όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ. Είναι στην ίδια γενική γραμμή. Τώρα αν κάποιες διατυπώσεις γέρνουν λίγο προς τα εδώ ή προς τα εκεί, δεν είναι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Είναι στην ίδια γραμμή. Αυτά που λέει και το πρόγραμμα, η συμβολή του ΣΥΝ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά έχουν γενικά γίνει δεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διατυπωθεί στο προγραμματικό κείμενο» (...) «τα κείμενα είναι σαφή και μια απλή σύγκριση πείθει γι' αυτά που σας είπα».

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Μ. Παπαγιαννάκης σχολίασε πως «ο συνασπισμός 20 χρόνια μετά τη γέννησή του δεν απέδωσε πολιτικά ούτε καν αυτά που πίστευαν οι πλέον ειλικρινείς αρχιτέκτονες εκείνης της εποχής και πολιτικής» και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς παραμερίστηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις της ανανεωτικής αριστεράς». Πρόσθεσε ότι «αν ένα κόμμα πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κληθεί να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείται με την πολιτική. Και ελπίζω να μην ξανακούσω ότι βάζω απ' το παράθυρο συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (...) ένα σοβαρό κόμμα έχει και απόψεις και πρόγραμμα για τις αρχές διακυβέρνησης της χώρας, αυτό στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σημαίνει και συμμαχίες, πώς τις αποκλείεις εξαρχής;».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επανέλαβε ότι «ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι, δε χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα». Εξέφρασε τον αντικομμουνισμό του λέγοντας «ο τόπος χρειάζεται μια μαχητική σύγχρονη αριστερά, που να μη λατρεύει τα εικονίσματα του Στάλιν», ενώ διαμήνυσε στην πλειοψηφία του ΣΥΝ ότι έχουν δεσμευτεί υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για «διαύλους επικοινωνίας» και «συναινέσεις»(2023-11-07 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις σε τάσεις και συνιστώσες(2009-12-02 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει της Συνδιάσκεψης(2009-10-10 00:00:00.0)
Εικόνα Βαβυλωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ(2009-08-11 00:00:00.0)
Διεργασίες για ψηφοδέλτιο και διακήρυξη(2009-04-04 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το θέμα της συνεργασίας(2008-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ