ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Αδιαχώρητο και στο νοσοκομείο

«Αυτό που αντικρίσαμε προσβάλλει ακόμα και το όνομα του νοσοκομείου», είπε η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ στον υπουργό Δικαιοσύνης

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλο συναντήθηκαν χτες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και τον ενημέρωσαν για τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο κρατουμένων και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Αναφορικά με το νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ τόνισαν στον υπουργό πως, προσβάλλει και το όνομα, ακόμα, του νοσοκομείου. Είναι δυναμικότητας 100 κλινών και νοσηλεύει κατά μέσο όρο 80 ασθενείς, που στοιβάζονται σε θαλάμους 12-13 κλινών χωρίς τουαλέτα.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, σε ημερήσια βάση και για 80 ασθενείς, είναι δύο γιατροί. Ενας παθολόγος και ένας χειρουργός. Από το μεσημέρι και μετά, εφημερεύει ένας γιατρός ειδικευμένος ή όχι, ο οποίος δεν έχει καμιά οργανική σχέση με το νοσοκομείο ή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πληρώνεται ανά εφημερία και η αμοιβή του είναι για 16 ώρες όσα είναι η αμοιβή μιας αποκλειστικής αδελφής για 8 ώρες.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του υποτιθέμενου νοσοκομείου αποτελείται από τέσσερα άτομα. Το ένα είναι η προϊσταμένη (πτυχιούχος νοσηλεύτρια) και τα τρία άλλα που κάνουν από μία βάρδια το καθένα, δηλαδή ένας νοσηλευτής για 80 νοσηλευόμενους, δεν είναι καν νοσηλευτές αλλά φύλακες που εκτελούν χρέη νοσηλευτών. Τα άτομα αυτά δουλεύουν και χωρίς ρεπό όλη τη βδομάδα. Η υπόλοιπη υποδομή του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι ασφαλώς πολύ υποβαθμισμένη. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επισήμαναν στον υπουργό ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί αυτό που είδαμε σαν νοσοκομείο γιατί είναι επικίνδυνο. Πρέπει να κλείσει ή να αναβαθμιστεί και να υπάγεται στο υπουργείο Υγείας εκτιμώντας ότι δεν μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να λειτουργεί ένα σωστό νοσοκομείο».

Κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, τούς επετράπη η είσοδος μόνο στο Τμήμα Μητέρων. «Από τη συζήτηση που είχαμε μαζί τους, επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και με τη Διεύθυνση και την Κοινωνική Υπηρεσία των Γυναικείων Φυλακών, διαπιστώσαμε ότι η ιατρική κάλυψη και φροντίδα είναι κατώτερη των προσδοκιών μιας σύγχρονης κοινωνίας. Προσφέρεται δε από κάποιους γιατρούς με αποικιακού τύπου συμβάσεις. Η νοσηλευτική υπηρεσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους».

Αλλο σοβαρό πρόβλημα που διαπίστωσαν και επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ είναι η έλλειψη ζωτικού χώρου αφού 360 κρατούμενοι συνωστίζονται σε χώρους που προβλέπονται για 200. Κρατούνται επίσης, όπως τους δηλώθηκε, τέσσερις ή πέντε έγκυες γυναίκες. Η κράτησή τους γίνεται με όλες τις άλλες μαζί και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, πράγμα που ιατρικά κρίνεται απαράδεκτο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ δήλωσαν στον υπουργό πως η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και πως είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε, επισήμαναν, στο έτος 2000 και οι κρατούμενοι δικαιούνται κάποιο διαφορετικό επίπεδο διαβίωσης στις φυλακές. Οι άρρωστοι από αυτούς δικαιούνται ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας. Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση ίσως να βοηθήσει και σωφρονιστικά».

Προς κινητοποιήσεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ
Προς κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφημερία της μιας μέρας, χωρίς την εξασφάλιση βασικών προϋποθέσεων για το ΨΝΑ, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Σύλλογος των εργαζομένων.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα στην προχτεσινή γενική συνέλευση και επικυρώθηκε χτες από το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου σε συνεδρίασή του.

Επίσης, στην απόφασή της, η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ αναφέρει ότι η ανοιχτή εφημερία «μια φορά την εβδομάδα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες στοιχειώδεις επιστημονικές προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι υποστηρικτικού τύπου υπηρεσίες της εφημερίας (εργαστήρια κλπ.) για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών».

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος ακόμα τονίζει: «Δε δεχόμαστε την απόσπαση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να λειτουργήσουν οι εκεί ψυχιατρικοί τομείς, δεδομένου ότι έχουμε 50% κενών οργανικών θέσεων και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι έχουν προσληφθεί για να λειτουργήσουν προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, από τα οποία εμείς οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ με κανένα τρόπο δεν παραιτούμεθα και κάνουμε γνωστό σε όσους αποφασίζουν για την τύχη του ότι θα αντιμετωπίσουν ένα αρραγές μέτωπο ανυποχώρητο στην υποβάθμιση, οπισθοδρόμηση και ασυλιακού τύπου μορφοποίησή του».

Επίσης η Ιατρική Υπηρεσία του ΨΝΑ θεωρεί ότι οι «τυχόν αποσπάσεις προσωπικού από το ΨΝΑ για άλλες δομές θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο ΨΝΑ, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Επιπλέον θα ήταν καταστροφικό για την αποκατάσταση του ψυχικά διαταραγμένου ατόμου η διακοπή της τόσο κρίσιμης θεραπευτικής συνέχειας».

«Τα μέλη, συνεχίζει η απόφαση, της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ είναι πρόθυμα να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά προβλήματα που έχουν προκύψει, όχι μόνο στο ΨΝΑ, αλλά και σ' ολόκληρο τον ψυχιατρικό χώρο. Είναι πρόθυμα να αναλάβουν τη λειτουργία κανονικής ανοιχτής εφημερίας αμέσως μόλις δημιουργηθούν οι επιστημονικά αναγκαίες προϋποθέσεις, μόλις εγκατασταθούν στο ΨΝΑ τα πρώτα προκάτ που έχουν προγραμματιστεί και προβλέπουν εγκαταστάσεις εφημερίας, εργαστήρια, ψυχιατρικές κλίνες. Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται, τόσο τα ψυχικά διαταραγμένα άτομα που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας αυτή τη στιγμή και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το μεγάλο βάρος που έχουν επωμιστεί, τόσο το Δρομοκαΐτειο όσο και οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων ζητάμε να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει αρχίσει για να εξευρεθούν πραγματικές, από κοινού αποδεκτές λύσεις».

Και η απόφαση της Ιατρικής Υπηρεσίας καταλήγει: «Σε περίπτωση όμως που δεν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιταχτούμε στο εσπευσμένο άνοιγμα της Εφημερίας του ΨΝΑ, για να διασφαλίσουμε πρώτα απ' όλα τους ασθενείς μας και τη ζωή τους».

Ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών

Οι περισσότερες απόπειρες γίνονται από νέους, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηληριάσεων

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες και κυρίως στα αστικά κέντρα. Την πενταετία 1993 - 1998, παρουσιάστηκε αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας κατά 53%, ενώ το 49,5% αυτών έγινε στην Αττική.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σε χτεσινή εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του.

Στη διάρκεια της διετίας 1997 - 1998, το Κέντρο Δηλητηριάσεων κατέγραψε 12.538 περιπτώσεις αποπειρών αυτοκτονίας που έγιναν με τη λήψη φαρμάκων ή άλλων ουσιών, από τις οποίες το 75,5% έγιναν από γυναίκες και το 24,5% από άνδρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες απόπειρες γίνονται από νέους. Το 22% του συνόλου των αποπειρών γίνονται στην κρίσιμη πενταετία των 16 - 20 χρόνων, ενώ μέχρι την ηλικία των 35 χρόνων συμβαίνει το 70% του συνόλου. Ευοίωνο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ελαφρά έως μέτρια, ενώ σε μικρό ποσοστό τα συμπτώματα ήταν βαριά.

Αύξηση (5,3%) παρουσιάζεται και στις κλήσεις για δηλητηριάσεις, καθώς το 1998 καταγράφηκαν 44.060 κλήσεις, ενώ το 1999 καταγράφηκαν 46.385. Η πλειοψηφία των κλήσεων (57%) γίνεται από την Αττική, ενώ, παράλληλα, το ποσοστό των δηλητηριάσεων αυξάνει σε άλλα διαμερίσματα της χώρας όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Το ποσοστό των δηλητηριάσεων είναι υψηλότερο στα αστικά κέντρα, κυρίως, γιατί οι συνθήκες ευνοούν τις δηλητηριάσεις και ιδίως στα παιδιά, τα οποία δεν έχουν ελεύθερους χώρους για παιχνίδι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, η πλέον ευαίσθητη ηλικία για δηλητηριάσεις είναι αυτή των 1 - 4 ετών.

Τα φάρμακα, και κυρίως τα αγχολυτικά, αποτελούν την πρώτη αιτία δηλητηριάσεων (ποσοστό 46%), ενώ ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης (22,6%), τα καλλυντικά (5,2%), οι διάφορες χημικές ουσίες (7,1%), τα γεωργικά φάρμακα (3,6%), οι τροφές (3,2%), τα δαγκώματα ζώων (1,9%) και τα φυτά (0,5%).

Ατυπη άρση ρυθμίσεων για τα φάρμακα

Συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, και την υφυπουργό Υγείας, Χρ. Σπυράκη, είχαν χτες εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000, το οποίο περιέχει εξωφρενικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ' τη μεριά των συνδικαλιστών υπήρξε συμφωνία για τη μερική «μη εφαρμογή» του ΠΔ. Ετσι λοιπόν τα «δανεικά» φάρμακα θα δίνονται στους ασφαλισμένους με την υποχρέωση να προσκομίζει ο δικαιούχος εντός πέντε ημερών την απαραίτητη συνταγή.

Επίσης, οι συνταγές για τα ψυχοτρόπα φάρμακα δε θα χρειάζονται πλέον θεώρηση. Οι συνταγές θα θεωρούνται ανά μία, εφόσον ξεπερνούν τις 20.000 δρχ. Τέλος, οι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνονται με βάση τις συμφωνίες που έχουν κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Οι ποινές που προβλέπει το ΠΔ για τους φαρμακοποιούς χωρίζονται σε τυπικές και σοβαρές (πλαστά κουπόνια, κουπόνια από κρατικά είδη, απάτες κατά των ασφαλιστικών ταμείων με πλαστά βιβλιάρια). Για τις σοβαρές ισχύει η επιβολή προστίμου από ένα έως δέκα εκατομμύρια και η διακοπή των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τις τυπικές οι ποινές θα είναι πολύ ελαφρύτερες.

Οι όποιες ρυθμίσεις έγιναν δεν αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες έχουν ως συνέπεια και τη μη σωστή συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ