Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η επόμενη συνάντηση

Για τις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματίζεται η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, δίνοντας συνέχεια στις διεργασίες «προσέγγισης» με εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κι ενώ το γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ρευστό.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο τέως γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Εχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στη Λευκωσία, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη συνάντηση θα γίνει επισκόπηση τι έχει συμφωνηθεί στους προηγούμενους γύρους, τι απέδωσε αποτελέσματα, τι έχει ατονήσει και μπορεί να αναθερμανθεί. Θα ακολουθήσει στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη το 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές μιας σειράς συμφωνιών για μπίζνες - και πιθανότητα και για το Προσφυγικό - θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης» για παραπέρα βήματα διευθετήσεων.

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο «Βήμα», είπε ότι το ΑΣΣ «θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα», για να προσθέσει ότι ο πρόσφατος «πολιτικός διάλογος» έγινε «σε εξαιρετικά παραγωγικό κλίμα» και ότι «βήμα - βήμα πορευόμαστε σε ένα καλό κλίμα, το οποίο θέλουμε να συνεχιστεί».

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι «υπάρχουν πεδία συζήτησης τα οποία θα οδηγήσουν σε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς (...) Πρέπει όμως να δούμε τα θέματα τα οποία χρονίζουν», συμπλήρωσε, δείχνοντας στο βάθος και τα λεγόμενα «βαριά» γεωπολιτικά ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Ερωτηθείς και για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε πως «θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και σε αυτόν να προσέλθει η τουρκοκυπριακή πλευρά» και εξέφρασε την άποψη ότι «θα έχουμε μια πολύ πιο παραγωγική συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ανέφερε ότι «δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα μεταξύ μας και ο κίνδυνος παλινδρόμησης στην ένταση του παρελθόντος δεν έχει εκλείψει όσο δεν ανακαλούνται αιτιάσεις του παρελθόντος», καθώς επίσης ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ιδίως στις σημερινές εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή μας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι διατηρεί «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με τον Τούρκο ομόλογό του και ότι ευελπιστεί σύντομα να τους δοθεί ευκαιρία για πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ