ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Μυρίστηκαν το ξεπούλημα και αξιώνουν...

Οσο - όσο επιδιώκουν να αγοράσουν οι πολυεθνικές τις προς εκποίηση ΔΕΚΟ, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να τις ξεφορτωθεί

Αντί πινακίου φακής, επιδιώκει να εξαγοράσει το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο την τεράστια περιουσία του δημοσίου, που κυριολεκτικά βγάζει στο «σφυρί» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώξεις οι οποίες αποκαλύπτουν και την πραγματική - ταξική διάσταση των διαβόητων διαρθρωτικών αλλαγών. Οι τελευταίες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εν ψυχρώ ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ξένο κεφάλαιο.

Μετά την άρνηση της «Britis Arways» να εξαγοράσει το 20% των μετοχών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», η γαλλική «Credit Agricole» έθεσε, από την πλευρά της, αποικιακούς όρους για την εξαγορά του 10% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της Εμπορικής, έθεσαν τέτοιους όρους εξαγοράς που ακόμα και η ελληνική πλευρά τους χαρακτήρισε αποικιακούς... Συγκεκριμένα, η γαλλική πλευρά ζήτησε: Την εξαγορά του 3,5% των μετοχών της Εμπορικής στη σημερινή χρηματιστηριακή του αξία και το υπόλοιπο 6,5% των μετοχών (που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια διαφόρων ταμείων) με πολύ μεγάλη έκπτωση, από αυτήν που συνήθως δίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Παράλληλα, θέλοντας να εξασφαλίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, απαιτούν υπερβολικές αποζημιώσεις σε περίπτωση που η Εμπορική Τράπεζα δεν πωληθεί σε αυτούς, αλλά σε τρίτους. Τέλος, αξιώνουν ότι στο βαθμό που γίνουν μέτοχοι της Εμπορικής, να μην έχουν καμία δέσμευση για το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της Τράπεζας.

Η επιχείρηση ξεπουλήματος της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της Ιονικής στον Ομιλο της Τράπεζας Πίστεως. Αντίθετα, όμως, με τη «θυγατέρα», η κυβέρνηση επέλεξε να πωλήσει τη «μαμά» εταιρία σε ξένους και, στα πλαίσια αυτά, προσλήφθηκε σαν σύμβουλος ιδιωτικοποίησης η γνωστή και μη εξαιρετέα αμερικανική «Morgan Stanley». Στην αρχή, η διοίκησή της ( για λογαριασμό της κυβέρνησης, βέβαια) συζητούσε την εκποίησή της με τη γερμανική «Commerzbank», αλλά, για λόγους που δεν έγιναν μέχρι σήμερα γνωστοί, οι προσπάθειες αυτές δεν τελεσφόρησαν. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός σύμβουλος πρότεινε «αρραβώνα» στην αρχή και μετέπειτα «γάμο» με τη γαλλική τράπεζα, την αντίστοιχη, ας πούμε, της δικής μας Αγροτικής, η οποία, αν και προέκυψε από την ένωση πολλών συνεταιριστικών αγροτικών τραπεζών, στις συναλλαγές της με την Εμπορική κάθε άλλο παρά συνεταιριστικό πνεύμα επέδειξε, καθώς έρχεται με τον αέρα της μεγάλης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που συνδιαλέγεται με φτωχούς ιθαγενείς.

Η ΕΤΒΑ

Οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Η τελευταία, βέβαια, δεν έχει κανενός είδους ενδοιασμό, να ξεπουλήσει τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους και, ήδη, ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» των ιδιωτικοποιήσεων και την ΕΤΒΑ, σε κυβερνητική σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη. Επιδιώκει, όμως, το πρωτοφανές αυτό ξεπούλημα δημοσίου πλούτου να γίνει με «κοινωνική ευαισθησία, που θα διασφαλίζει το κοινωνικό» σύνολο και σε συνθήκες «συναίνεσης» και «πολιτισμένου διαλόγου» με τους υποψήφιους αγοραστές. Με λίγα λόγια, επιδιώκουν να περάσουν τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις τους, χωρίς την πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων. Μόνο που οι υποψήφιοι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για τις κυβερνητικές κινήσεις τακτικής και για το μικρό ή μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, που θα έχουν οι όποιες αποφάσεις της. Απαιτούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσει «καθαρό», χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της «αγοράς» και των ελεγχόμενων από αυτούς ΜΜΕ. Οι τελευταίοι σπεύδουν να υιοθετήσουν όλες τις αιτιάσεις των ξένων υποψηφίων αγοραστών, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέτει όρους ότι οι νέοι αγοραστές των ΔΕΚΟ και των τραπεζών δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ή ότι θα δεσμευτούν για τη διατήρηση του υφιστάμενου σήμερα καθεστώτος ασφάλισης των εργαζομένων, το οποίο κρίνεται «δαπανηρό» και ως εκ τούτου μη ανταγωνιστικό.

ΣΟΦΤΕΞ
Πιο δυναμικές κινητοποιήσεις

Σε νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, που απαιτούν το σταμάτημα της διάλυσης της επιχείρησης, την ακύρωση των απολύσεων και την άρση όλων των αντεργατικών μέτρων που επιβάλλει η αμερικανική διοίκηση της εταιρίας. Παράλληλα, ακριβώς ένα χρόνο μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να προσχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της πώλησης, λόγω του ότι, τα νέα αφεντικά παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων αρχίζει από την Πέμπτη με 48ωρη απεργία που θα διαρκέσει και την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη οι απολυμένοι της επιχείρησης, θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΟΦΤΕΞ στο Βοτανικό.

Στο μεταξύ από σήμερα η διοίκηση του σωματείου θα αποστείλει προς όλα τα σωματεία της Αθήνας επιστολή με την οποία θα ζητά τη συμπαράστασή τους, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Θα αγγίξουν το τρισεκατομμύριο

Σε ένα τρισ. δρχ. εκτιμάται ότι θα φτάσει το ύψος του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για το 2000, ενώ παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί την υλοποίηση των κρατικών προμηθειών μέσω του διαδικτύου μέχρι το 2006 μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Ταυτόχρονα, προωθείται το παρατηρητήριο των κρατικών προμηθειών, που θα αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και θα ασκεί εποπτεία στα στάδια υλοποίησης των προμηθειών, από την έκδοση των προκηρύξεων μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και στους ίδιους τους προμηθευτές.

Στόχος του υπουργείου, επίσης, είναι να εμπλουτιστούν οι προκηρύξεις με κάποια επιπλέον στοιχεία, ενώ προσεχώς θα κοινοποιούνται στον Τύπο όλες οι καθυστερημένες αποστολές προδιαγραφών από τους φορείς. Το συνολικό κόστος για τις αλλαγές που θα γίνουν, στα πλαίσια της υλοποίησης των προμηθειών μέσω Ιντερνετ, θα ανέλθει μέχρι το 2006 σε 20 δισ. δρχ. που θα προέλθουν από το Γ` ΚΠΣ. Σ' αυτές τις αλλαγές, εντάσσεται και η εγκατάσταση συστήματος διασφάλισης του αδιάβλητου των προμηθειών.

Παράλληλα, ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των συμβάσεων που θα υπογράφονται κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν τον προηγούμενο Μάη. Πρόκειται για 39 συμβάσεις, συνολικού ύψους 8,6 δισ. δρχ., που εντάσσονται στα προγράμματα του 1998 και του 1999. Η παρουσίαση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί κάθε μήνα θα πραγματοποιείται τη δέκατη μέρα του επόμενου μήνα.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κρύβει τις προθέσεις της απέναντι στις μικρότερες επιχειρήσεις, που, σε ό,τι αφορά το θέμα των κρατικών προμηθειών, τους επιφυλάσσει, στην καλύτερη περίπτωση, το ρόλο της υπεργολαβίας.

ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός

Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύσταση της Εταιρίας Παροχής Αερίου στην Αττική (ΕΠΑ Αττικής) προχώρησε, - όπως είχε προαναγγείλει - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι αιτήσεις για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - σύμφωνα με την προκήρυξη - θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 4 του Ιούλη και όσοι προεπιλεγούν για την ΕΠΑ Αττικής, θα λάβουν σε διάστημα δύο ημερών την πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς, το ενημερωτικό δελτίο και τα συμβατικά τεύχη και θα έχουν πρόσβαση στην Αίθουσα Μελέτης Εγγράφων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο εν λόγω διαγωνισμός θα προχωρήσει με τις μεγαλύτερες δυνατές διαδικασίες, προκειμένου μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του «επενδυτή», ενώ το περιεχόμενό του θα είναι το ίδιο με αυτό που ίσχυσε στον προηγούμενο διαγωνισμό. Με τα δεδομένα αυτά, οι εταιρίες που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι αυτές που είχαν προεπιλεγεί κατά τη διαδικασία του προηγούμενου διαγωνισμό, (10 περίπου ) οι οποίες, πλην τεσσάρων, (των ιταλικών Italagas και SEABO της γαλλικής Gaz de France και της σλοβακικής SPP), οι υπόλοιπες δεν κατέθεσαν οικονομική προσφορά. Η δε προσφορά της Gaz de France χαρακτηρίστηκε τυπική, μιας και το τίμημα που προσέφερε για την ΕΠΑ Αττικής χαρακτηρίστηκε εξευτελιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ