ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Μαζικά, αποφασιστικά, ταξικά!

Στην περιφρούρηση και στη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες η μάχη της απεργίας

Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες του μόχθου να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή της απεργιακής μάχης
Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες του μόχθου να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή της απεργιακής μάχης
Εκατοντάδες είναι οι εξορμήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα και χιλιάδες σε όλη τη χώρα, ένα μόλις 24ωρο πριν από την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης και τις 69 απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ.

Οι 8 Ομοσπονδίες, τα 13 Εργατικά Κέντρα, τα εκατοντάδες συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάμεσά τους και τα 22 κλαδικά της Αθήνας, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και σχεδιάζουν ήδη την περιφρούρησή της από τα χαράματα της Πέμπτης. Δεκάδες Επιτροπές Αγώνα και Σωματειακές Επιτροπές έδωσαν και συνεχίζουν μέχρι τελευταίας ώρας τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ.

Πλατιά συσπείρωση

Μαζί με τους εργάτες συμπαρατάσσονται οι μικροί ΕΒΕ με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών. Στην Ομόνοια καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της στην πλατεία Κάνιγγος (Πατουσά 3). Στάση εργασίας από τις 8 έως και τις 11 το πρωί, την Πέμπτη 2 του Απρίλη, αποφάσισε ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου.

Στις συγκεντρώσεις καλούν ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, δεκάδες Διοικητικά Συμβούλια Φοιτητικών και Σπουδαστικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, καθώς και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΙΕΚ Ν. Αττικής.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο υπαλλήλων οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων. Στον Πειραιά, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού. Τα ταξικά σωματεία σε στεριά και θάλασσα θα προσυγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη

Συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη της απεργίας και στη Θεσσαλονίκη. Με καθημερινές εξορμήσεις καλούν να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η επίθεση του κεφαλαίου στο όνομα της κρίσης, έχει ήδη χτυπήσει χιλιάδες εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστές. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις συνέπειες από τις ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις (μείωση ημερών και ωρών εργασίας, διαθεσιμότητες, απολύσεις κ.ά.).

Απέναντι σ' αυτή τη συντονισμένη επίθεση, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με αντεπίθεση. Οργανώνοντας τον αγώνα κατά των απολύσεων, κατά των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τις ελαστικές μορφές εργασίας, για την υπογραφή ουσιαστικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας. Περιοδείες και εξορμήσεις θα γίνουν σήμερα σε κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην «COTTON FIELDS», στην «ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ», στη «ΦΙΛΚΕΡΑΜ JOHNSON» και στη χημική βιομηχανία «ΒΙΟΜΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λέει ό,τι και οι μεγαλοεργοδότες

Απολύσεις ...με το νόμο υποσχέθηκε η υπουργός Απασχόλησης, όταν από το Νοέμβρη του 2008 έχουν χάσει τη δουλειά τους 17.000 εργαζόμενοι

Απολύσεις ...με το νόμο, υποσχέθηκε στους εργαζόμενους η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας έτσι και τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Οσον αφορά στη συνάντηση, η υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα μέτρα του υπουργείου που επί της ουσίας είναι μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και κανένα συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται έρμαια στη θέληση των εργοδοτών και στις επιδιώξεις τους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, η υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δε θα δεχτεί καμία παρέκκλιση μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, όπως δε θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την κρίση ως πρόσχημα για ίδιες επιδιώξεις».

Επί της ουσίας, η υπουργός Απασχόλησης δεν είπε τίποτα λιγότερο από αυτό που ζητάνε και ήδη εφαρμόζουν οι μεγαλοεργοδότες. Την απαρέγκλιτη τήρηση δηλαδή του αντεργατικού οπλοστασίου, όπως του 2639/98 του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αντεργατικών νόμων του δικομματισμού, όπως το 2% στις απολύσεις και οι «εθελούσιες έξοδοι», που ψηφίστηκαν στο παρελθόν και τώρα «κάθονται γάντι» στις ανάγκες του κεφαλαίου εν μέσω κρίσης.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο που επικαλείται η υπουργός Απασχόλησης ευθύνεται για το γεγονός ότι σχεδόν 17.000 απολύσεις και 2.448 διαθεσιμότητες έχουν σημειωθεί από το Νοέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Το μήνα Μάρτη του 2009 έγιναν σε όλη τη χώρα 4.019 απολύσεις και 398 διαθεσιμότητες και καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία σε 18 επιχειρήσεις, μέτρο που αφορά περίπου 3.500 εργαζόμενους. Τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» που εφαρμόστηκαν αφορούν σε περίπου 3.550 εργαζόμενους. Ειδικά στις επιχειρήσεις γούνας στο νομό Καστοριάς, από τον Οκτώβρη του 2008 έως και σήμερα έγιναν περίπου 800 απολύσεις.

Και ενώ η πραγματικότητα βοά, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί προκλητικά να ξεπεράσει το γεγονός ότι με δικό του νόμο, σε συνέχεια προηγούμενου της ΝΔ, καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Ε. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε χτες «να αναθεωρήσει στην πράξη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους», υπερασπιζόμενη επί της ουσίας τον 2639/98, ο οποίος, όπως είπε, βελτίωσε «επί το κοινωνικότερο» τον αντίστοιχο νόμο της περιόδου Μητσοτάκη.

Οι συγκοινωνίες

Αύριο Πέμπτη, μέρα της απεργίας, οι συγκοινωνίες στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Μετρό - ΗΣΑΠ: Από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ: Από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

ΤΡΑΜ: 24ωρη απεργία.

Αεροπλάνα: 24ωρη απεργία, με αναστολή όλων των πτήσεων από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

ΟΣΕ: 24ωρη απεργία.

Πλοία: 24ωρη απεργία.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ορίστηκαν για τις 10 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (Εκπαιδευτικοί - ΟΤΑ - Υγεία).

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νοτιοανατολικών Συνοικιών.

Σταθμός Ευαγγελισμού: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Ανατολικών, Βόρειων και εργαζόμενοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νοτιοδυτικών και Δυτικών Συνοικιών.

Χαυτεία: Φοιτητές - σπουδαστές.

Μοναστηράκι: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νότιων Συνοικιών.

Πλατεία Βάθης: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Α΄ Αθήνας και Βορειοανατολικών Συνοικιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική απάντηση στις απειλές

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η εφαρμογή των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε η υπουργός, είναι απειλή προς τους εργαζόμενους και όχι προς τους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοεργοδότες, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλουν την προσωρινή μερική δουλειά και τη μείωση των μισθών. Ενώ η ενίσχυση της απασχόλησης, που δηλώνει ότι προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο από τη νέα προκλητική ενίσχυση των καπιταλιστών από χρήματα των εργαζομένων, αντί για πραγματική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, πρέπει να αντιπαλέψουν με ταξική συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματα που τους υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ