Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Παραμένει η ένταση

Τη σύσταση επιτροπής, που σε δυο μήνες θα παρουσιάσει προτάσεις για το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων της Αργολίδας, αποφάσισε προχτές το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στην επιτροπή, που συγκροτείται υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚ, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΝΣ, της τσιγγάνικης κοινότητας, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών.

Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε κλίμα έντασης που δημιούργησαν ο δήμαρχος Ν. Κίου Γ. Κατριλιώτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Γ. Μανινής, σε βάρος όσων ανέπτυξαν απόψεις που δεν τους ήταν αρεστές. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης προπηλακίστηκε, όταν καταδίκασε την πολιτική του δημάρχου της Ν. Κίου σε αυτό το θέμα και είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο πολιτισμός των Τσιγγάνων. Ο Γ. Κατριλιώτης τον διέκοψε και τότε ορισμένα άτομα που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου κινήθηκαν εναντίον του με προθέσεις χειροδικίας. Η στάση αυτή ανάγκασε σε αποχώρηση τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Κίου Δ. Χατζηγεωργίου, τον Σ. Πινάτση ο οποίος έχει διατελέσει για 15 χρόνια σύμβουλος της Κοινότητας Ν. Κίου, καθώς και τους κομμουνιστές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Οι προπηλακισμοί και το κλίμα έντασης δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ν. Κίου Γ. Μανινής δήλωνε ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, αν θέλετε και με αυτοδικία, θεμιτή αυτοδικία...», αναφερόμενος σε όσους διαφωνούν με τις θέσεις του, τους οποίους δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ανιστόρητους. Αλλωστε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος της Ν. Κίου δήλωνε σε συναυλία που είχε διοργανώσει στην πλατεία της πόλης: «Καταπατούμε συνταγματικά δικαιώματα; Ναι, καταπατούμε συνταγματικά δικαιώματα, σε τελευταία ανάλυση. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τούτο τον τόπο και τούτος ο τόπος αντέχει συγκεκριμένα πράγματα». Σκοπός της συναυλίας ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για να αγοραστούν τα οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα από τις τσιγγάνικες ιδιοκτησίες. Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο εξακολουθεί ν' απαγορεύει στους Τσιγγάνους την προσέγγιση στην πόλη και εφαρμόζει αυστηρά την απόφασή του μέχρις εκδόσεως νεωτέρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ