Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο ζητάει και άλλα όπλα από τις ΗΠΑ... «για να μην εξαπλωθεί» ο πόλεμος στην Ευρώπη

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε δοκιμαστικά η Μόσχα από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

Από τη συνάντηση του Β. Ζελένσκι με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Β. Ζελένσκι με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Κίεβο
Επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Λευκή Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ρωσία, στέλνοντας μήνυμα προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και συνολικά για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στρατηγικών πυραύλων "Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄" εκτόξευσε επιτυχώς έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava από υποβρύχια θέση στη Λευκή Θάλασσα και χτύπησε ένα στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Απω Ανατολής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας: «Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί το τελευταίο στάδιο δοκιμών πριν ληφθεί η απόφαση να ενταχθεί το σκάφος στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού».

Την ίδια ώρα, περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική στήριξη ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, διαφορετικά οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στείλουν «τα παιδιά τους να πολεμήσουν», προβάλλοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Κίεβο για το ευρωατλαντικό μπλοκ και την αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων γύρω από τους όρους της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ο Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, ενώ παράλληλα προσκάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπιστώσει το μέγεθος της σύγκρουσης.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσε τελικά να παρασυρθούν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν η Ουάσιγκτον δεν αυξήσει την υποστήριξή της.

«Αν η Ρωσία μάς σκοτώσει όλους, θα επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και θα στείλετε τους γιους και τις κόρες σας (να πολεμήσουν)», είπε σε συνέντευξή του στο NBC.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πίεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο πρόσθετων δαπανών 106 δισ. δολαρίων, με τα 61 δισ. να προορίζονται για την ενίσχυση του Κιέβου και τα υπόλοιπα να μοιράζονται στο Ισραήλ, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και για την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε νομοσχέδιο την περασμένη βδομάδα για την παροχή βοήθειας 14,3 δισ. δολαρίων μόνο στο Ισραήλ, όχι για την Ουκρανία.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, δήλωσε ότι δεν θα φέρει το νομοσχέδιο της Βουλής προς ψήφιση, ενώ ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο.

Οπως αναφέραμε, ο Ζελένσκι κάλεσε στην Ουκρανία τον Τραμπ, ο οποίος είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει ασκήσει κριτική για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες εάν επανεκλεγεί.

«Εάν μπορεί να έρθει εδώ, θα χρειαστώ... 24 λεπτά για να εξηγήσω στον Πρόεδρο Τραμπ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη, εξαιτίας του Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι.

«Δύσκολη κατάσταση» αλλά όχι αδιέξοδη, ισχυρίζεται ο Ζελένσκι

Τα σχόλια του Ζελένσκι διατυπώθηκαν λίγες μέρες μετά το άρθρο του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, σύμφωνα με τον οποίο ο πόλεμος κινείται προς ένα νέο στάδιο στατικού πολέμου φθοράς, που μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να ανακτήσει τη στρατιωτική της ισχύ.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει δυσκολίες στον πόλεμο, ο οποίος μετράει ήδη 21 μήνες, και ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στην αντεπίθεσή του. Αλλά είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να μάχονται και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από τους «δυτικούς» συμμάχους, ειδικά σε σχέση με την αεράμυνα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν είναι έτοιμος» για συνομιλίες με τη Ρωσία, εκτός εάν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω με τους τρομοκράτες, γιατί ο λόγος τους δεν αξίζει τίποτα», δήλωσε στο δίκτυο NBC.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σχολίασε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν με την κυβέρνησή του για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Η σύγκρουση είναι σε μια «δύσκολη κατάσταση» αλλά όχι σε αδιέξοδο, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα - έως ότου να έχουμε αντιαεροπορική άμυνα».

«Αισιοδοξία» για την «ενταξιακή πορεία» στην ΕΕ

Στο μεταξύ, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδέχτηκε στο Κίεβο το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος. Οπως και στην παραπάνω συνέντευξή του, ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει οδηγηθεί σε «αδιέξοδο» και είπε ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία με τους συμμάχους για να ενισχυθεί η αεράμυνα της χώρας του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην Ουκρανία για έκτη φορά, ενόψει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο.

Την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας» αν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε η φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι έχει σημειώσει «εξαιρετική πρόοδο».

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει αυτήν τη βδομάδα το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει «ως και 100 νέα πρόσωπα, νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για την ενίσχυση του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου και σκληρά μέτρα σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις».

Χτυπήματα σε Νότια Ουκρανία και Κριμαία

Στο πεδίο, η Ρωσία εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας τέσσερις πυραύλους και drones από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, στην Οδησσό μεταξύ άλλων. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι 20 κατοικίες, ένα μουσείο και διάφορες υποδομές υπέστησαν ζημιές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία. Το Σάββατο επλήγησαν θαλάσσιες και λιμενικές υποδομές του ναυπηγείου Ζαλίβ «στην προσωρινά κατεχόμενη πόλη Κερτς», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία έπληξε το ναυπηγείο με 15 πυραύλους Κρουζ, ενώ επίσης σημείωσε πως υπέστη ζημιές ένα ρωσικό πλοίο.

Ρωσία και Ουκρανία έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές το Σαββατοκύριακο για το τι συμβαίνει κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου στην περιοχή της Ζαπορίζια, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι σταμάτησε την αντεπίθεση του Κιέβου και τον ουκρανικό στρατό να υποστηρίζει ότι συνεχίζει να ασκεί πίεση.

Η Ουκρανία ανακατέλαβε μερικά μικρά χωριά στην περιοχή της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεσή της, τον Ιούνη, αλλά η πρόοδος είναι μικρή και δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη αλλαγή στο μέτωπο στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Μικρές μάχες συνεχίζονται κοντά στα χωριά Ρομπότινε και Σερμπάκι, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια.

Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στο Ρομπότινε και το Βερμπόβε.

Από την πλευρά τους, αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου «Study of War» εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει «περιορισμένη πρόοδο δυτικά του Βερμπόβε».

Το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην κατεύθυνση της Μελιτόπολης, στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια, «εξαντλώντας τον εχθρό κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου».

Μολδαβία: Τοπικές εκλογές εν μέσω γεωπολιτικής αντιπαράθεσης

Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στη Μολδαβία, ένα ακόμη καυτό μέτωπο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, με τη φιλοδυτική Πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σάντου, να κατηγορεί τη Ρωσία για ανάμειξη σε αυτές, ενώ «φιλορωσικό» κόμμα αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Την περασμένη βδομάδα, η Σάντου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εξαγοράζει» ψηφοφόρους με το να διοχετεύει τους τελευταίους δύο μήνες 5 εκατ. δολάρια σε «εγκληματικές οργανώσεις», στις οποίες ηγετικό ρόλο έχει ο εξόριστος, «φιλορώσος» επιχειρηματίας Ιλαν Σορ, που είχε ιδρύσει και δικό του κόμμα.

Στη διαδικασία ανάδειξης 12.000 τοπικών αξιωματούχων συμμετείχαν δεκάδες κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) και το «φιλορωσικό» κόμμα «Αναβίωση», που συνδέεται με τον Σορ.

Την Παρασκευή, το κόμμα «Ευκαιρία», που επίσης συνδέεται με τον Σορ, αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Γεωργία: Αιματηρό επεισόδιο με Ρώσους στρατιώτες στη Νότια Οσετία

Σε άλλο ένα κρίσιμο μέτωπο για την αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, στη Γεωργία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι ένας Γεωργιανός σκοτώθηκε χτες από Ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των μη αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας και των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τιφλίδας.

Ο Γκαριμπασβίλι ανέφερε ότι ένας Γεωργιανός πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους στρατιώτες κοντά στο χωριό Κιρμπάλι, σε μικρή απόσταση από τα de facto σύνορα.

Πρόκειται για το πρώτο φονικό περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή από την πολεμική σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Συλλήψεις αμάχων κατά μήκος των μη αναγνωρισμένων συνόρων αποτελούν συχνό φαινόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας ζητά «επειγόντως» το Κίεβο(2023-02-11 00:00:00.0)
Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ(2022-12-23 00:00:00.0)
Εντείνουν τη σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα οι κυβερνήσεις του G7(2022-12-14 00:00:00.0)
Η Ρωσία αυξάνει τις ένοπλες δυνάμεις και οι ΗΠΑ τις αποστολές όπλων(2022-08-26 00:00:00.0)
Αναγγελίες κλιμάκωσης του πολέμου «μέχρι το τέλος» και νέες παραλαβές όπλων από το Κίεβο(2022-08-25 00:00:00.0)
Σενάρια πυροδοτούν οι εκρήξεις στην αεροπορική βάση στην Κριμαία(2022-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ