Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Μπαράζ επαφών Μπλίνκεν για την «επόμενη μέρα» της σφαγής και της κατοχής

Με το μάτι στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα, αλλά και στο υπαρκτό ενδεχόμενο γενίκευσής του, οι ΗΠΑ εντείνουν το διπλωματικό παζάρι στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας παράλληλα πλήρη κάλυψη στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Χτες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα το διπλωματικό «γαϊτανάκι» που ξεκίνησε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Ιορδανία, Ιράκ, Κύπρο και Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι υπήρξε «πρόοδος σε διάφορα μέτωπα», διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «δουλεύουν επιθετικά για να εξασφαλίσουν βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση ανθρώπων διπλής ή ξένης υπηκοότητας και τραυματιών από τον θύλακα στην Αίγυπτο. Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ορατή μία «διεύρυνση της βοήθειας» στη Γάζα «με σημαντικούς τρόπους», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Εστιάζουμε και στην επόμενη μέρα (...) ότι υπάρχει ένα καλύτερο μονοπάτι μετά από αυτό», συνέχισε, ενώ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την έκρηξη των επιθέσεων Εβραίων εποίκων στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης.

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι, με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παρέστη και στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Οι Αραβες αξιωματούχοι ζήτησαν τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και άμεση εκεχειρία, και καταδίκασαν τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προβαίνει σε «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» και ότι αυτό «δεν είναι νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ο Μπλίνκεν επέμεινε στην άρνησή του για εκεχειρία, προτείνοντας «σύντομες παύσεις» βομβαρδισμών για «ανθρωπιστικούς» λόγους. Υποστήριξε ξανά ότι μια εκεχειρία θα έβλαπτε το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «άμυνα», μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Διαφωνίες καταγράφηκαν και στο θέμα της «επόμενης μέρας», με τους Αραβες αξιωματούχους να ζητούν κατά προτεραιότητα τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων.

Την Κυριακή ο Μπλίνκεν μετέβη στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου είδε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς για πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Ο Αμπάς διαμαρτυρήθηκε για τις σφαγές χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζαμ ζητώντας άμεσο τερματισμό της επίθεσης, επίσης άμεση και γρήγορη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και την υδροδότηση και ηλεκτροδότησή της.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο διωγμού Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ή την Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το πογκρόμ των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων σε βάρος των Παλαιστινίων. Πρόσθεσε δε ότι πραγματική ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν μετέβη αιφνιδιαστικά στην Κύπρο (βλ. σχετικό θέμα) και ακολούθως στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου. Εκεί ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και άλλων οργανώσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι χτες, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός μετέβη στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ «να σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε ξανά «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρέσβη από το Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη και όλο το διπλωματικό προσωπικό της χώρας στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το μακελειό που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία».

Στη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η «Δύση» ωθεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής στα πρόθυρα ενός «μεγάλου πολέμου», που οδηγεί σε έξαρση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών ροών. «Τώρα βλέπουμε πώς οι Αγγλοσάξονες κυριολεκτικά σπρώχνουν τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου», δήλωσε στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης και του «Φόρουμ της Ρωσίας» στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η προσέγγιση που χρησιμοποιείται από τη «Δύση» «εκδηλώνεται πλήρως» σε Ουκρανία, Ιράκ, Λιβύη και Συρία.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να αποκαταστήσει την ειρήνη» στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς από αρχές Νοέμβρη ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χτες, σε μία πρώτη κίνηση, ζήτησε την άμεση κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο «οδικός χάρτης» της ΕΕ

Η EE ανακοίνωσε χτες ότι θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, αφού την αξιοποιεί ως εργαλείο παρέμβασης στην περιοχή, την ίδια ώρα που και αυτή κλίνει σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Συνέδριο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε έναν «οδικό χάρτη» πέντε σημείων για το «μέλλον» της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. Προτείνει να μην υπάρξει μελλοντικά ασφαλές καταφύγιο για τους «τρομοκράτες της Χαμάς», καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, καμία μακροπρόθεσμη ισραηλινή παρουσία ασφαλείας, καμία αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων, όχι άλλος διαρκής αποκλεισμός.

Νωρίτερα, στο Αλ Αρίς της Αιγύπτου κατέφτασε χτες με C-130 η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.

Στο Ισραήλ μετέβη χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός N. Ντένκοφ, «ευλογώντας» πιο απροκάλυπτα και από τις ίδιες τις ΗΠΑ το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό...

Συναντώντας στην Ιερουσαλήμ τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι το κράτος και ο λαός του Ισραήλ έχουν την πλήρη υποστήριξη της Βουλγαρίας.

Συναντώντας αργότερα τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ι. Χέρτζογκ, διαβεβαίωσε πως η Βουλγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ...στο Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά σας να υπερασπιστείτε το κράτος του Ισραήλ και τον λαό σας» και ότι «η Χαμάς και ολόκληρη η στρατιωτική και διοικητική δομή της πρέπει να εξαλειφθούν, διαφορετικά δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ