ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ»
Διευθετεί το χρόνο εργασίας στο όνομα της κρίσης

Μετά τις απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία, οι εργοδότες βρίσκουν το έδαφος να ενταφιάσουν οριστικά και το 8ωρο

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τη διευθέτηση και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τη διευθέτηση και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Ολα τα αντεργατικά «όπλα» βγάζει από το οπλοστάσιό της η εργοδοσία στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι, με την κάλυψη της πολιτικής και της νομοθεσίας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χτυπώντας ταυτόχρονα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μη θιγεί η κερδοφορία της επιχείρησης.

Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «σύμβαση» - όπως η εργοδοσία τη χαρακτηρίζει - που επιβάλλει στους εργαζόμενους η επιχείρηση «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ» (ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων «Νότος Γκάλερις»), με την οποία προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να έχει στη δούλεψή της εργαζόμενους όσες ώρες την ημέρα θέλει η ίδια και επιβάλλουν οι ανάγκες της κερδοφορίας της.

Στη «σύμβαση» (η οποία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) σημειώνεται: «Από σήμερα ο μισθωτός θα εξακολουθήσει απασχολούμενος επί σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως σε πενθήμερη βάση. Ομως οι ώρες αυτές θα κατανέμονται ως εξής: εννέα (9) σε μία ημέρα εργασίας, επτά (7) σε μία άλλη ημέρα εργασίας και από οκτώ (8) σε κάθε άλλη μέρα εργασίας»!

Ξεκαθαρίζει μάλιστα: «Ο εργοδότης μονομερώς και ελευθέρως θα επιλέγει - και θα δικαιούται να αλλάζει - ποια ή ποιες ημέρες εργασίας ο μισθωτός θα απασχολείται οκτώ (8), επτά (7) ή εννέα (9) ώρες. Η επιλογή αυτή ή και τυχόν αλλαγή της δεν μπορεί να αποτελέσει μονομερή βλαπτική μεταβολή, ενώ ο μισθωτός συναινεί ήδη από τώρα στην επιλογή αυτή ή και την τυχόν τροποποίησή της, την αποδέχεται ανεκκλήτως και ανεπιφυλάκτως και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές».

Με άλλα λόγια, η εργοδοσία θα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το ωράριο των εργαζομένων ανάλογα με τις ώρες και τις μέρες που τα καταστήματά της έχουν κίνηση ή προκύπτουν άλλες εργασίες, υποαπασχολώντας τους τις μέρες που η δουλειά είναι πεσμένη. Και παρά το γεγονός ότι στο τέλος κάθε εβδομάδας θα εμφανίζεται σύννομη με το τυπικό 40ωρο, στην ουσία ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 8ωρο που προβλέπει η Σύμβαση, θα έχει πάει περίπατο, αφού θα εναλλάσσεται με 7ωρα και 9ωρα δουλειάς, δηλαδή ημέρες υποαπασχόλησης ή υπεραπασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο κάθε άλλο παρά προσωρινό είναι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η «σύμβαση».

Αυτά τα αντεργατικά «όπλα» έφτιαξαν για λογαριασμό της εργοδοσίας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τα αντιδραστικά τους νομοθετήματα χτύπησαν το 8ωρο, προχώρησαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νομιμοποίησαν τη μερική και ελαστική απασχόληση, την «ενοικίαση» των εργαζομένων κλπ. Υπόλογες απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα που έβαλαν πλάτη μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που σήμερα στο όνομα της κρίσης η εργοδοσία αξιοποιεί για να μη θιγούν τα κέρδη της.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συγκεντρώσεις. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή στην Αθήνα

Τη σκυτάλη του αγώνα πήραν χτες οι συνταξιούχοι στην Ηπειρο και στην Πελοπόννησο. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και Ομοσπονδιών τους, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Δεκάδες συνταξιούχοι από τους γύρω νομούς συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Με πανό και πικέτες πορεύτηκαν με ζωντάνια και αγωνιστικότητα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη τη νομαρχία. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι συνταξιούχοι της Πελοποννήσου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα.

Σήμερα, οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με συγκεντρώσεις στη Στερεά και στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης). Αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή των συνταξιούχων από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Την Παρασκευή οι συνταξιούχοι της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Χτες, στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της κινητοποίησης οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Σωματείων των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και ΝΑΤ έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα συνολικά των συνταξιούχων και ειδικά στον κάθε χώρο. Κύρια όμως στάθηκαν στην ανάγκη της μαζικής συμμετοχής των συνταξιούχων τόσο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα όσο και στις επόμενες που προγραμματίζονται, γιατί όπως υπογράμμισαν και για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός του αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέχρι την Κυριακή οι εκλογές

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Απρίλη. Οι εκλογές διεξάγονται καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Σουρή 2) και στα παραρτήματα Καλαμαριάς (Νικοπόλεως 41), Ανατολικών (Μυκήνων 17), Τούμπας (Μεγακλέους 5), Νεάπολης (Φραγκλίνου Ρούσβελτ και Λόρδου Βύρωνος), Αμπελοκήπων (Αρη Βελουχιώτη 18 και Λοχ. Ντούρμα), Ευόσμου (28ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Αύριο Πέμπτη 9 Απρίλη εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του παραρτήματος στο Καβαλάρι (4 μ.μ.-9 μ.μ.). Την Παρασκευή στο Κοινοτικό Κατάστημα Αγίου Βασιλείου (4 μ.μ.-9 μ.μ.). Το Σαββατοκύριακο (10 π.μ.-2 μ.μ. και 5 μ.μ.-9 μ.μ.) στα παραρτήματα Καβαλαρίου, Καλοχωρίου (Κοινοτικό Κατάστημα), Κουφαλίων (Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Αθανασίου), καθώς επίσης στο Δημοτικό Κατάστημα Σίνδου και στο Δημαρχείο Χαλάστρας.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ

Σε μια εποχή που το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να εξαπολύουν διαρκή και γενικευμένη επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με τις πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όχι μόνο να μην οργανώνουν την αντίσταση και αντεπίθεση των εργαζομένων, αλλά να βάζουν πλάτη για να περάσουν τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου με στόχο να περάσουν ανώδυνα τα αντεργατικά μέτρα, οδηγώντας το συνδικαλιστικό κίνημα στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα, την ηττοπάθεια και την ενσωμάτωση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πριν 10 χρόνια συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη βάση της υπαρκτής ανάγκης για την ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, της ενδυνάμωσης της ταξικής ενότητας και του ταξικού προσανατολισμού του. Η ζωή επιβεβαίωσε την ανάγκη συγκρότησης και της δράσης του ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. Δώσαμε τη μάχη, κρατήσαμε ανοιχτό και διευρύναμε το μέτωπο της αγωνιστικής διεκδίκησης, το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ζωντανέψαμε την ελπίδα και αναδείξαμε ξανά την ανάγκη της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αναδεικνύοντας τις αιτίες και τους υπαίτιους για τη δημιουργία των προβλημάτων των εργαζομένων, δείχνοντας τη λύση και την προοπτική.

Με τις μάχες που δώσαμε, το περιεχόμενο, τις μορφές πάλης, διαμορφώσαμε νέους όρους στράτευσης και δράσης δίνοντας συνέχεια στις πιο αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Σταθήκαμε με το ΠΑΜΕ κόντρα στο ρεύμα αναδεικνύοντας τη δύναμη και τη δυναμική της πάλης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν, καθυστερώντας και δυσκολεύοντας την εφαρμογή και την έκταση σειράς αντεργατικών μέτρων (π.χ. εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα) καταγράφοντας παράλληλα σημαντικές επιμέρους νίκες σε διάφορους κλάδους.

Καταγράφοντας μέχρι σήμερα μια σημαντική πορεία αγωνιστικής παρουσίας, καταξίωσης και αναντικατάστατου ρόλου και στην ταξική διεκδίκηση και στη συνείδηση των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων, σημείο αναφοράς αγωνιστικού προσανατολισμού και δράσης. Δράση μάλιστα που έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας. Τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαμε τη δεκάχρονη παρουσία και τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Αυτοί οι αγώνες έφεραν νέες δυνάμεις στην ταξική πάλη και μέσα απ' αυτή χιλιάδες εργαζόμενοι συσσώρευσαν εμπειρίες και γνώση.

Η 10χρονη πορεία του είναι που μας κάνει να λέμε σήμερα ότι μπορούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να οργανώσουμε την αποφασιστική αντίσταση, τη μαχητική διεκδίκηση της τάξης μας στη βάση του πλαισίου που προβάλλει το Μέτωπο. Για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Για να δυναμώσουμε τη μαζική συλλογική δράση. Συνεχίζουμε.


Γιώργος ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ