ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΛΑΤΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Πλατύ πολιτικό άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, υλοποιούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, δίνοντας με αποφασιστικότητα τη μάχη των ευρωεκλογών. Εκατοντάδες εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, συνοικίες, πραγματοποιούνται καθημερινά. Ταυτόχρονα διοργανώνονται συσκέψεις και συζητήσεις με φίλους και άλλους ανθρώπους του μόχθου που αγωνιούν για το αύριο και αναζητούν διέξοδο, που προσεγγίζουν με αισιοδοξία την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Παράλληλα, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και κορυφώνονται τις επόμενες μέρες ενόψει και των γιορτών του Πάσχα δεκάδες ανοιχτές συγκεντρώσεις σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις όλης της χώρας και σε συνοικίες της Αθήνας.

Η συμμετοχή των ανθρώπων του μόχθου σε όλη αυτή τη δραστηριότητα, η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του ΚΚΕ να παραβρεθούν, να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του, να καταθέσουν τους προβληματισμούς και ενδεχομένως ερωτήματα που έχουν, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους μεγαλώνει την αισιοδοξία, ατσαλώνει την αποφασιστικότητα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το μήνυμα του ΚΚΕ να φτάσει όσο γίνεται πλατύτερα στην εργατική τάξη και στο λαό στο σύνολό του.

Η έως τώρα δραστηριότητα δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή απ' τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που προκαλεί η ευρωενωσιακή πολιτική, που φέρει την «υπογραφή» όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., να εκφραστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών με ψήφο - μήνυμα καταδίκης της ΕΕ των μονοπωλίων, των πολιτικών δυνάμεων που την υποστηρίζουν, με ψήφο ενίσχυσης του ΚΚΕ και της πρότασής τους που αποτελεί σήμερα τη μόνη εναλλακτική πολιτική πρόταση απ' τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση έως τις ευρωεκλογές και με στόχο οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά της χώρας να τις αξιοποιήσει ως ευκαιρία για να δηλώσει την άρνησή της να υποστεί τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την απόφασή της να μην κάνει ούτε βήμα πίσω απ' το δρόμο που υποδεικνύουν τα συμφέροντά της, δρόμος διαμετρικά αντίθετος απ' αυτόν που προστάζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και υποδεικνύουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δαγκωτό» ΚΚΕ για να δώσουμε φτερά στο λαϊκό και εργατικό κίνημα

Στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο του Αιγάλεω μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στα λαϊκά στρώματα να αποδεσμευτούν από τα τρομοκρατικά διλήμματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές την πολιτική που θέλει να φορτώσει στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού, απεύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την Κυριακή στο Αιγάλεω.

Η ΓΓ του Κόμματος, μιλώντας στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της πόλης, με τη νεολαία να δίνει τον αγωνιστικό παλμό, κάλεσε τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους του μόχθου που θέλουν μια ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά τους, στην ίδια τους τη ζωή, να ψηφίσουν με καθαρή συνείδηση «δαγκωτό» ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Το πολιτικό μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έγινε λίγα λεπτά αργότερα σύνθημα στα χείλη των συγκεντρωμένων. «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», φώναξαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος διακόπτοντας αρκετές φορές την Αλέκα Παπαρήγα. «Κ-Κ-Ε το Κόμμα σου λαέ», ήταν το επόμενο σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα στο κλειστό γυμναστήριο, που γέμισε αρκετή ώρα πριν ανέβει στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, με κόκκινες σημαίες και το «Ριζοσπάστη» στα χέρια έφτασαν από κάθε γειτονιά του Αιγάλεω, ενώ 10 λεπτά πριν από την προκαθορισμένη έναρξη της συγκέντρωσης ο κεντρικός δρόμος έξω από το στάδιο γέμισε με νέα παιδιά, μέλη της ΚΝΕ, που με τα λάβαρα του Κόμματος στα χέρια και φωνάζοντας το σύνθημα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή. Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα.

Είμαστε πανέτοιμοι να υπερασπιστούμε τα λαϊκά δικαιώματα


Η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της και αναφερόμενη στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών επισήμανε:

«Δηλώνουμε πανέτοιμοι και πανέτοιμες, Κόμμα και ΚΝΕ και καλούμε τις φίλες και τους φίλους, τους σταθερούς οπαδούς του Κόμματος να ανταποκριθούν πλήρως με βάση τις μεγάλες ανάγκες της περιόδου που ζούμε. Την ανάγκη να υπερασπιστούμε τα λαϊκά δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα χτυπηθούν από την κρίση. Την ανάγκη να δώσουμε φτερά στο λαϊκό και εργατικό κίνημα, να ανταποκριθούμε θετικά και με υψηλούς στόχους, βάζοντας τον πήχη ψηλά στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.

Εμάς αυτό το θέμα δε μας πονοκεφαλιάζει. Οχι ότι δεν μας απασχολεί, γιατί βεβαίως και η μάχη των εθνικών εκλογών έχει και τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά δε μας πονοκεφαλιάζει. Καλώς να έρθουν, κι όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε κεντρικό ζήτημα την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Και μόνο για τις ευρωεκλογές να συζητήσουμε, ταυτόχρονα συζητάμε για την καθημερινότητα του εργάτη, του υπάλληλου, του μισθωτού, του επιστήμονα, του νέου, του μαθητή, του φοιτητή, του σπουδαστή, του παιδιού που τώρα γεννιέται, του άνεργου. Για την καθημερινότητα των γυναικών. Δεν υπάρχει πρόβλημα της καθημερινότητας, που δεν έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την πολιτική της ΕΕ, που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν με πολύ καθαρή συνείδηση "δαγκωτό" ΚΚΕ, είτε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, είτε συμφωνούν στα περισσότερα, είτε έχουν ερωτηματικά. Επομένως εμείς ζητάμε ψήφο επιλογής, ψήφο συνείδησης. Πρέπει να υπάρχει καταδίκη με διπλό νόημα. Καταδίκη της ΕΕ. Καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταδίκη των κομμάτων εκείνων τα οποία έχουν φροντίσει με σταθερότητα, με πολλή δουλειά, να εντάξουν την Ελλάδα και τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.


Πρέπει να θυμηθούμε το Μάαστριχτ, το 1992. Είναι μία συμφωνία ορόσημο για το κεφάλαιο. Είναι η σύγχρονη μετεξέλιξη της στρατηγικής του, που για το κεφάλαιο κατάργησε τα εθνικά σύνορα, που κατάργησε για το κεφάλαιο την έννοια κυριαρχικά δικαιώματα».

Η ενίσχυση του ΚΚΕ εμπόδιο στον ωμό αντικομμουνισμό

Η ΓΓ του Κόμματος στην ομιλία της αναφέρθηκε και στις χυδαίες και άθλιες αντικομμουνιστικές επιθέσεις που το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν, υπογραμμίζοντας:

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι ένα εμπόδιο στον ανερχόμενο, δυστυχώς, τώρα μέσα στην Ελλάδα, ωμό, άθλιο αντικομμουνισμό. Τώρα φορέας του αντικομμουνισμού, πέρα από τα ΜΜΕ και τα κρατικά, είναι το ΠΑΣΟΚ. Και η ΝΔ γι' άλλη μια φορά χαίρεται, γιατί η σοσιαλδημοκρατία κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της. Γιατί δεν είναι ούτε μια, ούτε δυο φορές που έχει γίνει αυτό. Αυτός ο αντικομμουνισμός εκπέμπεται από ένα πρόσωπο, αλλά έχει καταμερισμό ρόλων από την ίδια την ηγεσία του κόμματος.

Γιατί όμως αυτός ο αντικομμουνισμός; Καταλαβαίνουν ότι η φωνή του ΚΚΕ διεισδύει στη λαϊκή τους βάση. Ανεξάρτητα αν είναι έτοιμοι να μας ψηφίσουν, είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν. Και θέλουν να κόψουν αυτή την επικοινωνία»...

Την ακροτελεύτια φράση της Αλ. Παπαρήγα ήρθε να σκεπάσει το σύνθημα που φώναξαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους οι συγκεντρωμένοι: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»...


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Στην κάλπη με ταξικά κριτήρια

Για την κρίσιμη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές, συζήτησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προχτεσινή εκδήλωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Στις ευρωεκλογές του Ιούνη, όπως και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, πρέπει να πληρώσουν πολιτικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για τις ευθύνες που έχουν για τις αντεργατικές πολιτικές, για την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στο λαό. Να γίνει έτσι πράξη, με πολιτικό τρόπο, το σύνθημα "να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται"».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ, που έγινε την περασμένη Κυριακή και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή πολλών νεαρών εργαζομένων.

«Να καταδικαστούν πολιτικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον πιο αυθεντικό και φερέγγυο τρόπο, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Η αποδυνάμωση των δυνάμεων αυτών, όπως και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί εφεδρεία του συστήματος, είναι όρος για να δημιουργούνται προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής της κυριαρχίας των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να αμφισβητηθεί πολιτικά η ίδια η ΕΕ, που είναι ένωση των κεφαλαιοκρατών, να δεχθεί πλήγμα, να φθαρεί ακόμα περισσότερο η πολιτική υπόσταση και επιρροή», συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς.

Και επισήμανε: «Απέναντι στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής, που σημαίνει αποδοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της παντοδυναμίας και κυριαρχίας του καπιταλισμού, να αρχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται η στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Να ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας των λαών για την Ευρώπη της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του σοσιαλισμού».

Οσοι στηρίζουν το ΚΚΕ δυναμώνουν τη φωνή τους


«Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μάχη αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων, είναι ταυτόχρονα μάχη προοπτικής, για να ανοίξει άλλος δρόμος για τους λαούς της Ευρώπης. Τώρα, με ισχυρό ΚΚΕ, να γίνει ένα βήμα μπροστά. Απέναντι στο μπλοκ των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, της ευρωυποταγής, να αρχίσει να διαμορφώνεται ισχυρό το μπλοκ των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία», υπογράμμισε το μέλος του ΠΓ.

«Οσες περισσότερες λαϊκές δυνάμεις στηρίξουν και συσπειρωθούν με το ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή τους και η δύναμή τους, τόσο πιο αποτελεσματικός ο αγώνας τους την επόμενη μέρα των εκλογών, στις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Γιατί το ΚΚΕ διαφέρει από όλους τους άλλους στο καίριο και το βασικό απέναντι στην ΕΕ. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν αναγνωρίζει ούτε αποδέχεται, αντίθετα αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή και αντιπαλεύει με συνέπεια τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της. Δεν ταύτισε, ούτε μπέρδεψε ποτέ την ΕΕ των πλουτοκρατών με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης. Δεν καλλιέργησε αυταπάτες, δεν δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν και παραμένει τόσο ο μόνο σθεναρός αντίπαλος της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όσο και ο πιο συνεπής υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων. Προειδοποιεί και τώρα που η αντιλαϊκή επίθεση φουντώνει σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Καμία αυταπάτη δε δικαιολογείται. Περιθώρια προοδευτικής και φιλολαϊκής διακυβέρνησης δεν υπάρχουν», σημείωσε.

Να απαντήσουμε στην ένταση της επίθεσης

Την ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι καθημερινές εξελίξεις: «Οι τελευταίες σύνοδοι τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ υπογραμμίζουν και επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι όλοι μαζί οι ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης μαζί με τον Ομπάμα, όλοι μαζί, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν σε μιαν ενιαία στρατηγική, σε νέα μέτρα ενίσχυσης και επέκτασης του επιθετικού ρόλο του ΝΑΤΟ. Σε νέα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τα πληρώσουν οι λαοί. Σε όλα αυτά έχουν συμφωνήσει, τα στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια στιγμή, ξεσκέπασμα και καταδίκη χρειάζεται και η στάση των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, όπως είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ: «Ο Συνασπισμός για άλλη μια φορά ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού. Ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ, της σοσιαλδημοκρατίας γενικότερα. Κρύβει την αλήθεια, όταν λέει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την κρίση είναι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Κρύβει συνειδητά ότι η αιτία της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στα σπλάχνα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, που είναι σύμφυτα της καπιταλιστικής οικονομίας με όποιες παραλλαγές διαχείρισης. Κρύβει το γεγονός ότι η κρίση δεν εξαιρεί τις χώρες που είχαν και έχουν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι είναι δύναμη διαχειριστική, δύναμη ενσωμάτωσης στο σύστημα και ταυτόχρονα δύναμη καιροσκοπική», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Το ζήτημα είναι ποια ανάπτυξη ακολουθούμε

«Αυτό που τίθεται σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες που ο λαός έχει ακόμα περισσότερη πείρα, είναι ποιος θα είναι ο δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε το μέλος του ΠΓ.

Δέσμευση στην ΕΕ, υποταγή στο μονόδρομο της ΕΕ σημαίνει υποταγή στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα συμβάλει στο αδυνάτισμα των στηριγμάτων των μονοπωλίων στη χώρα μας, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Θα συμβάλει στην ανασύνταξη του ίδιου του κινήματος, στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η αλλαγή στο πλαίσιο μίας χώρας θα πυροδοτήσει αλλαγές και στις άλλες χώρες, σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς και, μεταξύ άλλων, κατέληξε ότι κάθε νίκη, κάθε επιτυχία που θα' χουμε, θα έχει μια γενικότερη συμβολή στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε το γόνιμο προβληματισμό που αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων, αλλά και το πόσο στενά συνδέεται η μάχη των ευρωεκλογών με τις καθημερινές μάχες της εργατικής τάξης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ