Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοινό όραμα ασφάλειας και σταθερότητας» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και «σιγή ασυρμάτου» για την επίσκεψή του στη Σούδα

Το «κοινό όραμα» των αστικών τάξεων Ελλάδας και Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Το «κοινό όραμα» των αστικών τάξεων Ελλάδας και Ισραήλ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Οπως λένε από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αισχρή θέση της κυβέρνησης «για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κάνοντας πλάτες στην εκατόμβη χιλιάδων ανυπεράσπιστων γυναικόπαιδων, για τους οποίους έσπασε τα ρεκόρ της υποκρισίας εκφράζοντας την «αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας»!

Σημειωτέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε την Κυριακή απρογραμμάτιστη στάση στη βάση της Σούδας περιοδεύοντας σε χώρες της περιοχής και λίγο πριν μεταβεί στην Τουρκία (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ), χωρίς να δοθούν παραπέρα εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Η κατρακύλα άλλωστε της κυβέρνησης για τα συμφέροντα της αστικής τάξης δεν έχει τέλος με τον υφυπουργό Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο «CNN.gr», να λέει ότι «σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ, αυτή δεν θα επηρεαστεί από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», καθώς όπως είπε υπάρχει «το κοινό μας όραμα για την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»!

Γι' αυτό το «όραμα» άλλωστε η κυβέρνηση αναλαμβάνει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης κομβικό ρόλο στην προβολή ισχύος του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, «στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά τις δράσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως λέγεται αρμοδίως, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β-1Β της US European Command (USEUCOM) εντός του FIR Αθηνών.

Το Β-1Β έχει χρησιμοποιηθεί στα χτυπήματα των Αμερικανών το 1998 στο Ιράκ και το 1999 στο Κόσοβο. Εχει επίσης υποστηρίξει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ πήρε μέρος και στην επιχείρηση «Inherent Resolve», από το 2014, εναντίον του ISIS σε Ιράκ και Συρία. Επομένως η τωρινή ανάπτυξή του στην περιοχή μόνο τυχαία δεν είναι, αντίθετα στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Στη συνεκπαίδευση, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 2 ζεύγη μαχητικών F-16 και F-4 σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης («Close Air Support»), καθώς και μία ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών («Joint Terminal Attack Controller - JTAC») της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Στελέχη JTAC μετείχαν και από αμερικανικής πλευράς, ενώ κατά τη διεξαγωγή της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων με κατάδειξη από τις ομάδες JTAC στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνέβαλε «στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι πριν από τη συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έκαναν συνεκπαίδευση, με τα ίδια αντικείμενα, με τουρκικά F 16 («JTAC» και «close air support training»), ενώ πραγματοποίησαν και άσκηση ανεφοδιασμού («Hot-pit refueling») στο Ιντσιρλίκ.

«Ακάθεκτη» στην εμπλοκή, παρά τον κίνδυνο ανάφλεξης και τις «ενδεχόμενες συνέπειες»

Στο ενδιάμεσο συνεχίζεται σταθερά η στήριξη από την Ελλάδα των αμερικανοΝΑΤΟικών αναπτύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικά, συνεχίζεται κανονικά από τη Σούδα ο ανεφοδιασμός των αεροπλανοφόρων «Ford» και «Eisenhower» που έστειλαν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση, άλλωστε, έδεσε, ξανά, γαλλικό πολεμικό πλοίο για υποστήριξη και ανεφοδιασμό, ενώ το πετρελαιοφόρο «Stena Polaris», που έχει μισθωθεί από τους Αμερικανούς για ανεφοδιασμό της βάσης και των πλοίων τους στην περιοχή, έφυγε από τη Σούδα και πήγε στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής, για να γεμίσει από τα διυλιστήρια της περιοχής.

Σε αυτό το κλίμα και καθώς οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τη ματαίωση της Διακλαδικής Ασκησης Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 13», η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 16 έως 24/11, «λόγω των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Αλλωστε, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», έλεγε ότι «η ανησυχία είναι εύλογη σχετικά με το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η κρίση αυτή σε περιφερειακή», μην αποκλείοντας «και άλλες ενδεχόμενες συνέπειες, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως προετοιμασία και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Οπως για τα θέματα Ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν, τη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων, την τυχόν έξαρση του Μεταναστευτικού κ.ά.».

Την ίδια ώρα, κι ενώ η χώρα παίζει ενεργό ρόλο στα ευρωατλαντικά εγκλήματα, ισχυριζόταν ότι «η χώρα μας ούτε εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις, ούτε της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο» (!), όπως και ότι «η άδεια χρήσης σε ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια, πέραν των όρων της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό. Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά πολιτών των ΗΠΑ ή και Ελλήνων αν απαιτηθεί», το οποίο βέβαια σημαίνει ότι πιθανότατα θα προηγηθεί επέμβαση.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στη Βουλή, έλεγε ότι «βρισκόμαστε σε μία πολύ ανησυχητική περιφερειακή συγκυρία» με την Ελλάδα «στην άμεση γειτονία δυο μεγάλων συγκρούσεων», ενώ επανέλαβε «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα», αλλά με την ...«αρχή της αναλογικότητας».

Καθώς εξάλλου, χτες το πρωί, αναχώρησε για την Αίγυπτο αεροσκάφος C-130 με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενο για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «εξετάζουμε από κοινού με τους εταίρους μας τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης», εξ ου και πρόθεσή του είναι τις επόμενες μέρες να μεταβεί στο Παρίσι για συζητήσεις «για τον συντονισμό τέτοιων δράσεων». Προηγουμένως, μιλώντας στο «Βήμα», έλεγε σχετικά ότι «το εγχείρημα αυτό έχει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, επειδή στην ευρύτερη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας έτσι ώστε να μπορέσει να καταπλεύσει ένα πλοίο. Αρα, χρειάζονται ειδικές συνθήκες και, βέβαια, να βεβαιωθεί ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο εκεί».

Στο μεταξύ, υπερασπιζόταν τη στάθμευση στην Ελλάδα επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων, λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά το καθεστώς των βάσεων στην Ελλάδα, τούτο διέπεται από διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί και κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και στο πλαίσιο αυτό παρέχονται οι προβλεπόμενες διευκολύνσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ