Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ
Με ένα τραγούδι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Στις 12 Νοέμβρη η παγκρήτια κινητοποίηση στα Χανιά

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Μεγάλες συναυλίες - συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Νοέμβρη σε Χανιά και Ηράκλειο, μετά από πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης και εργατικών σωματείων, συνεχίζοντας πολύμορφα την έκφραση αλληλεγγύης των εργαζομένων και της νεολαίας της Κρήτης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και της αντίθεσης στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό το έγκλημα.

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, εργατικά σωματεία και φορείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος κάλεσε τον λαό και τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να ακουστεί πιο δυνατά και από περισσότερους το αίτημα για κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των βάσεων στη χώρα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην παγκρήτια κινητοποίηση στις 12 Νοέμβρη στα Χανιά.

Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας ακούγονταν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στον χώρο υπήρχε έκθεση για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ξεχώρισαν τα πανό και οι πικέτες που ζωγράφισαν μικρά παιδιά με συνθήματα ενάντια στο έγκλημα που συντελείται.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης ήταν οι: Σωτήρης Μαργαρίτης, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Παξιμαδάκης, Νίκος Σταματάκης, Μάργια Αντωνίου, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιώργης Φασουλάς, Κώστας Καλλέργης, Μανώλης Καψάλης, Βασίλης Φασουλάς, Γιώργος Τζωρτζάκης, Κώστας Μαρκάκης, Βασίλης Ξυλούρης, Μαρία Σταυρακάκη, Γιάννης Χαρκούτσης, Κώστας Μακάκης, Γιώργος Παπουτσάκης, Λευτέρης Καλλέργης, Μανούσος Καλλέργης, Θωμάς Μπολάκης και Γιώργος Κυριακόπουλος.

Στα Χανιά

«Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού - καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο!». Αυτό το μήνυμα στάλθηκε από τη συναυλία που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, πρωτοβάθμια σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης.

Στη συναυλία συμμετείχαν, δηλώνοντας «παρών» από την πρώτη στιγμή, εξαιρετικοί καλλιτέχνες της περιοχής που εναντιώνονται στο έγκλημα ώστε «να τραγουδήσουμε όλοι μαζί ένα τραγούδι για τα παιδιά της Παλαιστίνης, για το δικαίωμά τους στη ζωή και στην πατρίδα».

Πιο συγκεκριμένα τραγούδησαν η «Εναλλασσόμενη Τάση», ο Γιάννης Χίνος (λαούτο), ο Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης (λύρα), ο Νίκος Λάππας (κλαρίνο), ο Μάνος Τρυπιάς με το σχήμα του, τους Κώστα Αλμπάνη (ηλεκτρική κιθάρα), Ελενα Ορμυλιώτου (βιολί) και Μάρκο Νενεδάκη (τύμπανα). Μαζί τους τραγούδησε και ο Joe Dalton.


Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης ν. Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο οποίος επισήμανε: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που δίνει τη μάχη για τη λευτεριά του, απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Αυτό το κράτος - δολοφόνος που επικαλείται την τρομοκρατία για να δικαιολογήσει την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ευθύνεται για τα τεράστια εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Τρομοκράτης είναι το αστικό κράτος του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση διαλαλεί τη στήριξη του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ από την πρώτη στιγμή, στέλνοντας τις φρεγάτες "ΨΑΡΑ" και "ΑΝΤΡΙΑΣ" ως συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Στο μεταξύ, ταχέως προχωρούν οι Αμερικανοί την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών τους στη βάση της Σούδας, καθώς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε βασικό κόμβο υποστήριξης των επιχειρήσεών τους στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενόσω καλύπτουν τα νέα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Αποδεικνύεται ότι το μόνο δικαίωμα στον λαό της Παλαιστίνης που αναγνωρίζουν είναι αυτό της σιωπής και όχι της αντίστασης και της απελευθέρωσης από την κατοχή. Μαζικά, αγωνιστικά, παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή και στο μακελειό. Να σταματήσει να είναι η Σούδα ορμητήριο πολέμου και στόχος αντιποίνων».

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη 9 Νοέμβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία ενημέρωσης του χανιώτικου λαού, στις 6 μ.μ. με αφετηρία την πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Με επόμενους μεγάλους σταθμούς την Κυριακή 12 Νοέμβρη με το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο, στις 12 μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς και τον αγωνιστικό γιορτασμό των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ