ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ECOFIN η ένταξη της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ

Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, οι «γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής 2000», η χρηματοδοτική ενίσχυση στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και διάφορα άλλα θέματα, περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ που θα συνέλθει στη Santa Maria Da Feira της Πορτογαλίας στις 19 και 20 Ιουνίου, τα οποία θα συζητηθούν και από τους αρμόδιους υπουργούς ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN), που συνεδριάζουν τη Δευτέρα 5 Ιούνη στο Λουξεμβούργο.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στο ECOFIN της Δευτέρας - και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γ. Παπαντωνίου - είναι: 1. «Η προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής της SANTA MARIA DA FEIRA». 2. Διάφορα «άλλα θέματα».

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Συμβουλίου Κορυφής, οι Οικονομικοί υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν:

  • Το θέμα της «ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ», με βάση τις σχετικές Εκθέσεις οργάνων της ΕΕ (Εκθέσεις Σύγκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου).
  • Τις «Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής 2000», όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από τις σχετικές παρεμβάσεις που έκαναν οι αρμόδιες Επιτροπές της ΕΕ (Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής EPC και EFC). Μετά και τη μεθαυριανή συζήτηση του κειμένου στο ECOFIN οι κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής - πριν οριστικοποιηθούν - θα τεθούν για έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής.
  • Το «φορολογικό πακέτο» που διασφαλίζει ή και διευρύνει τα φορολογικά προνόμια των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, την εναρμόνιση των νομοθεσιών σχετικά με την επιβολή παρακρατούμενων φόρων σε τόκους και δικαιώματα που επιβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων των κρατών - μελών και την επιβολή φορολόγησης στους τόκους αποταμιεύσεων που αποκτούν Κοινοτικοί κάτοικοι σε κράτος - μέλος διαφορετικό από αυτό της μόνιμης διαμονής τους.
  • Την έκθεση για τις «χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», που προβλέπει όχι μόνο ρυθμίσεις για όλους τους εκδότες μετοχών επιχειρήσεων, αλλά και την κατάργηση εμποδίων για επενδύσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
ΣΟΦΤΕΞ
Καθολικά στην απεργία

Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή εικοσιτετράωρη απεργία, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, στο εργοστάσιο της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου, έστειλαν για άλλη μια φορά το μήνυμα στη διοίκηση της εταιρίας ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν αγωνιστικά και να ανατρέψουν και τα αντεργατικά μέτρα της διοίκησης, αλλά πολύ περισσότερο να βάλουν φρένο στα σχέδια της πολυεθνικής να συρρικνώσει και κατ' επέκταση να διαλύσει την εταιρία. Η χτεσινή απεργία είναι η συνέχεια μιας σειράς κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, με κυρίαρχα αιτήματα να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν, να σταματήσουν οι παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων και η τρομοκρατία που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Μεθαύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση να καθορίσει την περαιτέρω στάση και να καθορίσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, οι οποίοι υποαπασχολούνται, εξετάζουν το ενδεχόμενο της έναρξης κινητοποιήσεων και το συντονισμό τους με τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου.

Μια επιστολή κι ένα σχόλιο

«Είναι ηλίου φαεινότερη η διαφοροποίησή μας από την κρατούσα πολιτική στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών συνεταιρισμών, πολιτική που προωθείται με εργαλείο την ΑΤΕ και η οποία αγκυλώνει την ελληνική γεωργία σε θέση αδυναμίας να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις». Τα παραπάνω υποστηρίζει σε επιστολή που έστειλε στο «Ρ» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής Αντώνης Τρακατέλης, με αφορμή άρθρο του Φ.Γεωργουδάκη, προέδρου του Σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ, για τις εξελίξεις στη συνεταιριστική επιχείρηση και σχετική Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του ο ευρωβουλευτής.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Γαλακτοκομικών Προϊόντων για την οποία σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν είχαν καμιά σχέση με την προσφυγή αυτή και ότι «όπως προκύπτει, τόσο από την Ερώτηση όσο και από την απάντηση (οι ευρωβουλευτές) αποκάλυψαν την απόφαση που ελήφθη επί της προσφυγής και την οποία η κυβέρνηση απέκρυψε για προφανείς λόγους, καθώς επρόκειτο για προεκλογική περίοδο». Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι το «κρίσιμο στοιχείο» που προέκυψε από τη συζήτηση της Ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο «ήταν η επιβεβαίωση του επιζήμιου για την εν γένει γεωργική πολιτική παρεμβατικού ρόλου, που ασκεί η ΑΤΕ, ρόλος που προκαλεί στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες και βεβαίως θύματα, μεταξύ των οποίων η ΑΓΝΟ και οι εργαζόμενοί της».

Τέλος, ο Α. Τρακατέλης αναφέρει πως είναι «σαφές ότι οι παράνομες ενισχύσεις δεν εξασφαλίζουν την εξυγίανση των συνεταιρισμών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που αποτελεί όρο για την επιβίωσή τους».

Ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, υπόψη του οποίου θέσαμε το περιεχόμενο της επιστολής Τρακατέλη, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ο κ. καθηγητής είναι σαφές ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσουν τα πράγματα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μόνο που αυτή η πολιτική προϋποθέτει ότι συνεταιριστικές οργανώσεις τύπου "ΑΓΝΟ" πρέπει να φύγουν από τη μέση. Αυτό εκτιμούμε, ως εργαζόμενοι, θα είναι επιζήμιο για τη χώρα και το λαό μας.

Επομένως, ανεξάρτητα από την πρόθεση του καθηγητή κ. Τρακατέλη, το βάρος της Επερώτησής του ρίχνεται στην ίδια ζυγαριά με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων γαλακτοκομικών Προϊόντων, που επιθυμεί "να επικρατήσουν οι νόμοι της αγοράς". Ο κ. Τρακατέλης γνωρίζει, προφανώς καλύτερα από εμένα, ότι στην πολιτική πρακτική ζητούμενο δεν είναι η πρόθεση. Εκείνο που δικαιώνει ή όχι μια ενέργεια είναι η πράξη και το αποτέλεσμα».

Διορίστηκε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ

Με το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, αναμένεται, από την ερχόμενη βδομάδα, να ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου» στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Μετά από το διορισμό του Δ. Παπούλια ως προέδρου του ΔΣ, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος από την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, η κυβέρνηση διόρισε τα νέα μέλη του ΔΣ, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από τον Πλάτων Τήνιο, γνωστό από την περιβόητη «Εκθεση Σπράου», ο οποίος ήταν μέλος και του προηγούμενου ΔΣ, τα υπόλοιπα μέλη που διορίστηκαν είναι οι: Αγγελάκης Νικόλαος, τέως Αρεοπαγίτης, Βουγιούκας Ηλίας, ενεργειακός εμπειρογνώμονας ΟΟΣΑ, Νέζης Στέργιος, χημικός μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος SCA, Τραπεζάνογλου Βασίλης, γενικός διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς, Τσαμαδού Ελένη, τέως διευθυντής Δικαστικού Εθνικής Τράπεζας. Το ΔΣ θα συμπληρωθεί με τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, οι οποίοι θα οριστούν τη Δευτέρα. Το ΔΣ θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα για να συγκροτηθεί σε Σώμα και να εκλέξει το Γενικό Διευθυντή.

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αυστηρή προσήλωση στην «ελεύθερη αγορά»

Τη χάραξη μιας μακρόχρονης στρατηγικής για τη λειτουργία της αγοράς, «απαλλαγμένης από ποικιλόμορφους παρεμβατισμούς συγκάλυψης αδυναμιών», αξιώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Στις συστάσεις του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ο ΣΕΛΠΕ επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στην «ελεύθερη αγοράς» με βάση τη διεθνή πρακτική, κάνοντας λόγο για μια αγορά, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς, όπως αναφέρει, «την ανάγκη προσφυγής σε προστατευτισμούς και ευκαιριακές πρακτικές».

Επίσης, ο ΣΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιμήκυνση της περιόδου των εκπτώσεων, πράγμα το οποίο - ας σημειωθεί - συνάντησε την αντίδραση των μικρών εμπόρων. Να θυμίσουμε ότι, αρχικά, είχε εξαγγελθεί πως η σχετική υπουργική απόφαση θα καθόριζε τη φετινή περίοδο των εκπτώσεων από τις 10 Ιούλη μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ τελικά καθορίστηκε ημερομηνία έναρξης η 3η Ιούλη, προκειμένου να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ