Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες ενόψει της Συνδιάσκεψης

Η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται από τις συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αρκετές απ' αυτές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους και προετοιμάζονται για την πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη που ορίστηκε για τα τέλη του Νοέμβρη, ρίχνοντας ήδη τροχιοδεικτικές βολές για τις προθέσεις τους. Η ΠΓ του ΣΥΝ ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, κατέληξε σε ένα σχέδιο απόφασης που ήδη έχει αποσταλεί στις οργανώσεις του κόμματος για συζήτηση. Ο βασικός κορμός αυτού του κειμένου που δε δόθηκε στη δημοσιότητα (δημοσιεύεται μόνο στη σημερινή «Αυγή») θα αποτελέσει την εισήγηση προς την ΚΠΕ που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 24 και 25 του μήνα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πανελλαδική συνδιάσκεψη εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση της επονομαζόμενης «Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά» (ΠΑΣΑ). Στην πρόσκληση για την εκδήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο κύκλος του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσει σε μια βαθιά δημοκρατική αναβάθμιση, επαναθεμελίωση, αναδιοργάνωση (...) ή δεν έχει μέλλον παρά σαν μια εκλογική συμμαχία ΣΥΝ με τον ΡΙΖΑ».

Στην εφημερίδα της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, που κυκλοφόρησε χτες, γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου «συμβολαίου ομαλής συνεργασίας» και καλείται η ηγεσία του ΣΥΝ «να βρει και να επιβάλει στην Ανανεωτική Πτέρυγα πειθάρχηση στην πολιτική και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ» και κάνει λόγο για «πλουραλιστική εκπροσώπηση του εγχειρήματος, όπου έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω». Ζητήματα ενόψει της συνδιάσκεψης θέτει και η ομάδα «ΡΟΖΑ» ζητώντας «να μην κουκουλωθεί» τίποτα, να λυθούν προβλήματα που αφορούν στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ, τη λειτουργία του, τα μέλη του, ο πλουραλισμός, η ισοτιμία.

Στο μεταξύ, εμπλοκή φαίνεται να προκύπτει με την κάλυψη της θέσης του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες δεν επιθυμούν να διευθύνει την ΚΟ ξανά ο Δ. Χατζησωκράτης με τον οποίο είχαν ανοιχτή σύγκρουση, καθώς εκτός όλων των άλλων, τον κατηγόρησαν και για υπονομευτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δράση στις ευρωεκλογές. Στην εφημερίδα της ΔΕΑ ο Δ. Χατζησωκράτης καταγγέλλεται ότι έσπευσε 3 μέρες πριν τις εκλογές να ασπαστεί τις δηλώσεις Κύρκου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορίες διατυπώνονται και για τον βουλευτή Γρ. Ψαριανό ότι «συνεχίζει ακλόνητος τον πόλεμο ενάντια στα "αριστερίστικα γκρουπούσκουλα" του ΣΥΡΙΖΑ».

Η καταρχήν σκέψη είναι η θέση αυτή να πληρωθεί από δύο στελέχη, ένα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα απ' τον ΣΥΝ. Ωστόσο, εκτός των συνιστωσών, «βέτο» για τον Δ. Χατζησωκράτη θέτει και το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, ενώ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επιμένει στο πρόσωπό του. Την ερχόμενη βδομάδα θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ