ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΒΓΑ»
Θέλει το ΚΚΕ μακριά από τους εργάτες

Εξόρμηση χτες ενάντια στην απόφαση να απαγορευτεί περιοδεία του Κόμματος στο εργοστάσιο

Την επαφή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους προσπαθεί να εμποδίσει η διοίκηση της ΕΒΓΑ. Σε επιστολή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με την οποία ζητούσε να κάνει περιοδεία ώστε να συζητήσει με το προσωπικό για την αυριανή απεργία, η εργοδοσία απάντησε ότι δεν επιτρέπει την είσοδο σε κόμματα. Η νέα εξέλιξη επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά, πόσο ανησυχεί την εργοδοσία η επαφή με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ειδικά μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κρατήσει το ΚΚΕ μακριά από την εργατική τάξη, η Κομματική Οργάνωση Τροφίμων και Ποτών της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ πραγματοποίησε χτες εξόρμηση έξω από τις πύλες του εργοστασίου στην Ιερά Οδό. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν και να αντιπαλέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας, για την υλοποίηση των οποίων έχει καταφύγει και σε διώξεις (με εξώδικα) συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που με συνέπεια παλεύουν για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Στην ανακοίνωση που μοίρασε πλατιά, η ΚΟ Τροφίμων - Ποτών καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλλει η ΕΒΓΑ και επισημαίνει: «Η προσπάθεια να βάλει εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ δεν είναι τυχαία και δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα εμποδίζει τη δράση των κομμουνιστών, που αποτελούν τον πυρήνα της αντίστασης σε κάθε χώρο, για να ανοίξει ο δρόμος για το χτύπημα συνολικά του λαϊκού κινήματος αύριο. Αυτό έχει δείξει η ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς».

Πανεξόρμηση για τα δεκάχρονα του ΠΑΜΕ

Με περιοδείες και ομιλίες στους τόπους δουλειάς όλης της χώρας οι ταξικές δυνάμεις τιμούν αγωνιστικά τη σημαντική επέτειο

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στα Συνδικάτα, στα Εργατικά Κέντρα, στις Επιτροπές Αγώνα, στους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στις γραμμές του, να τιμήσουν αγωνιστικά με πανεξόρμηση τη μεθαυριανή επέτειο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, απευθύνει η Εκτελεστική του Γραμματεία.

Για τα δεκάχρονα του ΠΑΜΕ, στην Εκτελεστική Γραμματεία έφθασαν μηνύματα χαιρετισμού και αλληλεγγύης από τη Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων της Κορέας (GFTUK) και τη NFBEU της Ταϊβάν.

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης, την Παρασκευή 3 Απρίλη, θα γίνουν και οι παρακάτω κεντρικές περιοδείες από μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

  • Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης
  • Στο εργοστάσιο ΦΕΙΔΑΣ, ο Θύμιος Ευθυμίου
  • Στο εργοστάσιο ΚΑΝΑΣ, ο Κώστας Ζιώγας
  • Στο εργοστάσιο ΕΛΠΕΝ, ο Γιώργος Πέρρος
  • Στο εργοστάσιο LOREAL, o Θόδωρος Κούτρας
  • Στην επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ο Δήμος Κουμπούρης
  • Στην επιχείρηση FIRST DATA, η Χρυσούλα Λαμπούδη
  • Στο εργοστάσιο ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ο Κώστας Μυτιληνού
  • Στον ΕΦΕΤ, ο Θανάσης Πατουλιάς
  • Στον ΕΣΔΚΝΑ, ο Μπάμπης Τενές
  • Στο Δήμο Πετρούπολης, ο Μπάμπης Βορτελίνος
  • Στο Δήμο Κηφισιάς, ο Βασίλης Πετρόπουλος.

Στο χώρο των ΟΤΑ θα πραγματοποιηθούν ακόμη ομιλίες και συζητήσεις στους Δήμους Περιστεριού, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ανω Λιοσίων. Από το χώρο του Μετάλλου, στις επιχειρήσεις ΚΑΟΥΣΗΣ, ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ, ΘΑΛΑΜΟΤΕΧΝΙΚΗ στον Ασπρόπυργο. Από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, στον οργανισμό δημοσιογραφικού χάρτου, στην WACKENHUT. Από το χώρο του Δημοσίου, στο υπουργείο Εμπορίου, στο υπουργείο Οικονομίας, στο Εθνικό Τυπογραφείο, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», στην «Πολυκλινική», στο 3ο και 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, στο περιφερειακό υποκατάστημα Αθηνών ΙΚΑ, στο Ογκολογικό Κηφισιάς και στο υπουργείο Πολιτισμού. Από τον Τύπο και το Χαρτί, στη ΣΟΦΤΕΞ (Αθήνα - Μ. Πεύκο), στα πρακτορεία Τύπου («Αργος» - «Ευρώπη»), στα λιθογραφεία ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ, ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, Αφοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΙ, Αφοι ΒΛΑΧΟΥ, Αφοι ΡΟΗ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο

Με σύνθημα «Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση», διαδηλώνουν σήμερα εργάτες από κάθε ήπειρο

Στη Βραζιλία (φωτ.) και άλλες χώρες ξεκίνησαν από χτες οι εκδηλώσεις της ΠΣΟ
Στη Βραζιλία (φωτ.) και άλλες χώρες ξεκίνησαν από χτες οι εκδηλώσεις της ΠΣΟ
Τα αγωνιστικά τους βήματα ενώνουν σήμερα εργάτες και εργάτριες σε όλον τον πλανήτη, συμμετέχοντας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία κάτω από το σύνθημα «Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση».

Η νέα αυτή αγωνιστική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ΠΣΟ αναδεικνύει την ανάγκη, ειδικά σήμερα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση εντείνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου, η εργατική τάξη να αναπτύξει συντονισμένη και ανυποχώρητη πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κρίσιμος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η ΠΣΟ, συμβάλλοντας στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, στην ενίσχυση των αγώνων για όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, την ενδυνάμωση και έμπρακτη έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από χτες, σε χώρες όπως η Βραζιλία, όπου εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες διαδήλωσαν σε 28 πόλεις ολόκληρης της επικράτειας. Ανάλογα προετοιμάζονται συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε πολλές ακόμα χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, έχοντας προκηρύξει - σε ορισμένες περιπτώσεις - και απεργίες. Στην ίδια κατεύθυνση, αγωνιστικές παρεμβάσεις προγραμματίζει στη χώρα μας και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής απεργιακής αναμέτρησης.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή βοηθούν να γίνει γνωστή η δράση και το πλαίσιο πάλης της ΠΣΟ ακόμα πιο πλατιά, με παρέμβαση σε χώρες όπου το προηγούμενο διάστημα οι δραστηριότητές της ήταν περιορισμένες. Ταυτόχρονα, η θετική απήχηση που συναντά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία - στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις που είναι μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και άλλες που δεν ανήκουν στο δυναμικό της - επιβεβαιώνει πόσο αυξάνεται το κύρος και η επιρροή της.

ΚΚΕ ΓΙΑ HELLENIC STEAL
Καμιά παραβίαση της Σύμβασης

Αμεσα μέτρα, ώστε η διοίκηση της «Hellenic Steal» να υλοποιήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταργηθεί κάθε αντεργατική νομοθετική διάταξη απαιτεί το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας. Αφορμή για την Ερώτηση αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη. Η «Hellenic Steal», που εκμεταλλεύεται το χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης, απαιτεί εκβιάζοντας με απολύσεις, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που υπέγραψε με το σωματείο των εργαζομένων. Η εταιρεία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 300 από τους 430 περίπου εργαζόμενους, αν και είναι κερδοφόρος, ακολουθώντας το παράδειγμα της ALUMIL. «Αποδεικνύεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση καταστρατηγούν δικαιώματα των εργαζομένων. Η προκλητική επίθεση των κεφαλαιοκρατών είναι ταξική, στρατηγικά ενιαία, απέναντι στους εργαζόμενους και στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα στην Ερώτηση του ΚΚΕ.

Μέσα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού λαϊκού κινήματος και απαξίωσης του συνδικαλισμού γεννήθηκε πριν 10 χρόνια η ελπιδοφόρα έκφραση της εργατικής τάξης στη χώρα μας, το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ με την πρωτοπόρα δράση, τη σαφή οριοθέτηση απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και με σύγχρονο διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στις ανάγκες της εργατικής τάξης, αποτελεί τα τελευταία 10 χρόνια τη μοναδική ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τη δύναμη προοπτικής για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Τα ενωτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΜΕ στη βάση του ασυμβίβαστου ταξικού αγώνα φωτίζουν το δρόμο της εργατικής τάξης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και τη νίκη των εργαζομένων. Απ' το μοντέλο του ΠΑΜΕ μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την οικοδόμηση της πολιτικής συμμαχίας στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Σταμάτης ΠΕΛΑΗΣ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά

Σε ανοιχτή, πλατιά και μαζική σύσκεψη την Τετάρτη, 8 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Προγραμματισμός δράσης για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μάη», καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η συνέλευση

Την Κυριακή, 5 Απρίλη, στις 10 π.μ. πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ