Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες για «διαύλους επικοινωνίας» και «συναινέσεις»

Ν. Ανδρουλάκης και Στ. Κασσελάκης συναντήθηκαν στη Βουλή

Eurokinissi

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, συναντήθηκε χτες στη Βουλή, κατόπιν αιτήματός του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα οικονομίας, κράτους δικαίου, ανεξάρτητων αρχών, το ζήτημα του σκανδάλου με τις υποκλοπές, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου και τα δύο κόμματα έχουν νομιμοποιήσει τη δολοφονική στάση του κράτους του Ισραήλ, με την υιοθέτηση της αθλιότητας περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Οι δυο τους συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση «προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών». Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας για να οικοδομούμε σε ένα πολιτικό πεδίο σχέσεις εμπιστοσύνης και συναινέσεων όπου είναι δυνατόν», με τον Κασσελάκη να επαυξάνει...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», άνοιξε το θέμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων, θέτοντας το ορόσημο των ευρωεκλογών, αποδεχόμενος εν μέρει τη θέση του Χρ. Σπίρτζη. «'Η θα έχουμε τρεις προτάσεις αυτοδυναμίας ή θα πρέπει να γίνει μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις εκδοχές συνεργασιών. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα μέχρι ή και μετά τις ευρωεκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την Κυριακή συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανανεωτικής Αριστεράς, που συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Με ανακοίνωσή της προτρέπει το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει «ως ένα πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς. Συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις από τη Σοσιαλδημοκρατία, την Ανανεωτική Αριστερά, την Πολιτική Οικολογία και το Ριζοσπαστικό Κέντρο».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι διεργασίες όμως συνεχίζονται και ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, που ενδέχεται να μην ασχοληθεί με την υπόθεση των διαγραφών των 4 και το θέμα να παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αρχές Δεκέμβρη.

Χτες βράδυ, στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και της τάσης «6+6» συμμετείχαν σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», όπου στο πάνελ των ομιλητών συναντήθηκαν Αντ. Τζανακόπουλος και Ευ. Τσακαλώτος, διερωτώμενος «εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα», ερώτημα στο οποίο απέφυγε να δώσει απάντηση, ενώ για τη νέα ηγεσία είπε πως «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία».

Την ερχόμενη βδομάδα κατά πληροφορίες τη δική της εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η τάση του Δ. Τεμπονέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο του Ν. Φίλη στην «Αυγή» είχε δώσει ένα στίγμα των διεργασιών και των σκέψεων που κυριαρχούν στην «Ομπρέλα» αλλά και τον ...καημό τους. Γράφει μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κλείσει ως παρένθεση σπρώχνοντας χιλιάδες πολίτες στην απογοήτευση και στην ανεντακτοσύνη, ούτε ως εκβιαζόμενους ψηφοφόρους στο ΚΚΕ»...

Σε αυτό το κλίμα έντονης ρευστότητας, οι φυγόκεντρες τάσεις καλά κρατούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 26 μέλη της ΟΜ Κορωπίου δήλωσαν την Παρασκευή ότι αποχωρούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο καθηγητής και στενός συνεργάτης πριν τις εκλογές του Αλ. Τσίπρα, Ν. Μαραντζίδης, κάλεσε τον Κασσελάκη να παραιτηθεί και να αναλάβει ο Σ. Φάμελλος έως τις ευρωεκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδικοί χάρτες με προορισμό την ίδια αντιλαϊκή πολιτική(2024-06-27 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα(2024-06-11 00:00:00.0)
Κούφια αντικυβερνητική ρητορική για να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση(2024-04-10 00:00:00.0)
Ετοιμα τα ...διαζύγια και τα «αναχώματα»(2023-11-08 00:00:00.0)
Μπαράζ διαγραφών και αποχωρήσεων(2023-10-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2022-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ