Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ατυπη άρση ρυθμίσεων για τα φάρμακα

Συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, και την υφυπουργό Υγείας, Χρ. Σπυράκη, είχαν χτες εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000, το οποίο περιέχει εξωφρενικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ' τη μεριά των συνδικαλιστών υπήρξε συμφωνία για τη μερική «μη εφαρμογή» του ΠΔ. Ετσι λοιπόν τα «δανεικά» φάρμακα θα δίνονται στους ασφαλισμένους με την υποχρέωση να προσκομίζει ο δικαιούχος εντός πέντε ημερών την απαραίτητη συνταγή.

Επίσης, οι συνταγές για τα ψυχοτρόπα φάρμακα δε θα χρειάζονται πλέον θεώρηση. Οι συνταγές θα θεωρούνται ανά μία, εφόσον ξεπερνούν τις 20.000 δρχ. Τέλος, οι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνονται με βάση τις συμφωνίες που έχουν κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Οι ποινές που προβλέπει το ΠΔ για τους φαρμακοποιούς χωρίζονται σε τυπικές και σοβαρές (πλαστά κουπόνια, κουπόνια από κρατικά είδη, απάτες κατά των ασφαλιστικών ταμείων με πλαστά βιβλιάρια). Για τις σοβαρές ισχύει η επιβολή προστίμου από ένα έως δέκα εκατομμύρια και η διακοπή των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τις τυπικές οι ποινές θα είναι πολύ ελαφρύτερες.

Οι όποιες ρυθμίσεις έγιναν δεν αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες έχουν ως συνέπεια και τη μη σωστή συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ