Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με αιχμή την «ευρωατλαντική ασφάλεια» και την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, είχε χτες στην Αγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συνομιλώντας για την «ευρωατλαντική ασφάλεια», τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία», την «ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», όπως περιέγραφε από το Σαββατοκύριακο την ατζέντα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, ενώ δεν ακολούθησε η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή» και «συμφώνησαν στην κρίσιμη σημασία της προστασίας των αμάχων και της διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα». Ακόμα, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να «τόνισαν τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ και προτεραιοτήτων ευρωατλαντικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Με φόντο τον ρόλο που και η Αγκυρα διεκδικεί ως κέντρο διεργασιών για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, παζαρεύοντας σχετικά ανταλλάγματα, ο Μπλίνκεν είπε ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία... συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως στη συνάντηση «τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει κι αυτό ότι προτάχθηκε στη συζήτηση η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Στάση και στη Λάρνακα

Πριν μεταβεί στην Αγκυρα, ο Μπλίνκεν έκανε σύντομη στάση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» ΜΜΕ, η συνάντηση έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα» και ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τη Λευκωσία για την πρωτοβουλία της στον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» και για τη βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης, με φόντο μια σειρά σχέδια που βγαίνουν για τον οριστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την «επόμενη μέρα» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Κύπρος, εξάλλου, με τις βρετανικές βάσεις και άλλες υποδομές, και την εγγύτητά της στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνεται σε διάφορα ευρωατλαντικά σχέδια για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου γενικευμένης σύγκρουσης.

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που παρέχει σε πολλά επίπεδα, για τη στάση της συνολικά ως χώρας «που συνομιλεί με όλους». Αμερικανικές πηγές σχολίαζαν τη στάση στη Λάρνακα ως χαρακτηριστική του ρόλου που η Ουάσιγκτον θέλει για την Κύπρο στην περιοχή.

Ανακλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από το Ισραήλ

Ολα αυτά ενώ οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με φόντο το σκληρό παζάρι που δυναμώνει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής.

Ετσι η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε κι αυτή στην ανάκληση του πρέσβη της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σχετικά με την «απόρριψη από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός» και «τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», όπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Αναντολού».

Είχαν προηγηθεί νέες δηλώσεις Ερντογάν, που επικρίνοντας τις επιλογές και τους χειρισμούς της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε, τον έχουμε διαγράψει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ